КНСБ: Бъдещето на работещите българи - немислимо без увеличение на доходите

Стотици хиляди са работещите бедни, заяви Пламен Димитров
1 май 2022 09:20, Петя Славова
134
КНСБ: Бъдещето на работещите българи - немислимо без увеличение на доходите
Снимка: БГНЕС

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреждава на 1 май, че все още стотици хиляди българи са работещи бедни, а неравенствата в доходите остават най-високите за целия Европейски съюз.

"Намиращи се в многопластова икономическа, социална и здравна криза, предизвикана от дългосрочното влияние на пандемията и ужасяващите събития в Украйна, на днешния 1 май заявяваме отново, че е немислимо бъдещето на работеща България без увеличаването на доходите в страната по начин, който да не отнема покупателна способност. Покупателната ни способност трябва да нараства", заявява синдикалният лидер в поздравлението си за 1 май- Ден на труда и международната работническа солидарност.

Поздравлението е публикувано на сайта на КНСБ, предава БТА.

Още по темата

Пламен Димитров посочва, че минималната заплата също трябва да продължи да расте и да бъде обвързана със заплатата за издръжка. По този начин минималното заплащане у нас ще отговаря на реалностите и ще гарантира, че нито един работещ няма да изпада под линията на бедност.

"Въпреки че в Конституцията на Република България е записано, че държавата е социална и правова, то до днес социалният елемент е твърде слабо засегнат, а нарушението на трудовите права е често срещана практика", отбелязва президентът на КНСБ.  

Пламен Димитров посочва, че 1 май е израз на почит и уважение към трудещите се от цял свят, към онези, които ежедневно създават благата и правят живота ни по-добър, по-лесен и по-спокоен. Онези, без които човешката цивилизация е немислима и невъзможна. 1 май е и ден за борба и защита на работническите интереси и права, напомня синдикалният лидер.

По думите на Пламен Димитров историята на 1 май е история на вечното търсене на по-справедлив живот. Корените на празника се свързват със събитията в Чикаго отпреди 136 г., когато мащабна национална стачка с участието над 300 000 работници от цялата страна издига искането за въвеждане на 8-часов работен ден. Само четири години по-късно, организираното синдикално движение в България дава началото на първите чествания на 1 май в родината. И днес продължаваме да се борим за извоюването на по-справедливо заплащане на труда, зачитане на правата на трудещите се, нормален живот на техните семейства, роднини и близки, заявява президентът на КНСБ.

"Борбата продължава, братя и сестри синдикалисти! Само от нас зависи колко бързо ще постигнем това, което искаме, което ни се полага, на което имаме право! Честит празник!", допълва Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 4000 лева минимална в Германия, не знам как я мислят нашите работодатели.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
според разследващия полицай има множество негови ЯВНИ нарушения, по прокуратурата вика няма доказателства, що за глупост и видео има и всичко и освен да съдя България в Европейския съд заради мързеливите хора в прокуратурата друго не ми остава, но нервите и ядовете никой няма да ми ги плати и няма да си ги върна! защото някой е решил да изкара 5000лв без да работи!
56
1
 
11
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
Така е,но като се обърнеш назад и се оказва,че си си дал здравето и нищо кой знае колко не е мръднало,просто си се справил.Наградата е болести.Затова аз натиснах спирачката вече и сега го карам колкото толкова без зор,няма да мога да се преборя с вятърните мелници и *** глави пълни с гюлета.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и аз така от нищо, направих нещо, бизнес за много хора, всичко по документи, защото както ми викат познати ''книжен плъх'' не можеш ме пипна за документацията, проверки всичко точно, без да давам каквото и да било и никога няма и да дам, но зависливи фирми платиха на един тикток да дойде и направи мизерия, пусна 1 мин изрязано видео от 2 часа просташкото му поведение и ми съсипа ремонето на фирмата , за жалките 5000лева! и прокуратурата не помага, според
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На думи: "Бъдещето на работещите българи - немислимо без увеличение на доходите", на практика: "Бъдещето на работещите българи - немислимо без да са с най-ниските доходи в цяла Европа". Да живее българският (Maл0)YMeH избирател!
53
1
 
4
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Има нещо вярно, но все пак има и хора, които успяват и без гръб. Познавам такива. Работохолици с голяма мотивация, които са направили от нищо - нещо.
52
1
 
6
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 2 години
Защо Подкрепа и КНСБ не Искат Оставка на Четворната Ставка ?Ако Профсъюзите се обединят ще Излезем Всички Българи .Положението става все по-грозно и нетърпимо .
51
1
 
9
 
! Отговори
######### преди 2 години
Тази калинка ми омръзна да я гледам и слушам с празните и приказки. Нищо на практика не е допринесъл за работещите в България , освен че гълта тлъстата си заплата толкова години. Единствено ако се отървем от всичките тези пиявици смучещи кръвта на народа останалите работещи можем да си поемем глътка въздух. Как да стане това обаче. Да отстраниш кърлеж и пиявица не е никак лесно .
50
0
 
15
 
! Отговори
до 62 преди 2 години
Къде сравняваш и ти Германия с България?Мерцедес с каруца!
49
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Да дойдат капиталисти да дават пари, комунист пари не дава!
48
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия разходите за производство (промишлена инфлация) за последните 3 месеца е 39% - с 39 процента са нарастнали разходите на производителите. Потртебителската инфлация е 7.3% - с толкова средно е обеднял немеца.
47
1
 
6
 
! Отговори
до Обективен преди 2 години
Защото те смазват от администрацията,която не мисли как да ти помогне,а как да ти попречи.В България ако правиш бизнес без гръб си обречен.Гербаджиите копират всичко и те изместват от пазара,включително и силово.Ще речеш,че на са на власт вече,но не е точно така.Нищо не е мръднало,даже се влошава!
46
7
 
3
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Ние българите сега требе да се изчистиме от комунистит и агентите на Москва и ДС и да ни дойдат едни яки капиталисти да ни прават капитализъм да зимаме яки капиталистически заплати като норвежците и люксембургците по 4-5 хиляди еврака.
45
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ли спре инфлацията и спекулацията, доходите нямат значение. Цените в България надминаха западноевропейските и е по добре да се емигрира.
44
5
 
5
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Виждам много мнения срещу бизнес и работодатели, а част от тях са основателни. Но... защо не станете предприемачи тези, които сте най-радикално настроени крещу тях? Тогава вие ще давате заплати и ще определяте фирмена политика. Пиша го като високоплатен "бял роб" в частна фирма.
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В ЕС за последната година населението е обедняло с над 10%, за какво увеличение на доходите бълнувате! Доходите ще падат рязко.
42
1
 
11
 
! Отговори
бачкатор преди 2 години
Важното е че подаряваме на Окрите със лексъси безплатен неограничен курорт в компексите по морето! Те ако са щастливи и задоволени,и ние сме !
41
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунист пари дава ли бе?!Не ме карайте да се смея хахахахах!Комунист само знае да лъже и да краде!Може да обещава,но винаги намира начин да не дава!Кои са работодатели в България?Комунистите!Не са слизали от власт и ръководят задкулисно чрез други партии,които все уж са демократи.Демократи ама друг път!Кой капиталист ще си донесе капиталите тук да ги инвестира?Никой!Където е влезнал Сталин след ВСВ,не идват капиталисти.Примерът е от Москва с желанието за национализация на ИКЕА,Макдоналдс и т.н.
40
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-лесно се обещават високи заплати на 1 май!Синдикатите в България са кръгла нула.
39
2
 
14
 
! Отговори
600 лева преди 2 години
600 лева в европейска държава ???!!? WTF ????