Гладна мечка тормози смолянски села, изяде няколко телета

Експерт: Необходима е ранна реакция и прогонване на животното
26 фев 2024 12:16, Красимир Ангелов
39

Времето в последните 2 седмици става все по-топло и макар да сме в края на февруари, природата се събужда за нов живот. Мечка изяде четири телета и една крава в смолянски села. Хората са притеснени и не знаят какво да правят. Мечката ги тормози поредна година, затова са поискали отстрел на животното.

"Мечката е хищник и то най-едрият в Европа. Притежава сериозна физическа сила и е изключително опасно животно, ако имаме пряк сблъсък с него. Нашите мечки в България обаче са доста кротки и избягват присъствието на хора. Понякога има индивиди, които от глад или защото търсят по-лесен начин да си намерят храна, навлизат в населените места и започват да създават проблеми", каза старши експертът от WWF България Александър Дуцов в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че за предотвратяването на такива проблеми с мечките е необходима ранна реакция, и животното да се прогони възможно най-рано. Въпросът е обаче, че в България нямаме подходящи пространства за тях.

"В България този метод е неприложим, защото нямаме такива големи пространства, на които да можем да ги закараме, да ги пуснем и те да не направят проблем в друго село, особено ако вече е свикнала с този начин на поведение", поясни експертът

По негови думи най-добрият вариант е да се прогони мечката с гумени патрони с капсаицин - екстракт от люти чушки.

В село Могилица мечка тормози жителите за поредна година. Кметът на селото Милко Кисьов разказа пред Bulgaria ON AIR, че района има много стада от животни, които са на свободна паша и често мечката си позволява да нападне някое от тях.

"Притеснени са хората. Тя влиза в самото село. Там е със застаряло население и хората се притесняват. Пред и няколко години в центъра на селото имаше една мечка с две малки и тя си влизаше по къщите през деня. Стресирани са хората", съобщи Кисьов.

"Не трябва да се бяга, това предизвиква подгонване. Трябва да се избягва контакт с очите, ако може да се концентрира човекът и да отстъпва назад, това поведение показва, че ти не си заплаха", каза експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Сега разбрах поговорката - гладна мечка хоро не играе.
34
0
 
2
 
! Отговори
7.62 преди 2 месеца
Решение винаги се намира.Нужен е единствено сговор,и точен стрелец разбира се.Това е животно което е намерило източник на храна.Сред зима няма как да бъде прогонено на друго място.А един път мечка научи ли се на готово от хората,скоро ще последва нападение и на човек.Изобщо не се чака в такъв случай.
33
1
 
3
 
! Отговори
Извод :) преди 2 месеца
До Анонимен 23 - Значи по Тошово време и за мечките е имало закон за жителството и не е било възможно Мецана да ходи където си иска и да се заселва където й хареса. Но дойде демокрацията и мечките най-своеволно се разшетаха където им скимне. И ето ти проблеми.
32
3
 
1
 
! Отговори
ПЕНКО преди 2 месеца
КАК ЩЕ Е ГЛАДНА КАТО Е ИЗЯЛА ТРИ ТЕЛЕТА ??????????? ЕДИН ИЗСТРЕЛ С ПОЧИСТЕН ПАТРОН И " СРЕДЕН ПРЪСТ" ЗА РАЗСЛЕДВАЩИТЕ *** !!!!!!!!!!!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мечката по принцип е хищтник и се води по всички писания "вреден дивеч". Вредният дивеч не се храни и поддържа, освен ако не е в ограда и е предназначен за лов. Те ловните дружинки не могат да хранят прасетата камо ли мечките. Ако много държат зелените активисти вземайте храна и се качвайте да ги храните само да не научат местните какви ги вършите че тогава ще ядете бой.
30
1
 
3
 
! Отговори
До 28 преди 2 месеца
Да те светн - първо не си ми брат. Второ както вече ти казах въобще не си от района. Личи ти от далеко. На местните хора мечките им са проблем и то голям. Колкото до електропастира е добро решение но трябва да се поддържа постоянно електричество а пък и животните все пак се местят, от което веднага следва че трябва да се прави пастир отново а това е проблем.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Тенгри кан - Прав си, за съжаление. Ловните дружини в Габровско и Карловско имат тази практика от години - на хранилки се залагат ябълки и всякакви овощни плодове, които не стигат до пазара. Имат си навика и попрезрели дини, пъпеши и подобни даже да носят. От РИОСВ-Смолян се оплакват от липса на ресурс, а няма кой една програма да напише да се усвоят пари. Въпрос на правилни и неправилни решения е сегашната реалност, уви. На едно място се оправят, на друго не. Но форумните мuшku искат кръв.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Do 17 - Брат, обикалям го редовно региона. Диво е, има много къде да живеят. Ама, вие сте си направо добре в сравнение с яката Момчиловци-Виево или ареала Турян-Кошница-Ардите. Там е истинският мечкарник. И се потретвам - за това главна вина е човешкото действие или, както е по-правилно напоследък - бездействие. Тези мечки са богатство, но едно е две мечки да съжителство на петдесет хектара, друго е 5 на 30. И да те светна - от РИОСВ-Смолян раздават БЕЗПЛАТНО електропастири. Тури си един!!!
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Де да имаше мечки край Варна, щяхме да им се радваме :)))
26
1
 
