Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Каква е ситуацията в четирите най-големи града у нас?
Обновена: 16 апр 2024 16:02 | 16 апр 2024 15:20, Александър Попов
107
Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Според информация на Агенция по вписванията през първото тримесечие на тази година в няколко града в страната се отбелязва ръст в броя на сделките с недвижими имоти. Imoti.net попита няколко водещи агенции за недвижими имоти за техните лични наблюдения върху пазара на имоти в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Какви сделки с недвижими имоти имахте в началото на годината?

Манол Минчев - Innovestate - София

През първото тримесечие на тази година отчитаме ръст на броя сделки с около 16%, спрямо същия период на изминалата 2023г. Наблюдаваме засилен интерес към двустайни и тристайни апартаменти в новостроящи се сгради, основно в източните и южни квартали на град София.

Отчитаме и потребление към вече завършени и обзаведени имоти, в сгради с разрешение за ползване. Наблюдението ни е, че след качествен довършителен ремонт и добро обзавеждане купувачите са склонни да заплатят една идея по-висока продажна цена, за сметка на времето, което ще им отнеме за завършване на имота. Реализирахме и сделки за няколко големи ваканционни имоти в областите Благоевград, София, Варна и Пловдив.

Мартин Кателиев Матекс - Варна

Първото тримесечие на годината се характеризира със засилен интерес от страна на купувачите, но ограниченото предлагане на жилища затруднява техния избор. Сделките са приблизително 70% старо строителство и основно се финансират с ипотечен банков кредит. Малко повече от 30% от сделките са в новостроящите се сгради.  Покупките с инвестиционна цел са  една четвърт от всички с последващо отдаване под наем, при тези сделки мотивацията за покупка са отличната локация и състоянието на имота. Наблюдава се засилен интерес към къщи и парцели в близките зони (до 20 км) на град Варна. През първото тримесечие на годината се запазва темпото на сделките от първото тримесечие на изминалата 2023 година.

Иван Василев - Капитал Естейт - Бургас

През първото тримесечие имахме сделки с имоти от вторичния пазар на ваканционни имоти в област Бургас. Пазарът бе динамичен, но се забелязва забавяне в сравнение със същия период на миналата година. Основните ни клиенти за изминалия период бяха българи, чехи и семейство от Италия. В последните седмици отчитаме и засилен интерес на граждани на Израел. Очаквам летния сезон с интерес.

Ради Радев – Arco Real Estate - София

Ръстът на сделките се дължи на повишената активност на купувачите, отразена при нас с повишаване на броя на запитванията с над 20% повече в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Отделно се разбра, че няма да се сбъднат негативните прогнози от началото на годината за повишаване на лихвите по ипотечните кредити и че като цяло няма икономически затруднения.

При нас преобладават сделките с апартаменти – 103. Другите ни сделки са с къщи – 7, с парцели – 15, с друг тип имоти – 2. Наблюденията ни са, че 70% от сделките с жилища са с имоти ново строителство, като остават да бъдат предпочитани двустайни и тристайни апартаменти.

Станислав Иванов - Армада Имоти - Пловдив

През първото тримесечие нашата статистика показва, че сделките ни са разнообразни по вид на продадените имоти, но се забелязва преимуществено покупко-продажба на имоти старо строителство, следвани от имоти на зелено, както и на чисто нови обзаведени жилища с цел инвестиция. По-малко като обем, но се осъществяват и сделки с извънградски имоти - къщи и парцели. Както показва статистиката в национален мащаб, така и ние в Армада Имоти отчитаме ръст на броя сделки през първото тримесечие на 2024г. спрямо 2023г., и дори спрямо същия период за предходни години.

Инж. Виктория Аврамова – Имоти Бг - София

Наблюдавайки сделките през първото тримесечие на 2024 г., в нашата агенция има регистриран ръст на продажбите, но не и с нивата от 14-15%, както е съгласно данните от Агенция по вписванията. Смятам, че за да сме напълно коректни не бива да правим прибързани изводи и прогнози за годината на база на броя сделки от първото тримесечие. Сключените нотариални актове от този период, и особено от месец януари, до голяма степен са отзвук и от периода от края на 2023 година. Традиционно, заради годишните отпуски и празниците, сделки се отлагат за началото на следващата година. Категорично много важен към момента е и факторът "ново строителство", при което сключването на сделка е по-скоро подписването на предварителен договор, а нотариалното производство и съответно вписването на собствеността в Агенция по вписванията е по-скоро очакваната формалност по финализиране на процес, започнал далеч преди това. Вземайки предвид нарасналия брой разрешения за строеж през 2023 г. и малко преди това, логично е да нараства и броя на формално финализираните сделки от пазаруващите "на зелено" през цялата 2024-та година. В този смисъл - статистиката от броя вписани сделки в Имотния регистър не ни дава ясна представа за моментното състояние на пазара и поведението на купувачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Страната
След зимата: Сигнали в Helpbook за непочистени клони и опасни дървета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
4
 
! Отговори
Хампарцумян преди 4 седмици
Реалните сделки за София са от 1500 ЕВРО/ кв.м.За повече пари...говорим вече за БАЛОН И СПЕКУЛА!!
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
до 34 Само гледай какво ще стане с тези активи .Биткойна ще е най-много 20 000 долара , иматите с 50 % надолу , златото няма да кажа , защото няма да повярваш . Пипайте много Фнимателно ....с Ф
40
2
 
