Драмата в Каравелово: Фургони, влага, студ и безпаричие. Честита Коледа!

Карлово още чака 50 млн. лв. от държавата
Обновена: 24 дек 2023 09:52 | 24 дек 2023 09:50, Петър Бойчев
140
Драмата в Каравелово: Фургони, влага, студ и безпаричие. Честита Коледа!
Снимка БГНЕС

Във фургони ще посрещнат и тази Коледа жители на карловските села, които пострадаха след опустошителното наводнение преди година, предава НоваТВ.

Ударените от придошлата вода семейства все още възстановяват домовете, градините и оградите си. Някои разчитат изцяло на собствени средства и спестявания. Други теглят кредити, които все не стигат и вземат нови.

Мостът в село Каравелово, който беше разрушен напълно и раздели селото на две, към момента е възстановен на 50%. За да бъде завършен и да се започне ремонтът на останалите улици, се чака финансова помощ от държавата.
Необходими са още 50 милиона лева.

„Започвам всичко отначало. Целият ми дом замина. Живея във фургон на стари години”, сподели Недка Димитрова, жител на село Богдан. 73-годишната жена е трудноподвижна с пенсия от 700 лв. и живее сама. Спасение от конденза няма, но пък разчита на климатика, за да не мръзне в студените нощи в металната конструкция. Във фургона може да остане до пролетта, след това държавата си ги иска обратно. За това синът й започнал да възстановява разрушената й къща. „Оправихме една стая и банята. Материалите са много скъпи. В задънена улица сме. Напролет ще теглим заем и ще продължа ремонта”, казва жената.

„До момента сме почти завършили 19-километра нов общински път, който започва от Московец. Започнахме и изграждането на нови речни корита, които да се чистят по-лесно и да бъдат устойчиви на природни катаклизми”, уточни кметът на общината Емил Кабаиванов.

74 милиона лева струва цялостното възстановяване на засегнатата инфраструктура. До момента обаче държавата е отпуснала само 16 милиона. Кметът на Карлово е изпратил писмо до премиера и до вътрешния министър за ново финансово осигуряване. „Следващата година очакваме още над 50 милиона. Ако имаме поетапно финансиране, ще можем до края на 2024 година да кажем, че сме се възстановили”, каза още Кабаиванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
"Във фургона може да остане до пролетта, след това държавата си ги иска обратно. " Важното е държавата да продължава да издържа украинските туристи/бежанци в хотелите. А нашите пострадали кучета ги яли. Това държава ли е?
58
4
 
3
 
! Отговори
явно преди 4 месеца
До Мнениеи ти не си си застраховал имота защото в полицата има различни нива-суми за застраховане и съотвентно ще получиш и различни обещетения !!! или искаш срещу 10 лв да ти платят 100 000 !!! ех ганио ганио
57
6
 
16
 
! Отговори
До 78 преди 4 месеца
Всички пари отиват за издръжка на урките, не си ли го разбрал още. И за ваксини бая милиони изхарчиха.
56
5
 
1
 
! Отговори
Лашате ми кантаре преди 4 месеца
Коно катанои маро Лашате ви кантаре у болшевишките халки.
55
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Можеше и без "Честита Коледа" в края на заглавието, звучи подигравателно. Макар че точно такова е отношението на държавата ни към българите, за разлика от украинските бежанци.
54
2
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 4 месеца
На тия, дето много разчитат на застраховка,не че е лошо, ще им кажа, че това лято правих частичен ремонт на селска къща- измазване на външна мазилка, и то на половината,баня с отходна канализация,мазилка вътрешна в една стая и укрепване на 4 м. тухлена ограда, отидоха към 40 хил.... останаха покрив, по предварителни оценки към 35-40 хил. и други подобрения, без подновяване на 50 г. легла, гардероби т.н. Айде сега за ми кажат кой застраховател ще даде 100 хил. обезщетение на пострадал
53
4
 
3
 
! Отговори
Vulgaria преди 4 месеца
79 А червената ДС мафия хич не е краднала нали?
52
2
 
13
 
! Отговори
значи преди 4 месеца
Еми толкова години ГЕРБ-аджийско безхаберие и крадене и техните партньори от ДПС и тяхната дървена мафия до това водят.
51
5
 
3
 
! Отговори
Питайте тия преди 4 месеца
От болшевишките фамилии С коли за 300 000 евро в Карлово къде са парите дадени като помощ за наводненията в Карлово
50
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вместо да дразните и разделяте народа предпразнично с тоя паметник, да бяхте пратили парите за "мероприятието" на хората в карловските села. С това градските управници щяха да направят едно коледно добро, но къде ти, важно е само политически интриги да има.
49
0
 
3
 
! Отговори
колко е скъпа преди 4 месеца
До До 64според теб една жилищна застраховка ?? аз плащам за апартамента около 90 лв на година а родителите ми пенсионери пак около 70 лв за къщата им !!!а това дали застрахователя ще плати е друг въпрос но поне хората ще могат с чисто сърце да искат помощ от държавата.посочи в коя държава има практика да се строят нови къщи на пострадали от бедствия. само за информация в австрия застраховката за сградата е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА и влиза в бетриибскостен...т.е етажните разходи
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
На фона на драмата в Каравелово, правителството на България задели 7 778 000 лв. за изпълнение на "Стратегия за борба с антисемитизма". Очакван резултат - превръщането на пострадалите от наводненията в антисемити.
47
2
 
4
 
! Отговори
Държавата е дала преди 4 месеца
90 милиона на община Карлово .Къде са парите?!Опраайте се!
46
4
 
13
 
! Отговори
Петър преди 4 месеца
Пращате милиони за Украйна ,тука мизерстват
45
2
 
12
 
! Отговори
До 64 преди 4 месеца
Допусни за миг, че хората не се застраховат не защото са безотговорни, а защото нямат пари за скъпи застраховки. Ти чул ли си до сега застраховател да е платил нещо в БГ-то!? Питам те от собствен горчив опит. Все намират начин да минат метър и нищо да не плащат. Мисля, че е редно държавата първо да се погрижи са собствените си граждани, а едва след това да обгрижва щедро всякакви пришълци.
44
2
 
6
 
! Отговори
Я си отворете преди 4 месеца
Старите статии,че Гълъб дава 90милиона на община Карлово.Къде отидоха парите?
43
7
 
7
 
! Отговори
е да де преди 4 месеца
До Аноним...но то такива наводнения са почти всяка година !! според теб е правилно всяка година ние да плащаме за чужди къщи...пиша ние защото държавата само преразпределя нашите пари от данъци.странното е , че хората упорито отказват да се застраховат въпреки опасността
42
2
 
3
 
! Отговори
До КапПеткоВойвода преди 4 месеца
Докога ще ти четем бълвоча? Няма ли да се затъкнеш, лудньо?
41
4
 
16
 
! Отговори
дааааа! преди 4 месеца
Парадоксите в милата ни родина! Български граждани, цял живот трудили се тук, плащали данъци и осигуровки, живеят в тенекиени фургони, а нагли чужденци, дошли на готово от някъде си - вече две години са в 4* хотели по курорти на пълна държавна издръжка!!!!! Как да не ти стане мило за скъпата ни татковина!?
40
4
 
11
 
! Отговори
Бай Чеп преди 4 месеца
Защо държавата ще си прибира фургоните преди хората да са си пооправили къщите? Да не би вече да са обещани за "компания" на 100-те БТР-ри, които се топлят с ток от харизаните миналата зима генератори?