Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация

Застрашена е енергийната ни сигурност, не военната, смята Тихомир Стойчев
25 фев 2022 20:35, Анисия Иванова
288
Военната ескалация ще спре, целта на Путин е денацификация
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията привидно изненада всички, но дeйствията на Русия не могат да бъдат неочаквани, доколкото тя многократно в предходен период беше притискана, заграждана отвсякъде с разполагането на нови, съвременни средства, които е спорно колко са нападателни и колко са отбранителни. Русия смята тези действия за непосредствена заплаха. Имаше дипломатическа и икономическа война, която се водеше срещу Русия и това видимо принуди руското държавно ръководство и президента Путин да предприемат такива стъпки. Това коментира Тихомир Стойчев, експерт по сигурността, в предаването „Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

"Това е крайно решение, няма как трезво мислещ човек в 21 век да смята, че войната може да бъде решение”.

Още по темата

НАТО ще взема решенията си в посока прекратяване на военните действия, защото вече нееднозначно изразиха становище, че в конфликта между Русия и Украйна, след като Украйна не е член на НАТО, те няма как да се намесят.

"Това го казаха в последния момент, трябваше доста по-рано да се води откровен политически диалог с Украйна и да им се каже, че тези условия съществуват неотменимо. Че не е по правилата НАТО да действа там”, допълни Стойчев.

В Украйна бяха пращани контингенти от обучители, беше подпомагана реформата в техните въоръжени сили, беше манипулиран вътрешнополитическият живот в Украйна, защото продължава да е неясно кой, как и с каква цел предизвика Майдана в Украйна.

Военната ескалация ще спре. Крайните цели на Путин са денацификация. Възраждането на неонацизма в Украйна има своята почва. Няма начин конфликтите от миналото през Втората световна война и времето след нея срещу съветската власт да не дават сега своите резултати.

В Русия се наблюдава вътрешна съпротива, появиха се доста центрове, които критикуват Путин за неговите крайни решения. Един от генералите, член на Изборския клуб, който е един от сериозните тинк-танк центрове в Русия, постави въпроса дори за оставката на Путин.

НАТО по някакъв начин се оказа силно доминирана от решенията на Съединените щати. Русия също направи грешка, защото пренесе в един момент състоятелните разговори на ниво двустранни срещи Москва-Вашингтон, а те трябваше да продължат в друга посока.

Русофилството битува в българското самосъзнание преобладаващо. От друга страна има хора, които се очертават еднозначно като ястреби, които подкрепят прозападна политика.

Политическата ни маса днес се намира в твърде хаотично състояние. Имаме една странна коалиция, която излъчи и подкрепя това правителство, тя обаче е твърде крехка. Виждаме вече, че БСП се противопоставя. От друга страна имаме неефективна опозиция, която е креслива дотолкова, доколкото иска да се върне по някакъв начин във властта, посочи Стойчев.

По думите му организираната престъпност в целия бивш соцлагер е много по-консолидирана в своите бързи решения, отколкото политиците и държавниците ни. "У мен се залага убеждението, че ние имаме политически елит във властта в момента, който се държи като борсов спекулант, което в дипломацията и политиката няма как да успее”.

Последиците от санкциите за България са икономически преди всичко, също политически, във военен аспект не виждам опасност. "Застрашена е енергийната ни сигурност, ние под натиск избягвахме да вземем оптимални съвременни решения. Затваряхме реактори преди да са изтекли сроковете на тяхната пригодност, не ги модернизирахме", изброи гостът.

Всички експерти и специалисти казват, че ядрената енергия е съвременна и ни е нужна.

Нашите политици имат от какво да се учат, дори от непосредствените ни съседи. И Гърция, и Турция исторически са доказали уменията на своите политически и дипломатически елити. Ердоган сега се върна от чужбина бързо, за да заяви, че не може да скъса отношенията нито с Русия, нито с Украйна, защото това не е в синхрон с турските национални интереси.