14
 
! Отговори
Платена реклама преди 4 седмици
клик байт :)
39
21
 
4
 
! Отговори
до 36 преди 4 седмици
Нормалните хора имаме застраховки. Ти си просто един функционално неграмотен бачкотещ бачкер в склада с 3-4-5к заплатка. Ипотека си имал? Е тогава със сигурност имаш застраховка. Та, нямаш нищо, миличък, освен жалката заплатка и бляна да продадеш на баба нивите и да живееш в панелка. А нормалните хора имаме по 2 гаража минимум или къща с поне 4-5 паркоместа.
38
2
 
6
 
! Отговори
до 32 преди 4 седмици
В десетката. Доста добре описа 3те типа имоти, които в момента се търсят. Къщи до града, интересни луксозни апартаменти и апартаменти в сърцето на града.
37
4
 
14
 
! Отговори
Добре де преди 4 седмици
По форумите всички говорят за балон, а нито жилища под наем се намират, нито такива за покупка. Щяха ли да са такива цените ако хората нямаха пари? Говоря за София.
36
1
 
7
 
! Отговори
До 28 преди 4 седмици
Казва полицайчето с ведомствено жилище купил го на една десета от пазарната му цена, но пък опитващ се да го продаде на двойна на пазарната цена. Ехх, мъка, мъка.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ау, бързам да закупя днеска още 3-4, че ще вземат да свършат! Особено в красивите квартали като тоя, на снимката. Апропо - това Софето ли е или Бангладеш? Да не се объркам нещо.
34
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Говори съсед експерт - няма къде да паркирам братле. Вчера някой ми надраска колата, онзи ден ми сучпиха чистачките, още изплащам заема за ремонта от наводнението на съседите отгоре. Злобният пинчер на другия съсед лае по цял ден, жената е изнервена, защото няма градина за детето, а бабите живеят далеч, но няма къде да ги настаним. Работа каквато дойде, защо навсякъде условията са едни и същи, а ипотеката ми е има още 20 години.
33
2
 
20
 
! Отговори
До Имот 1 преди 4 седмици
Очевидно секторът е пред фалит с тази ежедневна бомбандировка, която се опитва да ни убеди, как всичко е наред, бизнесът процъфтява, сделките се множат, цените се вдигат и това - на фона на обедняването на масовия българин, реалният застой на обявите с месеци и години, очакваното повишаване на лихвите по ипотечните кредити и по потребителските такива и все по-честите обявявания на такива кредити за лоши ипредсрочно изискуеми. Няма кой да ви се върже на лъжите, имотни продавачи.
32
4
 
5
 
! Отговори
Хърбо Уелс преди 4 седмици
Ако някой направи машина на времето, трябва да се върне 5 години назад и да си купи злато, биткойни и апартаменти в София.
31
5
 
9
 
! Отговори
32, преди 4 седмици
Не ни интересуват бляновете ти. Тук статията е за друго.
30
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като наследник на сума имоти в София и собственик на много такива, които сме купили сами със жена ми, споделям какво за мен е хубав имот. Смесваме няколко типа живот. Къща сред природата в планината до града. Луксозна, разбира се. Релакс на макс. Луксозен имот на последен етаж с гледка в София. Съседи само отдолу. Бохемски имот в сърцето на града, до културата. Това са и 3те имота, които използваме. Всичко останало- под наем. Разни мизерии по морето и из Банско нискобюджетни не са за мене.
29
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За една година няколко убити при съеседски спорове. Днес новина, че съсед на някаква певица Прея я заплашил с убийство, че си боядисвала нещо с черен спрей.Полиция няма, , а съд и прокуратура има преимуществено за определени наши хора, здравеопазване почти липсва, училища , университети, възпитание - няма. Навън мръсотия, кал, бездомни кучета, римляни с метли вдигат прах, начупени плочки, кучешки екскремент, съседите гледат по 2-3 планински кучета , които лаят нонстоп, правила никакви.
28
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
За мен хубав имот е къща или ако нямате нужда от нещо голямо , по скоро 100квадрата в някоя малка кооперация , луксозно направено . Според мен един апартамент в радус до 30 км. от морето трябва да е поне 3000-3500 на квадрат . В столицата разбира се и повече .Имота ако е изцяло изплатен е най-вече сигурност , а това не струва евтино .
27
3
 
28
 
! Отговори
IVo_1 преди 4 седмици
все едно да питаш краставичаря колко краставици е засял и колко е набрал... Защо не погледнете в порталите за имоти как има обяви които седят от месеци и не им променят цената. Продажбите не вървят. Щом на мен брокери по цял ден ми звънят да питат още ли търся ... Значи са го закъсали за клиенти
26
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не съм спестявал толкова години а да си купя имота и после някой от коментарите да ми напише , че нищо не струва .За мен е дом и струва много !Който иска да придобие имот ще бачка и ще събира пари за ди го купи , не давам на безценица .
25
2
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 4 седмици
тихо, не ги светвай, да се тъпчат в блоковете, цяло село под един покрив
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На 20 минути съм от морето , как ще си дам имота на тези цени .Това е лудост !
23
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
хората като гледат едно жилище не мислят ни за шум, ни за гледка, ни за големи електропроводи в близост, паркове и т.н., не се замислят дали ще издържат в тази прескъпа кутийка цял живот... ето за това всякакви жилища са скъпи, хората нямат изисквания срещу кожодерството на брокерите