Какви са сценариите при похищението на украински деца в Русия?

Интервю с омбудсмана на Украйна по въпросите за правата на децата
26 мар 2023 09:50, Александър Попов
204
Какви са сценариите при похищението на украински деца в Русия?
Снимка: Getty Images

Русия отдавна имала стратегия как да похищава деца от Украйна, да им сменя гражданството и да ги дава за осиновяване в Руската федерация. От началото на войната в Украйна Русия е отвела хиляди деца от окупираните украински територии към Руската федерация. "Дойче Веле" разговаря с Даря Герасимчук - омбудсман на Украйна по въпросите за правата на децата. Тя разказва какви методи използват руснаците, за да отвличат украински деца и какви са начините те да бъдат върнати обратно в Украйна.

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин и комисарката по правата на децата в Русия Мария Лвова-Белова по подозрения за отвличания на украински деца. Само те ли носят вина според Вас? Може ли и друг да бъде обвинен в тези престъпления?

Отношение към това имат повече хора. В частност представителите на местните власти в различните региони на Русия, където се приемат тези деца. Всички доказателства, събрани от нас, са представени на МНС. Затова смятам, че списъкът със заподозрени ще се разшири. Заповедите за арест на Путин и Белова са исторически и са правилна стъпка в посока признаването на геноцида, който се извършва над украинския народ чрез отвличанията на деца.

Съгласно Конвенцията за предотвратяване на геноцида от 1948 г. насилственото прехвърляне на деца от една етническа група в друга с цел унищожаване на национална, етническа или расова група се класифицира като “геноцид".

Искате да кажете, че Русия отвлича украински деца, които иска да възпита с руско самосъзнание?

Да, руснаците искат да запълнят „празнините“ в своята нация с украински деца. Всичките им действия свидетелстват за това, че няма планове тези деца да бъдат върнати в Украйна. По ускорена процедура е сменено гражданството им и им е предложено безплатно обучение. Освен това руснаците подбират децата, когато провеждат медицински прегледи, при които ги разделят на категории. С други думи, те искат да изберат най-здравите и да попълнят нацията си за сметка на украинската.

Планирани ли са били тези действия на Русия или те действат според ситуацията?

При нахлуването в Украйна Русия вече имаше ясен план какво ще прави с украинските деца. Реализацията му започна още през 2014 година след анексията на Крим. Руснаците сменят гражданството на децата и имат т.нар. “Влак на надеждата”, с който руски граждани се отправят към Крим, където незаконно осиновяват деца. Сега Русия има поне пет сценария за отвличане на деца. До този извод стигнахме след анализ на информация от 308 деца, чиито родители са успели да си върнат децата в контролираните от Украйна територии.

Какви са сценариите?

При първия сценарий руснаците иззвеждат децата от семействата им чрез т.нар. филтрационен подбор. Родителите биват необосновано задържани, а децата просто им се отнемат. При втория сценарий руснаците убиват родителите и след това отнемат децата. При третия - децата се отнемат директно от семейството - понякога чрез отнемане на родителските права. Обикновено това се прави с "неудобните родители", които не искат да сътрудничат на окупационните власти.

Четвъртият сценарий е, когато руснаците не ни позволяват да вземем деца от домовете за институционална грижа в окупираните територии. В нито един момент Русия не се е съгласявала на хуманитарни коридори за извозването на тези деца. Вместо това те биват отвличани. От началото на войната в Украйна бяха отвлечени деца от четири институции, но успяхме да върнем тези в две от тях.

Последният, пети, сценарий е най-често срещаният. Първоначално руснаците създават неподходящи за живот условия на децата в окупираните територии. А след това предлагат на родителите да изпратят детето си уж на лагер в Русия. Децата не се връщат от този лагер, а биват преместени на друго място без съгласието на родителите. Някои от децата, които успяхме да върнем, са били в такива лагери повече от година.

А как успявате да върнете децата? Как действате в подобни случаи?

За да откриете и върнете дете, трябва да знаете кого да търсите. Ето защо е създадена единната държавна платформа "Деца на войната", която съдържа актуална информация и лични данни за пострадалите във войната деца. Това е важно, защото руснаците крият нашите деца: местят ги, опитват се да променят имената им и т.н.

Затова процедурата по издирване е много трудна, особено за малките деца, които не помнят откъде са. Много важен момент е дали издирваното дете има роднини на територията, контролирана от Украйна, които могат да организират настойничество и да отидат да вземат детето с подкрепата на държавата.

Какви са актуалните данни за отвлечените деца?

Всички данни се актуализират всяка сутрин в портала “Деца на войната”. Към днешна дата броят на депортираните и принудително разселени деца е 1626. Това е поименен списък, съставен въз основа на данни от родители, роднини, местни власти или свидетели.

Но част от територията на Украйна е окупирана и ние нямаме достъп до нея. Така че може да става дума за няколкостотин хиляди отвлечени деца. Руските власти говорят в медиите за така наречената "евакуация" на 744 000 украински деца. Но тази цифра не е подкрепена с никакви списъци или лични данни, затова я смятаме за недостоверна.

Представителят на Русия в ООН Василий Небензя заяви неотдавна, че при извеждането на децата от Украйна руските власти са искали "да ги предпазят от опасността, свързана с военните действия", и че Руската федерация е готова да ги върне в Украйна, когато там е безопасно. Как си обяснявате това изявление?