4
 
! Отговори
Do 17 преди 2 месеца
И ако обичаш не обиждай всички разбраха че нито си от Смолян, нито от Турян а си един от така наречените зелени които не знаят какво искат.
25
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мечки не ни трябват в горите. Не разбирам защо са защитени. Трeпeтe ги тия опасни зверове. Чакате човек ли да изядат? 21 век - с мечки още се занимаваме. Които иска да гледа мечки, да ходи в цирка или в зоологическата градина. Има и хубави документални филми за мечките.
24
1
 
10
 
! Отговори
Do 17 преди 2 месеца
Ела в Триград и Буйново, Водни пад и Кестен, Кожаре и Ягодина и пак ми говори че няма мечки. Тук се прескачат и наистина се виждат почти всеки ден. Освен това ако някоя мечка ми язеде 2 - 3 телета смятай че няма и да питам горските какво да правя с нея, просто я убивам на момента. Не можа дивеча да вреди на икономиката, 3 телета 5 бона, както искаш така го разбирай. За едно теле се грижиш цяла година и няква мечка ще го изяжда - разбери няма как.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен За да се превърне мечка в стръвница ВИНАГИ поводът е неразумно човешко поведение. По соца, добър лош, мечките бяха по резерватите. През 90-а от липса на субсидиране махнаха мрежите и на Кормисош, и на Карамуш. Беше пълно с народ по околните села, но - ЧУДО, един изяден нямаше и продължава да няма. Точно заради това точково акумулиране на живи единици имаме тези случаи все около Смолян и никъде из Кърджалийско, Гоцеделчевско или Асеновградско. А за правилата, има ги и добре, че се те.
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До според - Абе, ако може оранжевите градски гурута да хранят хайваните. Но, да, забравям че те са невероятно смели зад клавиатурките си и са алергични към всичко освен рибки и папагал, и Борисовата градина ги изпълва с ужас. Кой го е страх от мечки, да не ходи в гората. За нас мечката е символ на града и съсед. Последният полузаконен отстрел на мечка бе през 2009-а. Помня Краси Белилов от Триград, колко се хвалеше, а на мен си ми каза - до ден-днешен ми е мъка, аркадаш. То като човек да убиеш..
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Браво - остави сега, човека е разбирач! Значи - гониш я при съседите! Това, че нищо не разбира от поведението на хищника, да оставим настрана. Местните "са ОК" с тях?! Как бе - значи Баба Меца ти изяжда телето - което ти е прехраната за година напред, и ти си - ОК?! Нещо ми се не вярва. Но сериозно - само въпрос на време е хищника да нападне човек! За такива случаи си има разписани правила!
20
0
 
5
 
! Отговори
според преди 2 месеца
според зелените гурута, най-добре да оставите мечката да ви изяде.. Така ще намалите въглеродните емисии, които отделяте ежедневно и ще нахраните скъпата, гладна мечка.
19
2
 
11
 
! Отговори
Браво преди 2 месеца
И къде ще я прогонят? Нали ще отиде в друг район където пак ще напада. Чакат сигурно да нападне човек..... Навремето такива мечки ги отстрелваха още същия ден. Как така ще оставят мечка стръвница да вилнее из селата? Ми нали утре ще нападне и човек. там деца няма ли?
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Необходимо е да му се даде и храна
17
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До До 13 А ти ги срещаш под път и над път ли, бре, юнак? Ей, всеки жаден за кръв миzepник веднага почва да влачи вода от девет дерета... Мечки по нашите земи е имало винаги, а откакто се води статистика, единствено малоумния дядо от Давидково е ставал курбан. И да, за разлика от теб съм срещал мечки - и към Турян на разклона за Кошница, и край Проглед. В Баните, комай, няма *** да не е виждал. Там точно с гумени куршуми ги гонят, и те бягат в посока Безводно, където няма хора, но много храна.
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Казвам го като жител на Смолян, между другото. Мечката НЕ ловува хора. И да е стръвница, шансът за стълкновение е МИНИМАЛЕН, обикновено предизвикан от човека. Това е все едно в Индия или Лаос да си избият тотално тигрите, щото им се услажда човешко. Най-естественото е, такива мечки да бъдат приспивани и местени в заградени зони с неналичие на съприкосновение с *** и хора. А точно Кормисош пак го затвориха, ама нямат желание, щото зап. им клиенти ше секнат. Да идеш на лов, пък, с жълти ***..