МЗ категорично: Морето ни е чисто за къпане, няма ешерихия коли

Обратните твърдения манипулирали общественото мнение
101
МЗ категорично: Морето ни е чисто за къпане, няма ешерихия коли
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването не приема за коректни данните от изследване по съвместна инициатива между група „Микробиологични рискове в околната среда, проект SUMMIT“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Асоциация „Активни потребители“. Здравното ведомство категорично отрича публично оповестените данни, с които се манипулира общественото мнение и чрез които се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях,  нарушавайки спокойствието на гражданите в разгара на туристическия сезон.

Изследователите и авторите на проучването, чието призвание е да са в полза на потребителите, не са сигнализирали Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Бургас, предоставяйки своевременно информацията, с която разполагат, за да бъдат предприети адекватни мерки, включващи информиране на обществеността и, в случай на необходимост, временна забрана за къпане, посочват от МЗ.

Още по темата

Съгласно действащото в страната законодателство, РЗИ извършва мониторинг на качеството на водите за къпане по показателите – Чревни ентерококи и Еscherichia coli.

В случай на краткотрайно замърсяване, следва да бъде организирано вземането на една допълнителна проба, за да се потвърди, че инцидентът е приключил. Тази проба не е част от базата данни за качеството на водите за къпане. Когато е необходимо да се замени игнорирана проба, се взема една допълнителна проба седем дни след края на краткотрайното замърсяване.

От МЗ подчертават, че в периода 30 -31.07 в района на Южното Черноморие е имало обилни валежи, които оказват влияние върху показателите на водата за къпане. Ето защо, РЗИ Бургас периодично дава указания на гражданите, че не се препоръчва влизането в морската вода до два дни след силни дъждове. На всеки постъпил сигнал за лошо качество на водите за къпане, прилежащи към конкретен плаж, РЗИ-Бургас реагира бързо и организира своевременно пробонабиране и анализ на вода от посоченото в сигнала място за къпане, като при излизане на резултатите информира писмено заинтересованото лице и/или институция.

Това изискване ясно очертава компетентността относно мониторинга на водите за къпане и отново подчертава, че възникването на краткотрайно замърсяване, следва да е обект на специално проследяване и при необходимост, предприемане на мерки.
Изпитванията на РЗИ Бургас се извършват в микробиологичната лаборатория на Лабораторно изпитвателния комплекс (ЛИК) на инспекцията.  ЛИК е акредитиран по всички национални и европейски стандарти със Сертификат за акредитация № 254 ЛИ, валиден.

От МЗ са категорични, че в публичния регистър на БСА не се откриват данни за премината процедура по акредитация на лабораторно изпитвателния комплекс при СУ „Св. Климент Охридски“, извършил микробиологичния анализ, визиран в проучването на Асоциация Активни потребители.
Не на последно място пробонабирането се извършва от висококвалифицирани служители на РЗИ Бургас, преминали необходимото обучение.

Във връзка с направени твърдения в публикацията, от МЗ уточняват:

Направеното заключение от екипа учени е подвеждащо, тъй като методите на изпитване са различни. Методът на изпитване на ЛИК на РЗИ Бургас е в съответствие с изискванията на Наредба 5 и в обхвата на акредитацията. Резултати, които могат да бъдат сравнявани, са тези, взети по еднотипен начин, по едно и също време и място, а след това са едновременно изпитани в две отделни лаборатории по един и същ метод.

Провежданият от РЗИ Бургас мониторинг на качеството на водите за къпане е публично достъпен. Регионалната здравна инспекция планира и обявява дати за пробонабиране още в началото на летния сезон. Графикът за вземане на проби за всяка зона за къпане на територията на Южното Черноморие е публикуван официално на интернет страницата на здравната инспекция. Видно от публикуваната информация на „Активни потребители“, пробите на РЗИ Бургас са взети в друг времеви интервал, различен от времето на вземане на пробите, обект на публикацията.

Според проучването водите са основно замърсени с ешерихия коли, но от МЗ са категорични, че това не е вярно.

В публикацията се посочва, че ешерихия коли не трябва да се открива в 100 мл питейна вода, но такова нормативно изискване има. Това обаче не важи за водите за къпане. Многократно в изследването се говори за „лимит“, какъвто обаче по този показател не е определен нормативно в действащото европейско и национално законодателство за водите за къпане. В Приложение № 1 към Наредба № 5 са определени стойности, които се отнасят за класификацията на водите за къпане, при спазване на критериите, посочени в Приложение № 4 от същата наредба. То изисква оценката на качеството на водите за къпане да се извършва винаги на основата на база данни, получени най-малко от резултатите от 16 взети проби или от 12 проби, при наличие на специфични обстоятелства посочени в приложение № 2 от наредбата.

