КНСБ: Бъдещето на работещите българи - немислимо без увеличение на доходите

Стотици хиляди са работещите бедни, заяви Пламен Димитров
1 май 2022 09:20, Петя Славова
134
КНСБ: Бъдещето на работещите българи - немислимо без увеличение на доходите
Снимка: БГНЕС

Президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреждава на 1 май, че все още стотици хиляди българи са работещи бедни, а неравенствата в доходите остават най-високите за целия Европейски съюз.

"Намиращи се в многопластова икономическа, социална и здравна криза, предизвикана от дългосрочното влияние на пандемията и ужасяващите събития в Украйна, на днешния 1 май заявяваме отново, че е немислимо бъдещето на работеща България без увеличаването на доходите в страната по начин, който да не отнема покупателна способност. Покупателната ни способност трябва да нараства", заявява синдикалният лидер в поздравлението си за 1 май- Ден на труда и международната работническа солидарност.

Поздравлението е публикувано на сайта на КНСБ, предава БТА.

Още по темата

Пламен Димитров посочва, че минималната заплата също трябва да продължи да расте и да бъде обвързана със заплатата за издръжка. По този начин минималното заплащане у нас ще отговаря на реалностите и ще гарантира, че нито един работещ няма да изпада под линията на бедност.

"Въпреки че в Конституцията на Република България е записано, че държавата е социална и правова, то до днес социалният елемент е твърде слабо засегнат, а нарушението на трудовите права е често срещана практика", отбелязва президентът на КНСБ.  

Пламен Димитров посочва, че 1 май е израз на почит и уважение към трудещите се от цял свят, към онези, които ежедневно създават благата и правят живота ни по-добър, по-лесен и по-спокоен. Онези, без които човешката цивилизация е немислима и невъзможна. 1 май е и ден за борба и защита на работническите интереси и права, напомня синдикалният лидер.

По думите на Пламен Димитров историята на 1 май е история на вечното търсене на по-справедлив живот. Корените на празника се свързват със събитията в Чикаго отпреди 136 г., когато мащабна национална стачка с участието над 300 000 работници от цялата страна издига искането за въвеждане на 8-часов работен ден. Само четири години по-късно, организираното синдикално движение в България дава началото на първите чествания на 1 май в родината. И днес продължаваме да се борим за извоюването на по-справедливо заплащане на труда, зачитане на правата на трудещите се, нормален живот на техните семейства, роднини и близки, заявява президентът на КНСБ.

"Борбата продължава, братя и сестри синдикалисти! Само от нас зависи колко бързо ще постигнем това, което искаме, което ни се полага, на което имаме право! Честит празник!", допълва Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
2
 
6
 
! Отговори
От Махалата преди 2 години
Работническата заплата от както стана Френската Революция и Монархията беше свалена,от тогава догонва обезценяването/инфлацията на парите които са израз на работническият труд.Войната е последното средство което се използва за ускоряване на инфлацията в световен мащаб.Явно Пандемията не даде очакваният глобал-икономически резултат.
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То от недигане на заплата, за това от 9 милиона сме вече 6. Другите в ЕС ги вдигат. В Германия става 1980 евро минималната при същите цени като тук, даже и по-евтини.
76
13
 
6
 
! Отговори
Nick преди 2 години
Всякакво изкуствено вдигане на доходите = ифлация и обедняване за всички. Който иска по-високи доходи, да се учи да върши нещо с по-висока добавена стойност и ниска конкуренция.
75
1
 
22
 
! Отговори
КРИБ преди 2 години
Реалността ако се гледа производителност чантаджиите и цялата държавна администрация с хрантутници не заслужават 1ст. и освен за обслужващ персонал на стари турскитоалетни за нищо друго не стават!От тях идва цялата инфлация и целият ръст в цените в България. Там трябват ударни и жестоки съкращения.Киро да не се мотае.
74
1
 
15
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
Кои са тези работещи българи нима броите над 2млн държавни хрантутника на които на челатаим пише Неспособни и Потпръдващи цял ден за работещи? Кой е длъжен на тази C.M.E.T с главни букви да им вдига реално заграбеното от частният сектор,където под 350 000 реално изкарват всичките пари осигуровки и плюскане за тази да не се повтарям неграмотна .Работниците им вдигнах заплатите всички минават в пликове а съвсем скоро и на онлайн режим с частни договри иКомунистическиятклозет върви на приключване.
73
16
 
