Ръстът на минималната заплата причина за поскъпване на водата

Служителите на ВиК-тата получавали най-ниското възнаграждение
29
Ръстът на минималната заплата причина за поскъпване на водата
Снимка: Pixabay

Държавния ВиК холдинг защити предстоящото увеличение на цената на водата от Нова година. Енергийният регулатор още не е обявил окончателното си решение, но в някои селища водата може да поскъпне с до 20-40, дори с 80%.

„Искам много ясно да заявя, че повишаването на минималната работна заплата като процент оказва голяма роля в ценообразуването на ВиК операторите, тъй като голяма част - между 40 и 60%, в зависимост от дружествата, от служителите са на минимална работна заплата. Самите ВиК оператори са търговски дружества и за да могат да си оперират с разходите, трябва да могат да бъдат обезпечени, а начинът да бъдат обезпечени е чрез регулиране цената на водата“, каза Лозко Лозев – изп. директор на „Български ВиК холдинг, пред bTV.

Що се отнася до ремонта на язовир „Ясна поляна“, който захранва с питейна вода Южното Черноморие, изпълнението му ще продължи без режим на водата, категоричен е Лозев.

Вторият етап на строителството на пречиствателната станция на съоръжението се очаква да приключи до 1 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: водацена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Еврогейец преди 4 месеца
Вода и ток трябва да е лукс на неблагодарния българин!
25
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 4 месеца
ВИК първо да се заеме със смяната на водната канализация в страната.А след това да вдига цената на водата.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Водата в България е пълна с хлорна вар.Толкова е воняща,че не става дори и за къпане.Стари раждясали тръби и канализации.Купуваме си водата за готвене и т.н..Не разбирам защо и до кога ще плащаме скъпа вода.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чел съм бизнес-плановете на въпросните дружества които стопанисват ВИК мрежите още преди има няма 20-тина години, накратко - МИНИМАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ, цените се помпат на макс спрямо растежа на доходите!
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сричката "м а" вече се замества със зведички! Оправете си интелекта - изкуствен, естествен - не става!
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Изп. директор на Холдинга, защитава и без това високите цени на водата с аргумента повишаване на МРЗ /ти да видиш/. Работещ във ВИК на минимална заплата ня-***! Може да има някоя длъжност с 10-20% отгоре, но няма на МРЗ! Виж за "обезпечаване на разходи" трябва/ло/ да имат! Само дето не се коментират разходите на ВиК дружествата, нито начинът на формиране на цената на водата.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пичове кой според вас работи във ВиК.Точно хора като вас, които мизерстват, защото това са общински предриятия.Те са лошо управлявани,но пари за хората няма. Съответно и хора няма, защото никой читав не иска да работи на МРЗ или за 1000 лв. Че те на частно ще изкарват повече.А ВиК инженери вече няма.Никой младеж не иска да се трепе за нищо.След 10-15 г. на повечето места ще са само пенсионери.След 20 и тях няма да ги има.Ще останат 3-4 концесиониране ВиК останалите просто ще се разпаднат
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Винаги има причина за вдигане на цени, аз освен да вдигна наема двойно на умнокрасивите, те са виновни дето скачаха пияни по площадите.
18
3
 
11
 
! Отговори
Към В и К преди 4 месеца
Намалете персонала, така ще си намалите разходите! В Германия водата се мери веднъж годишно, а тук инкасаторите ни притесняват всеки месец да влизат в домовете ни! Освен това там водомерите се сменят безплатно на 5 години за сметка на дружеството, а не на клиента!
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Аз пък си мислех, че цената на всичко е свързано с качеството, пък то какво било... Щом Вуте вдига и аз ще вдигам и пак ще съм си калпазанин.
16
0
 
13
 
! Отговори
унуфри преди 4 месеца
А загубите на 80% от водата по трасето не са свързани, не. Ама като концесионерът е дошъл да печели, така ще е.
15
1
 
17
 
! Отговори
да бе да преди 4 месеца
затова служителите във ВиК живеят в плати,по-богати са от митничарите,направо да ви имам вицовете
14
3
 
20
 
! Отговори
КуКлус преди 4 месеца
Така...има достоверно оправдание за водата. Искам само да попитам сега ако минималната заплата се намали ...водата ще я намелите ли пак на старата цена ? Май май тогава ще има друго оправдание......Българска работа !
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Така е, ше пестите - вода, гориво, отопление... това да не ви е соца ве ей! Който не ще да пести - марш в Рассията, там има по много от всичко и е евтино! А *** ха, аз за какво скачах по площадите, да ви е евтино ли?!?
12
1
 
21
 
! Отговори
ХХХ преди 4 месеца
Ехееее сакън да не вдигнат заплатитес 10% и веднага всичко се вдига с поне 20% ....направо държавата леш пък тия от ВиК да не лаят много онзи денги гледах под блока от 9 часа бяха тука 7 човека се подпираха на пикапа ..около13:00 дойде едно багерче изкопа една дупка един слезе вътре излезе заровиха я към 13:30 ...висяха до към 15:00 и си тръгнаха ......30 мин работен ден !
11
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Брей? Изненада! Като ревяха за минималната заплата не се ли сетиха, че разходите за труд влизат във всяко ценообразуване? На ви сега! Минималната заплата е оправдание мързеливите неудачници да получават повече отколкото изработват. Не го ли разбрахте?
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всички ще вдигат цените, насетиха че много са високи заплатите в Бг и като мухи на мед се нахвърлят, докато не ги изядат.
9
3
 
27
 
! Отговори
Гражданин преди 4 месеца
Не ръстът на минимарната заплата е виновен! А това, че водите на страната са дадени за стопанисване на чужда фирма, което е в противоречие с всякаква логика и с националния интерес!
8
2
 
18
 
! Отговори
опаа преди 4 месеца
Ниски са им заплатите, но се пенсионират на висока категория труд. При мутрите ще рoбуват и толкоз.
7
1
 
25
 
! Отговори
Сметайте преди 4 месеца
При тия цени на водата, персонала работел на минимална заплата. Ако е верно- сметайте как се краде труда на хората и как се дуят бузи