Пазарите се стабилизират, цената на бензина е под 3 лв.

Очаква се и намаление на дизеловото горило, смята експерт
2 ное 2022 15:00, Петя Славова
53

Мерки срещу високите цени на дизела и бензина внасят от служебното правителство. Собствен законопроект предлагат и от ГЕРБ-СДС. Идеята е за всеки литър петрол, който се продава на българския пазар, да се отделя по 1 лев за фонда за енергийна сигурност. На този фон цената на метана се очаква да падне с лев.

Според Димитър Хаджидимитров, зам.-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, масовият бензин навсякъде е под 3 лв., говорим за средна цена от 2,95 лв., докато на дизеловото гориво е 3,25 лв. до 3,40 лв.

По думите му отчитаме лек спад, особено при бензина има доста голямо намаление. "Очакваме намаление и при колонките на дизеловото гориво. В момента на международните пазари то тръгна надолу. Ако се задържи тази тенденция, следващата седмица може да видим по-добри цени, които са под 3,20 лв.", каза той в студиото на "България сутрин".

Той не очаква увеличение на дизела, дори напротив.

Още по темата
"Ще започнем да зареждаме по-евтино. Може би в края на ноември, когато свърши отстъпката от 0,25 лв., която се дава на гражданите, ще има леко повишение за техния джоб, но се надявам на нормален спад, който да компенсира липсата на тази отстъпка. За метана още по-добра новина - ще виждаме цени доста под 3 лв. на големите вериги. И хората, които си запазиха метановите уредби, сега могат да се радват", допълни Хаджидимитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента газта е най-доброто гориво за придвижване: "С отстъпката цената идва под 0,80 лв., трендът за пропан-бутана е също да се запази цената. Имаше проблем с доставките, но сега се компенсираха, и тази тенденция ще се запази до края на годината."

А идеята за отделянето на 1 лев гостът коментира така: "Този имагинерен 1 лев в бизнеса няма как да се появи, защото в момента преработваме оралски нефт, който струва 80 долара на Брент. Само нефтът в дизела е 50 цента. Цената в орал трябва да се докара, да се преработи, да се разделят и реално цената излиза около 70 цента. Откъде ще го вземат този лев? Себестойността на дизела е 70 цента, "Лукойл" ни го продава на 80 цента, говорим без акциз и ДДС."

Димитър Хаджидимитров подчерта, че през последните няколко години  от "Лукойл" са направили инвестиции в размер на 2 млрд. долара.

"Само 2018-2019 г. завършиха проект за 1,5 млрд., тази инвестиция също трябва да се избие. Ако се събере Народното събрание и решат, че ще отделят още 250 млн. от бюджета, да, тогава ще видим отстъпка. Няма как да се взема от производителя, за да се даде на гражданите. А след 5 декември, ако предложението на правителството мине - ние продължаваме да си действаме така, както сме го правили досега. Но ако не мине - ние трябва да спрем износа на горива, произведени от руски нефтопродукти", каза още Хаджидимитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
НАЙ-ВАЖНА Е РАНАТА. - РАНАТА ПРАЙ БОРБАТА. И не "стабилизиране". А НАМАЛЯВАНЕ РЯЗКО НА ИНФЛАЦИЯТА. ПРЕДИ ВСИЧКО НА ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ. Тези, които допуснаха, или по-точно направиха лично това зло на българите, сега да не се спотайват и да не се гласят отново за "управленци"??? И да не гледат сеира, а да се напънат и да премахнат, поне отчасти , последствията от тяхното "управление". Семафорът е отворен и за "благополучване" им отпътуване за там, откъдето са се пръкнали...
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А според вестниците на Пеевски, сега трябваше да е 5 лв. Все пак плана на мафията проработи и се върнаха на бял кон.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е нали щеше да е 1лв
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бензина трябва да е под ДВА лева, че да се стабилизират нещата.
16
7
 
9
 
! Отговори
До 123 преди 1 година
Е, кой как се уреди. В София цените не са особено високи. Чакам петък-събота едни 10% намаление в една верига магазини за да си взема 5кг кървавица, мерлуза, свински дроб и кашкавал и приключвам с пазара за годината. Кацата със зелето чака. Зимнината също я докарахме в София всичко по план. Олио имам до другия септември, захар до 2024, брашно за хляб до юни. А тук един друг магазин дава кисело мляко на 49 стотинки 400грама 2% перфектни цени. Всичко от промоции.
15
2
 
7
 
! Отговори
опааа преди 1 година
Къде точно дизела е под 3 лева,че нещо не го намирам ?
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стабилни са като магаре на лед..
13
0
 
21
 
! Отговори
123 преди 1 година
Цените на газ и бензин падат, обаче на всичко останало всеки ден нагоре! Що тъй??? Бай БГ "бизнесмен" цени не сваля!!! Нал тъй?
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако се събере Народното събрание и решат, че ще отделят още 250 млн. от бюджета, да, тогава ще видим отстъпка." - евроатлантически номера, "или избирате правителството и Ви даваме отстъпка от Вашите пари, или Ви вдигаме цените", хахаха. Икономика на зависимостите.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това заради Банкянската репичка ли е?
10
1
 
21
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Нефт марка "орал" няма, има "Уралс", на Петя май само за орал-на любов мисли!
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"айде къде са рубляшките да ни кажат как ще умрем без руска газ?" - споко де, нали се разбрахме, че ще си купуваме "азербайджанска газ" през Дубайска фирма. :)
8
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хех, шо стана бе русоробЕ? Газта и тя на нивата от миналата година по това време и падна цената. Студени зими а-у останаха в мокрите сънища на ватата. Фалит и украински побой оттук насетне я чака матушката.
7
0
 
11
 
! Отговори
3 kinta преди 1 година
супер, ама само газрите и "газарите" карат на бензин. Другите сме на дизел и като гледам там само се качва изкуствено или не
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жалко. Искаше ми се бензинът да стане 6лв., а дизелът- 7, че да се разкарат малко тия на пътя, които наистина в никоя държава по света не биха имали пари за кола, освен у нас.
5
7
 
8
 
! Отговори
д преди 1 година
айде къде са рубляшките да ни кажат как ще умрем без руска газ?
4
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Браво на Бойко! Спази си обещамието ! Това е истински Мъж !" - нормално, спекулата с цените я създадоха неговите лакеи "бизнесмени". Ако гласуваш за ЖЕРБ цените падат, ако не гласуваш за ГЕРБ ти вдигат цените. Стокхолмския синдром. ;)
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Bтeчнeнaтa raз no koлko литмyca ce xapчи?
2
1
 
4
 
! Отговори
Пълнете догоре преди 1 година
Свърши отстъпката от 25 стотинки!
1
20
 
2
 
! Отговори
Кремена преди 1 година
Браво на Бойко! Спази си обещамието ! Това е истински Мъж !