„В заключение и във връзка с различни медийни публикации, бихме искали да ви информираме, че данните от ежедневните справки по Наредба 21 към момента сочат, че заболяемостта е в рамките на нормалната за сезона и няма ръст  в регистрираните случаи спрямо същия период на миналата година.  Нещо повече - за 2023 г. през месец август до момента регистрираните случаи на чревни инфекции са значително по-малко в сравнение със същия период на 2022 г. През периода 01.08 до 17.08.2023г. в областта са регистрирани общо 27 случая на чревни инфекции. За същия период през миналата година  регистрираните случаи на чревни инфекции в област Бургас са общо 44. През 2023г. до момента в област Бургас няма регистрирани епидемични и хранителни взривове от чревни инфекции“, посочват от МЗ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: мореМЗзамърсяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Толкова чисто, че на плажа пред караваната (градина център) морето изхвърли 10 метрово дърво.. 100% не е от каховка.. гаранция от МЗ!
96
1
 
1
 
! Отговори
Мъро преди 8 месеца
После разбрах че инфраструктиурата била за 3 хиляди човека а лятото става над 50 хиляди че от канализацията направо в таратора.
95
0
 
3
 
! Отговори
Мъро преди 8 месеца
Последия път щях да пукясам в Китен.то беше теч от всички изходи на тялото ми и бране на душа.А си ббях платил за отдих.докато берях душа все едно съм в бболица а не в хотел бухтеше жива музика от няколкйо места едновремено.
94
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аха ха ,тук сте си още с клозетните душици и плюете -ха ха ха , аз съм на южния плаж в Несебър Ултраолинклузив , на първа линия - то плаж ,то пясък,то гледка към стария град ,водата е чиста , хайде Чал ,че ще вечерям и после Музика на живо -евъргрийни,джас,диско -ха ха ха - Бегайте вие про гръцките села ,дето ви "обслужвали" гърците -ха ха ха
93
0
 
5
 
! Отговори
Хотелиер преди 8 месеца
Взех мерки и заустих тръбата от хотела 50 метра по-навътре.
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не ме интересува колко е замърсено морето на България. От 22 години ходя на море в чужбина, както правят и всички мои познати. Трябваше да го правя по-рано, за което съжалявам.
91
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ешерихия коли не предизвикваше ли язва, или бъркам?
90
2
 
7
 
! Отговори
9 преди 8 месеца
Бе не знам чиста или не, но знам, че цяла Варна се е posrala здраво с вирусче...
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Но мога да разбера, защо всяка година се учудвате, явно българинът има къса памет
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кого лъжете, че нямало бактерии в черно море ? Невъзможно е да няма, след като всички отпадъчни води се вливат директно в морето, невъзможно. Будали са вярващите!
87
2
 
6
 
! Отговори
Много е чисто преди 8 месеца
Нито колий има нито ешерихий. Аз поне не видях докато се къпах.
86
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Водата е по-сладка от шоколад.
85
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не е екскремент, шоколад е.
84
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Просто гърците имат много по-добър продукт и обслужване предпочитам там за 5 дни вместо тук за една седмица. Тук бих отишъл на планински или язовирен туризъм сред природата.
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до 75 от 72, тези като 75 имат топки да признаят къде се проваля държавата и да променят обстоятелствата. такива като теб дърпат всички назад. Ей това е разликата :)
82
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Без да правя измервания, само да ми кажат отпаднитеводи къде се изливати ще им каж има ли.
81
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи университета и будните хора нямат причина да лобират за това, че морето е мръсно от финансови стимули. Те изразяват гражданската си позиция и искат да защитят родното крайбрежие. Това, че МЗ се възмощава от тяхнаото изследване си е повод да си организират местните структори да си вършат работата , а не да прибират рушвети. Пак ли ни се спестява нещо, както преди години с Чернообил?
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до 75 от 72, не вярвам в концепцията за душите, между другото. Явно си някакъв старчок, който живее в миналото и милее за "всичко българско и родно" и си пропуснал само 10 века развитие :)
79
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До до 75 от 72, да ходил съм. България е клозет. Обиколил съм почти цяла Европа. Това, което имаме тук е трагедия!
78
11
 
3
 
! Отговори
до 75 от 72 преди 8 месеца
Ти ходил ли си в атина ,а измир ,а бурса ,а катерини,а врасна да видиш що е то кафяво и мръсно ? Клозет е душата ти ,дето плюе по Всичко Българско и Родно !