Драмата в Каравелово: Фургони, влага, студ и безпаричие. Честита Коледа!

Карлово още чака 50 млн. лв. от държавата
Обновена: 24 дек 2023 09:52 | 24 дек 2023 09:50, Петър Бойчев
140
Драмата в Каравелово: Фургони, влага, студ и безпаричие. Честита Коледа!
Снимка БГНЕС

Във фургони ще посрещнат и тази Коледа жители на карловските села, които пострадаха след опустошителното наводнение преди година, предава НоваТВ.

Ударените от придошлата вода семейства все още възстановяват домовете, градините и оградите си. Някои разчитат изцяло на собствени средства и спестявания. Други теглят кредити, които все не стигат и вземат нови.

Мостът в село Каравелово, който беше разрушен напълно и раздели селото на две, към момента е възстановен на 50%. За да бъде завършен и да се започне ремонтът на останалите улици, се чака финансова помощ от държавата.
Необходими са още 50 милиона лева.

„Започвам всичко отначало. Целият ми дом замина. Живея във фургон на стари години”, сподели Недка Димитрова, жител на село Богдан. 73-годишната жена е трудноподвижна с пенсия от 700 лв. и живее сама. Спасение от конденза няма, но пък разчита на климатика, за да не мръзне в студените нощи в металната конструкция. Във фургона може да остане до пролетта, след това държавата си ги иска обратно. За това синът й започнал да възстановява разрушената й къща. „Оправихме една стая и банята. Материалите са много скъпи. В задънена улица сме. Напролет ще теглим заем и ще продължа ремонта”, казва жената.

„До момента сме почти завършили 19-километра нов общински път, който започва от Московец. Започнахме и изграждането на нови речни корита, които да се чистят по-лесно и да бъдат устойчиви на природни катаклизми”, уточни кметът на общината Емил Кабаиванов.

74 милиона лева струва цялостното възстановяване на засегнатата инфраструктура. До момента обаче държавата е отпуснала само 16 милиона. Кметът на Карлово е изпратил писмо до премиера и до вътрешния министър за ново финансово осигуряване. „Следващата година очакваме още над 50 милиона. Ако имаме поетапно финансиране, ще можем до края на 2024 година да кажем, че сме се възстановили”, каза още Кабаиванов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
15
 
! Отговори
Важното е преди 4 месеца
За хохландия са има пари! Нашите бедни не са приоритет на тортоядите!
38
3
 
14
 
! Отговори
Аноним преди 4 месеца
Ей това е. Бяха отделени милиарди за бойни машини, самолети и ракети. А правителството не може да отдели 2 милиона за няколко къщи ...
37
3
 
20
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
За ук.ри намериха пари на секунда, сигурно още с първия прекрачил границата, осигуриха хотел, храна, лекар, каквото се сетиш. А тези хора, и не само, има много нуждаещи се българи, са третирани като не знам какво. Явно ес не натиска държавата да помага на свои, ако помага - няма да хвали. А може и забранява, за да има за зеления гн.ус.
36
2
 
8
 
! Отговори
грешка преди 4 месеца
До Анонимензащо всеки отъждествява политиците с България??? не България си иска обратно фургоните а управляващите евроатлантици !!! хващам се на бас , че ако зеления или посолството свирнат на нашите ще дарим да украйна позлатени фургони(ние реактори ще им продадем нас отстъпка,БТР подарихме че едни фургони ли ще ни се опрат) !! просто на кормилото са мошенници които гледат на избирателите като на стадо...каквото са щом гласуват за тях
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак да си го изберете.Еван нещастен няма.
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Това, че държавата до иска обратно фургоните до пролетта, е безчовечно! Живеем в безчовечна държава, какъв пример дава, когато разни институции призовават хората да даряват безвъзмездно, а самата държава е мащеха?
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Айде сега и тези ще тръгнат за висше в Студенски град и да стават компаньонки, какъв ти план за справяне с демографска криза какви 5 лева...
32
3
 
2
 
! Отговори
Тенгри яко ф пърдяко преди 4 месеца
До БъргарияНормално, нали Бойко е Мутра!
31
4
 
1
 
! Отговори
свеки данъкоплатец преди 4 месеца
До Анонимен плаща за да получи ЕДНАКВИ основни услуги които са записани в конституцията която е договор между отделните избиратели които се съгласяват да създадат и поддържат една система наречена държава. спор няма че управляващите нарушават тези договорки като облагодетелстват например шведите НО е нагло да искаш другите да покриват личните ти загуби когато си решил да спестиш от застраховка .пробвай в друга държава да видим коя ти гарантира пълно обгрижване
30
2
 
2
 
! Отговори
КапПеткоВойвода преди 4 месеца
Бате лошо ми е от кофти алкохола и кофти БеГе наркотиците
29
2
 
5
 
! Отговори
МНОГО НЕПРАВДА В БГ преди 4 месеца
А САМО ЕДИН ПЕТКО ВОЙВОДА Е ЗАТОВА НЯМА ОПРАВИЯ
28
1
 
3
 
! Отговори
Бюджет 2024 преди 4 месеца
Важното е, че Гаргамел и татко смърф са щастливи.
27
2
 
1
 
! Отговори
Аз съм Тигара преди 4 месеца
На Студентски и карам жълт джип Ламборджини
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Нещо не вдявам, какъв е тоя селски мост на цена 100 МИЛИОНА лева, който бил изграден 50% и трябвало още 50 милиона да се довърши. Това е някакво безумие пропагандирано в статията. Да бе се строи моста от масивно злато?
25
2
 
16
 
! Отговори
Това е решението преди 4 месеца
В Китай такива като нашите политици свършват на стадиона пред публика и после семействата им трябва да заплатят въжето или куршума и др.разходи....
24
1
 
7
 
! Отговори
Бъргария преди 4 месеца
Държава Мутра
23
5
 
3
 
! Отговори
Кой им е виновен преди 4 месеца
На тия хора ме не са емигрирали на запад
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ехааа. Абе че то такава държава дет събира данъци и гледа да действа администрацията за кво ми е ? Може да си живеем и без "системата" нали ? На мен не ми е необходимо да плащам данъци с които да ти строя пътища да мое си караш афтонобиля. На мен пътища не ми трябат. За кво да плащам зарад тебе ? Тва е по твоят логИка.
21
3
 
20
 
! Отговори
Гадост преди 4 месеца
Милиони за Украйна и мизерия за собствения си народ,и все още има лица който подкрепят тази банда предатели?!
20
3
 
5
 
! Отговори
Взима от бедните преди 4 месеца
И Дава на богатите комунисти