По морето: Препълнени хотели, но сезонът е слаб

Родният турист запълвал около 25-30% от легловата база по морето
27 авг 2021 17:30, Анисия Иванова
105
По морето: Препълнени хотели, но сезонът е слаб
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На много места в България се наблюдава свръхтуризъм. Няма места в ресторантите и по хотелите. Това няма как да не се отрази на качеството и съответно то в една или друга степен е по-ниско. Това сподели Илин Димитров, председател на Варненска туристическа камара, председател на Асоциацията за подбор на кадри от чужбина и председател на Асоциацията на аниматорите в България, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

По думите му хотелите може привидно да изглеждат пълни, но продължителността, както и цените, на които те работят, не им позволява да бъдат ефективни.

“Пандемията компресира изключително много туристическия сезон. Миналата година сезон нямахме, което ни постави в тежки условия за началото на този сезон. В момента имаме около два месеца и половина сезон и много желаещи да почиват.”, допълни той.

За разлика от кризата от 2008-2009 г., тази е от много по-различно естество, допълни госта.

“Предишната беше финансова, но въпреки всичко имаше почиващи. В момента има криза на достъпността. Не може посрещнем чуждестранни гости. Работим на празни обороти или не работим. Биваме постоянно затваряни - отваряни.”

По думите на Илин Димитров българският турист е желан, той е добър, но дори ако всички българи решат да почиват в България, то те ще представляват едва около 25-30% от цялата леглова база.

Много малка част от хотелиерите са решили да инвестират в по-добра база през това време. Тези, които са го направили, са имали инвестиционни намерения от преди това.

"Не се наблюдават нови хотели, браншът изчаква накъде ще се завъртят нещата. Ако има пореден щам на вируса и кажат, че ще има затваряне отново  - няма смисъл да се инвестира”, даде за пример гостът.

Компресираният в три месеца сезон отблъсква и работещите в сектора. По думите на госта е огромното предизвикателство да бъдат обучени и задържани българските служители. А за целта трябва те да бъдат мотивирани и да им се заплаща добре, така че те да искат да се развиват.  

“Кадрите от чужбина са прекрасно допълнение, но внасяме всяка година около 20 хил. човека средно: от Молдова, Украйна и някои азиатски държави. В бранша работят 156 хил. души, а вносът е по-малко от 20%", каза още Димитров.

Има три вида служители, които идват от чужбина. Първите са професионалистите с опит в даден бизнес. Другите са тези, които търсят временна лятна работа, но често не полагат голямо старание и последните са пенсионери, които искат да си помогнат финансово, както и да си уплътняват времето. Почти всички работещи в бранша чужденци в България говорят руски език.

Димитров посочва и че всяко едно затваряне води до отлив на кадри, а след това отварянето е много по-трудно. Репутационният удар е дори по-голям от финансовия в тази връзка, защото браншът вече изглежда като несигурно място за работа. Затова този бизнес иска да има ясни условия за затварянията и свързаното с тях подпомагане. Браншът е единен, какъвто от много години не съм го виждал, казва експертът.

Чуйте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria и за новата интегрирана система за градски транспорт на Варна.


105
Още от Страната
HelpBook: Строителни материали по тротоари, пътища, детски площадки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
1
 
! Отговори
Загрижен преди 3 седмици
Слаб е понеже касовите бележки са наполовина!Това ще е и основанието да си поискат помощи от нашите данъци и това е - като в оня стар виц "...номера е ясен, искат да ***т попадията!"
99
0
 
1
 
! Отговори
1212 преди 3 седмици
Алчни недоволници, предлагащи смешни услуги на космически цени. Отидели си пандемията ще стоите пак гладни.
98
1
 
