Влизането в Шенген спестява много на България

Носи само ползи, категорични са експерти
14 юли 2023 10:30, Росен Стойчев
37

На свое заседание Европейският парламент почти единодушно призова Съвета на Европа най-сетне да отвори Шенген за България и Румъния. Очакванията са до края на годината да влезем в пространството на два етапа.

"Ясно е вече и на малките деца, че целият престой по граничните пунктове носи изключително загуби и негативи за българския транспорт. По наши изчисления около 100 милиона лева са загубите на година от престой по граничните пунктове с Румъния и Гърция, но най-вече с Румъния - там проблемът е сериозен.

Още по темата
Затруднява се работата на водачите, на българския бизнес, който е износител, защото, когато става въпрос за транспорта, най-важното за него е той да бъде бърз", коментира изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев в Bulgaria ON AIR.

На въпрос как би се разгърнал транспортният бранш с влизане на страната ни в Шенген, Йордан Арабаджиев обясни, че когато няма гранични проверки, транспортът става по-бърз.

"Несъмнено премахването на граничния контрол, ще ускори бизнес процесите, ще бъдат реализирани свободното движение на хора и стоки. В момента не са реализирани в пълна степен. Всички тези големи опашки по границите ще бъдат преустановени, ще се преминава свободно. В Румъния са направили изчисления какви са загубите им и са установили, че годишно са около 11 млрд. евро. Ако пренесем тази сума, може би българската загуба е от 4-5 млрд. годишно, което е много значителна сума. Надявам се да има компенсиране на тези загуби, защото България е 11-13 години извън Шенген заради политическо решение на някои страни", коментира Добрин Иванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Така мафията спокойно ще си изнася пари,стоки,дрога и др.без проверка.Ех,кеф!
8
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
експертите дето им се плаща от вашингтон да кажат защо страни като чехия унгария полша даже и дания дето е от 50 години в ес не искат да го помиришат еврото а експертитге всеки ден кв-ичат опорките на вашинтгтон
7
4
 
7
 
! Отговори
Един преди 9 месеца
Ако събраните тука азиатски скакалци оттука се юрнат вкупом на запад аз съм за Шенген!Иначе изобщо не ми дреме за него!
6
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България влиза в Шенген до края на годината и в Еврозоната до края на следващата - за ужас на копейки и ***. Една река като тръгне, няма връщане назад.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 5 И защо? Някакви аргументи?
4
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
България няма да влезе в Шенген нито в Еврозоната.
3
3
 
9
 
! Отговори
89 преди 9 месеца
ВЕДНАГА въвеждане на миниШенген между Румъния и България!!! То не ни коства нищо, освен политическо решение и от двете страни!!!
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Крайно време е нашите управници да поставят този въпрос ребром и да се прекрати това унижение по границите. Ако пак ни се подиграят направо, да се махаме от този ЕС, за какво ни е, щом не ни смятат за хора. Да не би в Нидерландия да няма корупция или престъпност - напротив там е най-голяма, но си бранят пристанищата и икономическите интереси. Щом за тях не сме хора, майната им. И без тях ще се оправим
1
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами защо не им покажем среден пръст на нашите европейски братя и поне с Румъния да премахнем едностранно бариери и КППта? Защото с гърците сигурно няма да може, понеже са в Шенген. Ама поне с Румъния?