Гледайте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
25
 
17
 
! Отговори
Адолф преди 2 години
Казвах му на Путин, че ще свърши като мен..... овъглен !
107
4
 
11
 
! Отговори
kris преди 2 години
гладен брокер пак бълнува вдигане на цени, хаха ... какво ще ядете бе, тухли ли! в тия несигурни времена не се инвестира в имоти, а в злато! това и децата го знаят! ако рашките дойдат насам ще се чудите кво да ги правите тия ''инвестиции'' в апартаменти! имайте малко финансова грамотност!
106
1
 
14
 
! Отговори
do 97 преди 2 години
Напротив! Война е! Изобщо не очакваме цените на имотите да се вдигнат до небето, а точно обратното - тотален срив на цените на имотите, защото днес си тук, утре се не се знае дали няма да се налага да палиш джапанките и да се спасяваш! Цените вече тръгнаха надолу - с 2 клика в нета можеш да видиш, че през последните дни спада вече е започнал!
105
21
 
19
 
! Отговори
Колко жалко преди 2 години
Благодарим на руския експерт Тихомир Стойчев за анализа защо по-силният ( Русия ) напада по-слабия (Украйна) - защото ги било страх от по-слабия . . . .
104
11
 
37
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Евроатлантическите про'стаци си го туриха сами. Вместо с Русия да са срещу Китай, водения от пещерния си комунизъм тръгнаха срещу Русия и Китай... и вместо разпадът им да е 3-5 петилетки ще започне след 3-5 години. Президентът Тръмп беше с ери по-интелигентен и в час от допотопните байдъновци и урсули.
103
21
 
13
 
! Отговори
Вън ДС и КГБ преди 2 години
От България ! Този да не пробутва руските опорни точки!
102
21
 
7
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
До 112 Възраждане ... пуждаеш се да посетиш русия и да видиш с очите си мизерията.... Руснаците бягат с по 0,5 милиона на година от путлеровия райх, и никой не напира да емигрира в *** русия. Дори от БСП и Възраждане .. На *** сина е в САЩ, а копейкин кара западна кола, а не руска !!!
101
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такива като този "есперт" люлеят българския народ в робска люлка вече 30 години след окупацията. Заради него и крадливите му другарчета българите са бедни и нещастни , не заради Европа или Америка. С нетърпения очакавам деня в който 180 националности на Руската ФЕДЕРАЦИЯ ще получат правата и свободата си.
100
14
 
6
 
! Отговори
whistleblower преди 2 години
И Джо иска да депутлерофицира Русия само ядреното куфарче го спира.
99
21
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Русия се нуждае от депутинизация, декомунизация, денацификация, дефашизация.И ще я получи ...Германия сега е тричана в ЕС, НАТО и целия Зопад, задето финансира Путин.Путин ще бъде убит от руснацитиле,.Чакато съртта на Кадафи ... ще бъде унизен и разчекнат.
98
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според мен крайната цел "денацификация" не е възможна за Русия това е както всички наши политици и кмета на София се опитаха да забранят Луков марш но той все пак се състоя! Така че Русия е влязла в едно блато от което излизане има само с военно поражение, както за американците във Виетнам!
97
21
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако г-н Тихомир Стойчев е експерт по сигурността на РБ - то "Жална ни майка"! Този може да "продаде" Варна и Бургас за "жълти копейки"!
96
16
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 2 години
Хитлер пробва и замалко победи, но Путин не е Хитлер и няма да посмее.
95
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че той путин е бетер хитлер бе !
94
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тая путинска бърсалка веднага я скривайте от сайта.
93
27
 
20
 
! Отговори
... преди 2 години
"Денацификация (определение от учебник по история) комплекс от мерки за разтурване на нацистките организации и отстраняване на нацистите от държавните и обществените постове". Това означава, че Путин трябва да се гръмне сам.
92
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо блицкригът забоксува. Киев трябваше да е завзет вече. Има клип как руснаците бягат пред харков оставяйки техникато си и обувките си дори .пленените говорят че дошли на учения ,а не да убиват
91
7
 
20
 
! Отговори
До 114 Таня преди 2 години
Тише, Танечка, не плачь. Не утонет в речке мячь. Интелигентните хора не поддържат САЩ и НАТО. За справка Ноам Чомски. Но това име не говори нищо на червеновратите.
90
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствените, които подкрепиха Путин са Сирия , Венецуела Беларус и казахстан. Диктаторите си поддържат. Китай се въздържа, но предложи да бъде медиатор. Целият свят осъжда Русия. Можеш ли да се биеш с целия свят?
89
12
 
11
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Държавни китайски банки ограничават финансирането за покупка на руски стокиКитайските финансови институции не могат да си позволят да попаднат под удара на санкциите, защото им трябва достъп до американската клирингова система в долари