12
 
! Отговори
Иван Донев преди 3 седмици
Как така е слаб сезона като хотелите и заведенията са препълнени?! Туристите не били платежоспособни! Е нали хотелиерите са сложили определени цени, които не са ниски, и хотелите са пълни, няма места. В заведенията една салата 9 лв., за другите цени да не говорим и пак са препълнени, но сезона бил слаб, защото туристите били неплатежоспособни! Е те какво искат?! Освен това им намалиха и данъка. Това са неблагодарници!
97
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
letistata sa zatvorili daje, m-da selski turizam za piperki.:)
96
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
slab sezon s debeli turisti i nikakvi gotvachi ;)))
95
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
дори ако всички българи решат да почиват в България, то те ще представляват едва около 25-30% от цялата леглова база. И по нататък - не се наблюдава строеж на нови хотели!! Този пълен Хахо! Всяко следващо изречение противоречи на предишното!
94
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То бива наглост и безочие, но тия надминаха себе си. До кога ще слушаме тия алчни негодници, които даже в година като тази ПАК са недоволни. Ама аз се чудя на стадото отишло на морето без изобщо да му минава през овчия мозък каква зима го чака.
93
3
 
6
 
! Отговори
който го може преди 3 седмици
Аз си имам китна вила с черен и син полиран мрамор басейн със стъклен под на Буджака. Вас не можем да ви мисля.
92
0
 
15
 
! Отговори
защо преди 3 седмици
"Браншът е единен, " както и народното събрание, когато си гласуват заплатите.
91
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вместо евтин алкохолнодолноповръщащевроазиазиатски плажуващ ,трябва да се използва райският естествен чар на девствените плажове с висока добавена стойност.
90
0
 
20
 
! Отговори
народният съд преди 3 седмици
Ако се съборят бетонните стени на великите черноморски укрепени хотели и хасиенди , И се изсипват навътре в морето ще има нови пясъчни наноси и запазване на плажовете от ерозия.
89
0
 
23
 
! Отговори
номера на китайка та преди 3 седмици
Туризмът колко данъци отчита в бюджета? Нъци. Май ще се окаже че работещите бедни плащат и внасят в бюджета повече от бизнесмените . А?И така 30г.
88
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Черноморските мутри са на гребена на вълната . Есента ще се отчитат нагоре по веригата. Колко кожи са съдрали.
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
E nqmam dumi ka4estvoto e nisko poneje ima mnogo hora a cenite sa visoki poneje minalata godina ni be6e trudna. Tova samo na6te biznesmeni mogat da go izmislqt
86
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китен. Смрад Пот . Блъсканица ковид . Талибани .самообслужване . Евтина мръсотия
85
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тъй хотелите са собственост на Шиши, Доган, руснаците и подобна ***, а хотелиерите са само поставени лица бушони, ще бъдат винаги недоволни от трохите.
84
1
 
25
 
! Отговори
мтм преди 3 седмици
Колко струва човешкият живот?Може да се изчисли по печалбата от туристи с ковид. Защо не спряхте гмежта безумци? Щяхте да спасите човешки животи . Не ви дреме за населението , а за келепира.
83
0
 
34
 
! Отговори
Сатира преди 3 седмици
Места на плажа няма! Хотелите са пълни! В ресторантите от 20:00 до 23 часа всичко е full. Но на тях всеки сезон им е слаб. Какво ли не прави алчността ? Искат два-три месеца да работят и след това 9 месеца да опъват краката!
82
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много ми е интересно какво разбират алчните хотелиери под "силен" сезон, за да определят сегашния като слаб. Хотелите са пълни. Цените не им позволявали да бъдат по-ефективни, моля ви се?! Какво искат, една минерална вода за 50лева ли да я продават, че да са доволни?
81
3
 
32
 
! Отговори
Черноморието преди 3 седмици
Е окипазено. Черноморец, Созопол, Каваци, Приморско - най хубавите места приличат на бантустан с едни грозни нацвъкани хотели. Между тях към плажа сноват дилъри и бардами, обядващи банички на крак. Ресторантите са отврат. Прах, мръсотия, боключийски кофи и балдахини на плажа.