Как родителите да си поделят правата за децата при развод?

Със съдебно решение не може да се възпитава един човек, смятат специалистите
Обновена: 26 апр 2022 14:20 | 26 апр 2022 14:20, Петя Славова
19
Как родителите да си поделят правата за децата при развод?
Снимка: БГНЕС

Трябва да се направи разграничение между упражняването на родителските права и местоживеенето на децата, коментира пред БНТ адвокат Райна Аврамова темата за родителските права. Според нея, става въпрос за два различни елемента, по които съдът може да постанови различен съдебен акт. "Съдът може да даде на вас родителските права, но местоживеенето да определи при другия родител, който не упражнява родителските права", обясни още Аврамова.

Още по темата

Според адвокат Йорданка Бекирска, родителските права трябва да бъдат упражнявани от двамата родители.

"Автоматизирането на това да се взимат решенията само от родителя, който отглежда детето и полага преките грижи за него, а другия родител да бъде изолиран според мен не е правилно, защото единият родител се превръща в родител, който е на уведомителен режим и това създава у детето едно усещане, че всичко зависи само от отглеждащия родител, а другият го забавлява в събота и неделя", подчерта Йорданка Бекирска.

"Със съдебно решение не може да се възпитава един човек да бъде отговорен към детето си", допълни адвокат Аврамова. При развод между родителите, децата започват да се стремят да подражават и да поддържат родителя който задоволява техните базисни нужди, уточни адвокат Аврамова.

 "Нееднократно съдиите в зала са казвали на родителите, че децата по-скоро понякога манипулират родителите неволно, и оттам отношенията между родителите се изострят съвсем. Аз съм против против принудителното изпълняване на съдебни решения спрямо децата, защото то травмира", добави Райна Аврамова.

Йорданка Бекирска обърна внимание на манипулацията от страна на единия родител върху детето.

 "Тя е резултат от последващи фактори, които в стремежа и борбата на двамата родители да получат детето, те започват с манипулативни фактори и постигат отчуждение. Понякога се получава и когато не споменаваш бащата на децата, това също е форма на отчуждаване, детето само се отчуждава, защото то не приема това поведение", обясни още Йорданка Бекирска.

По думите ѝ това, че едното дете не иска да бъде при единия или другия родител е проблем на родителите, а не на детето.

 "Родителите са тези, които следва да си променят поведението, и не да действат чрез принуда, а да накарат детето да започне да иска да бъде с единия от двамата, и това трябва и двамата да го направят", подчерта адвокат Бекирска.

Адвокат Бекирска и Аврамова коментираха темата ще се оспорва ли по-лесно и без краен срок бащинството? Предложението в семейния кодекс е да отпадне изискването това да се случва до навършването на първата година на детето.

"Правната мисъл се раздвоява. Има колеги които смятат, че е правилно и след първата година бащата да установи бащинство, защото много често детето родено по време на брак и по презумция бащата е съпруг на майката, обаче истинският биологичен баща е партньорът на майката, но брака не е приключил. Сега с изменението на параграф 5 от Семейния кодекс може да се случи неограничено във времето, тъй като решаващия фактор е срока на узнаване, че аз съм баща на едно дете", каза още Йорданка Бекирска.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
42 преди 2 години
До ЖенЪ:А също се изнасяш на квартира, защото семейното жилище, та ако ще и да е твое лично, ще остане за него, ще плащаш издръжка на децата, която той ще я харчи за каквото си иска безконтролно и ще те муфти да дадеш и още "за компютър", "за екскурзия", за "ново яке, че старото е омаляло". И при това децата ще са убедени, че ти си истинско чудовище и няма да иската да общуват с теб. Пък и да искат - няма да ги пускат.
14
2
 
6
 
! Отговори
ЖенЪ преди 2 години
Аз ако се разведа, ще оставя всичко на мъжо! Децата, кучето и папагала. Да види как съм ги гледала 10 години ! ;)
13
5
 
3
 
! Отговори
Айде да видя преди 2 години
как ще забременеят жените, ако го няма мъжа. Как ще стане?! С пръст ли?! Изкуствено ли?! - ми нали там пак трябва семенна течност! Откъде си мислите, че я взимат тази течност?! ОТ МЪЖЪЪЪЪЪЪ!!!
12
0
 
5
 
! Отговори
До 10, 11 преди 2 години
Айде, нпо активистките се задействаха.
11
8
 
2
 
! Отговори
Ерген преди 2 години
Па и мъжагите да правят малко сметка, какво е т'ва нещо, да преценяват, то най-лесно се прави бебе, кеф и половина, ама после, оппа, изчезват и айде! Никаква отговорност не поемат! Или само в първите 2-3 месеца след раждането! Около 60% от бащите са такива в България!
10
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хора познавам, бащите им не само, че не плащат издръжка ами съдят един вид децата си и правят, какви ли не мошенгии само и само да не дават пари. Те си мислят, че жена им ще забогатее с тия пари, а реално не стигат и на 50% за отглеждане на детето. После реват за права-ми няма да имат естествено. Мъжа си хваща оная работа и става ерген, а жената гледа детето 24/7. Който има желание намира начин, това е. За да не ти дават детето, значи си направил някакви гадории, то не идва само.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако няма семе, няма плод. Тоест, ако мъжът не пусна семето, жената, ако ще и пет матки и десет яйчника да има, все тая. Няма бебе. Тъй че мъжът трябва да има повече правомощия.
8
2
 
12
 
! Отговори
Не разбрахте ли че преди 2 години
мъжът няма права, а само задължения.
7
3
 
12
 
! Отговори
До юрисконсулт преди 2 години
Така значи? За мъжа има само задължения, а за жената само права. Затова издръжката трябва да бъде премахната и да се въведе попечителство по равно между двамата родители. Ако жените много се противят, да се въведе направо Шериатът. За паразитни професии като адвокатите пък трябва да се премахне държавната субсидия в университетите.
6
6
 
5
 
! Отговори
Юрисконсулт преди 2 години
И един съвет: Ако бащата не плаща месечната издръжка, която съдът е определил, заведете дело по смисъла на Наказателния кодекс. Неплащането на издръжка е криминализирано от законодателя. Ще го тикнете в затвора!
5
3
 
0
 
! Отговори
та така преди 2 години
на тия в семействата им сигурно е буламач ама дават съвети .
4
3
 
1
 
! Отговори
решение преди 2 години
като единия купува олио и брашно а другия агнешко.
3
1
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Анонимен 1___Най-добре е да не се развеждат, прав/а сте !!!___Но дано не Ви се случи такъв живот да нямате друг избор !___Добре е при такива проблеми да има реална и ефективна помощ за решаване на семейните проблеми , а не пожелателна !!!
2
3
 
11
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Досега беше ясно, на жената й дават родителските права, с които тя изнудва и изолира бащата !!!___Но страдат децата ... :( ... Дано се прекрати тази порочна практика, защото децата имат нужда от ДВАМАТА СИ РОДИТЕЛИ !!!_И не са малко случаите, когато децата избират след време да живеят с абащата, а не с майката !!!
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не се развеждат.