Драмата в Каравелово: Фургони, влага, студ и безпаричие. Честита Коледа!

Карлово още чака 50 млн. лв. от държавата
Обновена: 24 дек 2023 09:52 | 24 дек 2023 09:50, Петър Бойчев
140
Драмата в Каравелово: Фургони, влага, студ и безпаричие. Честита Коледа!
Снимка БГНЕС

Във фургони ще посрещнат и тази Коледа жители на карловските села, които пострадаха след опустошителното наводнение преди година, предава НоваТВ.

Ударените от придошлата вода семейства все още възстановяват домовете, градините и оградите си. Някои разчитат изцяло на собствени средства и спестявания. Други теглят кредити, които все не стигат и вземат нови.

Мостът в село Каравелово, който беше разрушен напълно и раздели селото на две, към момента е възстановен на 50%. За да бъде завършен и да се започне ремонтът на останалите улици, се чака финансова помощ от държавата.
Необходими са още 50 милиона лева.

„Започвам всичко отначало. Целият ми дом замина. Живея във фургон на стари години”, сподели Недка Димитрова, жител на село Богдан. 73-годишната жена е трудноподвижна с пенсия от 700 лв. и живее сама. Спасение от конденза няма, но пък разчита на климатика, за да не мръзне в студените нощи в металната конструкция. Във фургона може да остане до пролетта, след това държавата си ги иска обратно. За това синът й започнал да възстановява разрушената й къща. „Оправихме една стая и банята. Материалите са много скъпи. В задънена улица сме. Напролет ще теглим заем и ще продължа ремонта”, казва жената.

„До момента сме почти завършили 19-километра нов общински път, който започва от Московец. Започнахме и изграждането на нови речни корита, които да се чистят по-лесно и да бъдат устойчиви на природни катаклизми”, уточни кметът на общината Емил Кабаиванов.

74 милиона лева струва цялостното възстановяване на засегнатата инфраструктура. До момента обаче държавата е отпуснала само 16 милиона. Кметът на Карлово е изпратил писмо до премиера и до вътрешния министър за ново финансово осигуряване. „Следващата година очакваме още над 50 милиона. Ако имаме поетапно финансиране, ще можем до края на 2024 година да кажем, че сме се възстановили”, каза още Кабаиванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
19
 
! Отговори
Отидете преди 4 месеца
И вижте как пазаруват укри в моловете.нашите баби и дядовци само може да си мечтаят за техния живот.народе *** български давай на богатия,да става по богат,а от бедния вземай.той е свикнал с тоя живот.
78
6
 
15
 
! Отговори
Оцелял от СДС-Чумата преди 4 месеца
Важното е,че скачахте за банани. Хайде пак ":Кой не скача е червен и 45 години стигат!"
77
1
 
16
 
! Отговори
Успешен инвеститор преди 4 месеца
Аз какво ви казах, не е нужно да имаш много пари, за да си богат, като може и от малко пари да направиш много. Виждаме къде отидоха парите на държавата за помощти за Украйна, събаряне на паметници, Шенген и още на много други места.
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За такива работи народа е казал: Чекай от умрял писмо.
75
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пари за Украйна и за събаряне на паметници има. А за българите в нужда няма. Но сами си ги избрахме тези и сега ще страдаме. Заслужихме си го.
74
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Все държавата74Помагаме пре достатъчно но тя е много крадлива бе.
73
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До кога ще търпим, питам?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А продължаваме да даряваме на Украйна! Взимаме кредити за тях, на които плащаме и лихвите! За бедния българин - едно голямо нищо!
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Продължаваме Промяната!
70
0
 
9
 
! Отговори
Клатушко преди 4 месеца
Някой беше излъгал и още лъже че по Коледа ставали чудеса.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
74 милиона струва цялото възстановяване. Те за 74 милиона могат да им накупят къщи и апартаменти на всички на морето или в някой голям град
68
1
 
8
 
! Отговори
Ужас! преди 4 месеца
Бабе хвърля паспорта и кАжи че си украинка! Ша та настанят в хотел с три разово меню и даже и дневни парички щи дадат!
67
4
 
4
 
! Отговори
Застрахован преди 4 месеца
До МнениеАко платиш полица около 250 лв. най-вероятно ще получиш тези 100 000,може и малко повече. Всяка година давам по около 1500 за застраховки и не съжалявам.Като стане белята,всеки търси държавата за помощ,а иначе със сигурност някой ще се присмее,че давам толкова пари на вятъра или,че съм много богат. Тъкмо обратното,не съм толкова богат,но не съм и безотговорен,към това което имам.
66
4
 
8
 
! Отговори
Истанбул преди 4 месеца
Всеки казва "нямам пари". Аз когато и да съм излязъл, не мога свáри да заобикалям маси и столове по тротоарите. Всички насядали, пафкат цигари, пият кафета и плюскат с часове. Автомивките пълни с нови коли, в магазина половин час не можеш мина при 5 отворени каси. Пенсионери хвърлят през терасите по 30-40 000 лева. На Кулата и Капитана всяка събота по 5 км. опашки. Та кой няма пари?
65
10
 
3
 
! Отговори
Все държавата преди 4 месеца
Да ни помага а кога ние ще помогнете на държаната?Паразитииии!
64
0
 
4
 
! Отговори
Откраднаха ми Х6тица преди 4 месеца
Искам си я обратно!
63
2
 
4
 
! Отговори
А този стар гей преди 4 месеца
Бойко ми държи едно ново БМВ!
62
4
 
2
 
! Отговори
Дърти паразити преди 4 месеца
Сомунистимески Разорихте ни държаната хазна
61
6
 
4
 
! Отговори
Трепни Трепни Трепни преди 4 месеца
Само баръците си застраховат нещо при мутрите после като трябва да ти пратят обезщетение идват G класата и викат Кфо бе нещо пари ри ти искаш земи тия тупалки и шутове в главата.
60
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бойко да вади от чекмеджето и да помага на хората!