От юли: До 46% скок на цената на водата в Перник и София

Предстои докладите да бъдат обсъдени следващата седмица
3 юни 2023 16:06, Анисия Иванова
49
От юли: До 46% скок на цената на водата в Перник и София
Снимка: БГНЕС

От другия месец цената на водата в Пернишка област се предвижда да скочи с 46%, а в Софийска - с 44%. Това става ясно от докладите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), които предстои да бъдат обсъдени следващата седмица.

ВиК София, която снабдява с вода 21 населени места в софийска област, сред които Елин Пелин, Ихтиман, Костинброд, Копривщица, Правец, Самоков и Своге, е пресметнала, че през следващата година цената за доставянето, отвеждането и пречистването на водата трябва да скочи от сегашните 2,56 лева за кубик до 3,69 лв. с ДДС. В 5-годишния си бизнес план водоснабдителното дружество предвижда да инвестира малко под 14 милиона лева, които ще използва за подобряване на качеството на водата.

ВиК Перник пък, която обслужва общините Перник, Брезник, Земен, Радомир и Трън, изчислява, че доставянето, отвеждането и пречистването на водата вече трябва да струват не 2,43 лв., а 3,56 лв. за кубичен метър. Предвидени са 12 милиона лева инвестиции, с които дружеството ще реконструира мрежата в Перник и Радомир. Крайната цел е да няма прекъсване на услугата и да се намали риска от възникване на нови кризи с водоснабдяването на областта от язовир Студена.

Предстои след обсъждане регулаторът да одобри бизнесплановете на двете ВиК дружества и да постанови нови цени на услугата и водата, които да влязат в сила от 1 юли. БНР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: ПерникводаценаСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 10 месеца
В града дето живея е 5 кинта, за догодина плановете били да стане 6.Пък сме на двата бряга на голяма река.Просто покриваме гепането от миналите години, щото ВиК-то било във фалит.Монополист дето фалира има само в БГ.
34
0
 
0
 
! Отговори
Няма Одит преди 10 месеца
Къде са парите от началото на Концесията, печалбите?Водата беше 1.20 кубик преди кметът ББ да я подари на Концесия, изкупуват за стотинки. Договорът е във вреда на потребителите. Когато кралете не са имали пари за водене на войни и са взимали заеми от банкерите, банкерите са искали в замяна КОНЦЕСИИ, мини, води, земи. Една от причините да обезглавят Чарлз и др. Пазарите на Япониясае отворени с топове. Китай опиу#мни войни, Индия подкупи на местни князе. Водят се войни за Концесии, а тук даряват
33
1
 
2
 
! Отговори
Освен водата преди 10 месеца
Която ще стигне 100 лв на месец с тези цени, се повиши тихо токът - прави ли ви впечатление, че ви идват едни и същи суми за ток, без разлика в месеците и 4% ново повишение, а цени на петрол и газ падат на борсите. Парното освен сметки по 200 лв. април за гарсониера, КЕВР разреши увеличение на ползван ток от Топлофикация. Спите ли???? А идва еврото с правителството на "алабалистите" ДПС ГЕРБ ПП ДБ СДС. Хранете чужди и местни феоди. Във вода газим, Вода НЯМА. Депутатите взимат 15 000 заплата..
32
0
 
0
 
! Отговори
В София няма причини преди 10 месеца
Сега плащаме 60% загуби на водата, а тя идва под наклон от Искър. Фирмата не е изпълнила стари инвестиционни планове. А доскоро не плащаха и Концесионна такса. Договорът с фирмата Концесионер е подписан от Борисов, в качеството му на кмет на София. В момента цената на водата в България е по-скъпа от цената в Саудитска Арабия. Концесионерът на Соф. вода е бил изгонен от Франция, кметства Германия и Африка, когато забраняват на местните да събират дъждовна вода и започват да ги глобяват. Честито!
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Продължаваме промяната. С Тиквата и Шиши към просперитет!
30
5
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
То така става когато основните артерии са купени от чужди държави-вода,ток.
29
5
 
6
 
! Отговори
Бео Бахтер преди 10 месеца
първо с водата, после с топлото конституцийката и накрая на фронта ... не гасувайте и слушайте "новините"
28
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В София щели да вложат 14 млн?! Хахаха в Испания плащам по-малко за вода и услугата е доста по-качествена
27
4
 
16
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
На какво отгоре вдигат цената, а всичко се ползва от "лошия" социализъм, кажете колко тръбопроводи са прекарали за 34 години, колко от старите са подменени, а за помпени станции няма изобщо какво да говорим!
26
7
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Малко им е на софиенците, там е основната част от фен клуба на ПП/ДБ, така им се пада!
25
4
 
16
 
! Отговори
Ралчо Търговеца преди 10 месеца
Гласиващ за ПП-ДБ , получаваш ГЕРБ и обратното !
24
2
 
12
 
! Отговори
питам преди 10 месеца
и каква е точно причината за вдигането на цената , водата я докарват от ледниците ли или тръбите са златни ?!
23
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това са измами и с тока и с водата на новото правителство от национални предатели. Благодарение на тези измами ще се появят няколко нови милионери. Не се съгласявайте -- кевр е като печатница на пари.
22
4
 
4
 
! Отговори
малко поскъпва даже преди 10 месеца
Комунистите на бай Тошо - лоши, а комунистите в Китай са добри. Щото едните са крадливи партийци, а другите са ... ??? Нали има хиляди заведения питиепродавници, да ядете и пиете ??
21
2
 
4
 
! Отговори
ей хюмне преди 10 месеца
До Варненецлапай шнорхела и се потапяй ве
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Понеже не спира да вали, увеличават цената на водата!!! Да не я карате с танкери бе, барем един язовир да бяхте построили!!!
19
1
 
21
 
! Отговори
Мдаа преди 10 месеца
Като разберете,коя партия прибира парите на половината ВиК в България ще ви светне,защо се случват сегашните събития.
18
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Преди години свалиха Бойко при увеличение на тока само с 2% и имаше кървави протести. Какви са тези 46% увеличение? Хора спите ли и си мълчите?
17
2
 
20
 
! Отговори
до перничани преди 10 месеца
Ей, перничани,защо търпите тази гавра- колко месеци стояхте без вода,докато непрекъснато ви призоваваха да си миете ръцете и т.н.Сега ще ви я увеличат с близо 50 %,за нещо, което рядко са ви оставяли да ползвате!Протести ясно няма да напрвите,както и ние останалите овце,но съдете ги до дупка,за много неща може да се хванете.
16
2
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
До Анонимен12Понеже сигурно са увеличили най малко 3 пъти заплатите на работещите във ВиК