Това е още едно потвърждение за отнемането на украински деца от страна на Русия. Ако това наистина е било евакуация, децата е трябвало да бъдат върнати незабавно на контролираната от Украйна територия или в трети страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 108 Не всички нямат. Една част от родителите са хвърлени в затворите от руснаците. Друга част са откраднати от училища.
100
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Диана- Значи ако Турция ни нападне и ми отвлекът детето трябва да съм им благодарен,че отива в турско семейство вместо да седи при мен. Ама не. Няма да съм благодарен. Ще съм озлобен и ще убивам нашествениците
99
2
 
10
 
! Отговори
До 107 преди 1 година
Това са сираци бе! Нямат родители :)
98
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 102 Е прав си да. Къде къде по-добре е да ти убият родителите и да те отвлекът,отколкото да си живееш с родителите ти които може да ти кажат,че няма полове :)
97
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата е опекун на сираците, а в тези завзети територии НЯМА държава Украъна вече!!
96
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе не ви ли омръзна да лъжете и заблуждавате хората? Има и други медии + интернет. Крадеца вика "дръжте крадеца". Дано да ви плащат достатъчно, че излагацията ви е много голяма. Безпомощна истерия по всички медии срещу Русия. Лъжете за всичко като се почне от тая статия, и се стигне до "самкциите" от които ЗАПАДНИТЕ банки фалират а не руските. Нямам думи да изкажа отвращението си от вас. За няколко цента опорочавате една от най- престижните професии в света!
95
4
 
10
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До Анонимен96 На Запад много отдавна се отнемат деца от родители, които не могат да се грижат за тях- или нямат условия,или нямат възможности-малтретират ги,унижават ги..Опасно е детето ти да плаче или да се дърпа и крещи на улицата,дори-веднага пристигат множество сигнали за това и започва разследване..Ако ти си родител и край теб е война, няма ли да предпочетеш да изпратиш детето си на сигурно място вместо да го излагаш на опасности?!..Въпрос на доверие и явно много хора вярват на руснаците
94
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До История- Ти защо не вземеш твойте и не заминете за Русия. Тук американците имат голямо влияние. Не се ли чувстваш в опасност от тях за живота на семейството ти. Бягайте при твоя спасител щом толкова го харесваш
93
3
 
7
 
! Отговори
До 100 преди 1 година
Поне няма да им казват всеки ден, че са безполови! На Запад никога не промиват мозъците на възрастни и деца?? Само в Русия а ;)
92
2
 
12
 
! Отговори
ИСТОРИЯ преди 1 година
Странно е че Зеленски и Байдън изчезнаха от Медиите ?Адмирации за Путин - изведе Деца под дулата на американски танкове и английска артилерия .
91
2
 
10
 
! Отговори
До 96 преди 1 година
Става въпрос за сираци-за тях отговаря държавата! Там къдито НЯМА вече Украинска държава за тях отговаря Русия! Държавата може да вземе и правата на родители ако прецени че застрашават живота на децата си! Даже в България ако накоя майка излага на опасност детето си и не се грижи за него и отнемат родителските права!!
90
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рашките за пореден път показаха колко са еднакви с нацистите. Първо си присъединяват някакви територии под претекст,че някога са били техни. Както Хитлер прави преди ВСВ. Също така крадат деца. Както Хитлер е правил с малките руси дечица приличащи на германски деца. Да видим още колко идеи ще открадне Путин от Хитлер до края на конфликта
89
8
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До 93 Тук нали ти отговарят - за да запълнели липсващия ресурс от деца в Русия! - нещо невероятно тъпо, според мен...Давали ги за осиновяване и това наистина изглежда като трайна мярка за оставяне на детето в Русия,но не е ясно кои деца са давали,защото, както казва статията, руснаците ги класифицирали и е ясно ако детето е загубило родителите си - вероятно тези деца са давани за осиновяване,но не знам как ще се чувстват такива деца там, знаейки че руснаците са убили родните им родители...
88
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Диана- Значи мога да дойда да ти взема детето и ще ти разправям,че това не е отвличане. Просто съм преценил,че да седи при теб е опасно и когато реша,че вече не е опасно може да ти го върна. Ти като родител как ще гледаш на мен. Като спасител или като някой който ти краде детето
87
3
 
1
 
! Отговори
93 преди 1 година
Не, честно! Ако са по-малки, може и да ги конвертират и да гинпозлват за нещомпосле, но смпо-големите си слагат таралеж в гащите. Вероятно ще изнудват Укрйана за пари. Инапе емпросто загуба на ресурси.
86
3
 
9
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Лоша логика! Ако едно дете е било евакуирано от войната, то ще се върне след края на войната, а не след като укрите си върнат някоя територия - нищо не се знае за такива преминаващи от ръце в ръце територии, те са по-опасни дори за децата защото са обекти на военни действия...Щом има хора, които са успели да открият и върнат децата си, значи е ясно, че съвсем не става въпрос за отвличане на деца...
85
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо ги отвличат? Сигурно ше ислат да ги разменят после.
84
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И зашо трябва да се ангажираме с някакви си деца?
83
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много правдива и показателна статия , империята на злото не е излязла от средните векове .
82
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бог да пази президента Путин затова че евакуира невинните дечица от военна зона, и щади цивилното население на Донбас.