С пари от ЕС обновяват ВиК системите на още 6 области

Нови водопроводи, канализационни клонове...
14
С пари от ЕС обновяват ВиК системите на още 6 области
Снимка: Pixabay

През пролетта на 2023 г. се очаква да бъдат одобрени ВиК обектите в шест области на страната, които ще кандидатстват за финансиране от Програма „Околна среда“ 2021-2027 г., съобщиха от МРРБ.

Планираните инвестиции включват нови водопроводи,  канализационни клонове, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води и други ВиК съоръжения в областите Велико Търново, Габрово, Плевен, София – област, Хасково и Търговище. За тях се разработват Регионални прединвестиционни проучвания по проект на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това стана ясно на проведеното днес регулярно заседание на Управителния комитет за наблюдение на проекта, проведено в МРРБ. В него участие взеха международни експерти от JASPERS (Съвместна помощ за подкрепа на проекти в европейските региони) към Европейската комисия, експерти от МРРБ, „Български ВиК холдинг“ ЕАД, представители на МОСВ, на ВиК операторите от шестте области и др.

На заседанието бяха представени конкретните обекти, определени като приоритетни за постигане на съответствие с европейските директиви, свързани с питейните и отпадъчни води. Експертите дадоха насоки, за да се гарантира качество на изпълнение и устойчивост на съоръженията във времето.

Бенефициенти по Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. ще бъдат 6–те ВиК дружества, които ще провеждат и обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи. 

Срещите с експертите от ЕК и българските институции ще продължат регулярно. Предстои и посещение на място на
всеки един от предложените обекти, за да може европейските експерти са се запознаят на място с текущото им състояние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: водаВиК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Аааа. То не е сигурно. Въобще СО вик е мъка. Всичко е застинало в 18 век. Село, което е било 3000 човека, а днес 30 къщи редовно няма вода. За да се изкъпеш я " гониш" , същото е с прането. Ако нямате поддържащи системи да ви " вкарат " в 21 век . Ще я чакате. Но пък е толкова чисто и спокойно . Топло много.
7
1
 
2
 
! Отговори
българина преди 1 година
само да попитам откъде има пари ЕС да раздава заеми и помощи на украйна 18 млрд евро! ясно е че се печатат пари! ами да печатаме и ние!
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре ,че е лошият ЕС да ни даде пари, че ако чакаме на Русия да си опраяи нейните и тогава да помогне, влизаме в следващия век.
5
1
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 1 година
Аиде свежи пари за крадене то не са холдинги, асоциации, общини и на края НУЛА, парите " вложени" а тръби и водопроводи физически няма- ДЕМОКРАЦИЯ и КМЕТА с нова къща. ДЕМОКРАЦИЯ И ЦЕННОСТИТЕ- 32 години а тръбите са същите от 67-***
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой да е чул Русия да ни е дала пари за нещо ... Тя само гледа да граби ... И да унищожава електропреносната и водопреносната мрежа на Украйна например Затова е мразена от всички нормални хора
3
2
 
4
 
! Отговори
Хасково преди 1 година
Вече ми е ясно защо от 3,52лв от първи този месец стана 4,70,ама не са познали няма да плащаме нещо което не става за нищо.Балъците да плащат вече не останаха по добре от реката с кофите отколкото да пълним гушите на тлъстите ....
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коректно е да благодариш на страните-донори, бе загубеняк.
1
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коректно е да се напише, че се обновява с наши пари, които ЕС ни е взел и сега ни ги връща след като сме изпълнили определени не много добри за нас условия, сега няма да ги изброявам, но повечето от вас ще се досетят.