3
 
! Отговори
работодател преди 2 години
изобщо нямам намерение да вдигам заплатите на моите подчинени работници!!!като искат по високо заплащане да се преквалифицират или да ходят в чужбина!ще си карам джиповете и не ме интересува,ще си купувам имоти,ще си строя къщи за децата си!!!знам че работниците са велики революционери и недоволстват по форумите и във фейсбук там много са велики и се заканват как нямало да работят за малко пари,а в реалността са пълни миХитурки и миСки и навеждат глави и работят за без пари!!! хахахахах
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 86А когато работиш около 40 години за държавата и сега си достигнал колосалната заплата от 1000 лв бруто това какво е?
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щатния регистратор на събития и цар на празните приказки ,другаря Пл. Димитров си мисли , че има още кой да му вярва ! Другарю Димитров , не откривай топлата вода с алабализми , които ние знаем (ниски доходи) , кажи ти какво направи по въпроса това да не е така ,което всъщност ти е работата ?!
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се върнем само няколко години назад. Няма пандемий ,войни,ниски цени на суровини целия бизнес реве че няма пари и не може да вдигне заплатите. В днешни времена около година висчко е нагорв някой неща в пъти никой не затвори завода си и пак нямал пари..Е как уцеляватв тогава като преди разходите са им били 100% по ниски и пак пари за заплати няма
69
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега сме на етап див капитализъм, от които през последните 12 години беше див мутрокапитализъм. Скоро няма да имаме нормални доходи.
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При капитализма работника е на загуба. Печели само капиталиста че някой му бачка без пари.
67
1
 
23
 
! Отговори
Преди 2 години... преди 2 години
На шефа му искахме увеличение он каза ако ви дам всички ще искат и ни уволни,сега си внесъл комбайнери от Австрия и им плаща хотел храна в ресторант и по 5000 лв на месец ,а на нас 2000 лв не искаше да дава.Е ние сега сме тираджии в Англия и вземаме 8 000 лв на мессец....
66
2
 
13
 
! Отговори
Беден работещ и др. преди 2 години
Вече освен работещи бедни имаме и беден тото милионер в България.Киро смени освен шефа на Булгаргаз (и други ключови места дето се въртят милиони) и шефа на тото-то ,което беше с рекордна печалба от 52 милиона за държавата,но Киро сложи негов човек.Та накратко тото милионера дето уж спечели 11 милиона лева ще получи само 200 хиляди ,а остатъка ще му ги дават над 10 години...И ако си купи с 200 та хиляди един мухлясъл панел в кв. Суха река и после нема да има пари да си плати тока...
65
0
 
13
 
! Отговори
1 май преди 2 години
Реално,началото на сегашната безизходица е КНСБ и ПОДКРЕПА!От КНСБ,Подкрепа и Солидарност тръгна разединението на профсъюзите,слаби профсъюзи-слаба защита на трудещите се и не само!По лесно е да се манипулира при слаб противник!Подготви се по онова време почвата на алчния новобогаташ,заграбвайки всичко сътворено от нас!
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 лева на час и 4000 лева е в Германия но бруто и 70 % отиват за данъци.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 лв/час и нагоре според бранша и професията. лични здравнозастрахователни и лични пенсионнозастрахователни сметки. това за начало и ще имате работници.
62
0
 
3
 
! Отговори
Николай преди 2 години
Е и? Това всички го знаем.Каква ще правим?
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако дигнат заплати и пенсии ще стане хиперинфлация. Остава само парична реформа и нов лев който ще стопи спестяванията на богатите заедно с контрол на цените.
60
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 72 ТЕ ИЗОБЩО НЕ Я МИСЛЯТ. ВАЖНА Е ПЕЧАЛБАТА ЗА ТЯХ. А РАБОТНИКА ДА БЛЪСКА ПО 10 ЧАСА ЗА 700 ЛВ.
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да печатаме пари другари...