Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Каква е ситуацията в четирите най-големи града у нас?
Обновена: 16 апр 2024 16:02 | 16 апр 2024 15:20, Александър Попов
107
Говорят експертите: Какви имоти купуваме и има ли ръст на сделките?

Според информация на Агенция по вписванията през първото тримесечие на тази година в няколко града в страната се отбелязва ръст в броя на сделките с недвижими имоти. Imoti.net попита няколко водещи агенции за недвижими имоти за техните лични наблюдения върху пазара на имоти в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Какви сделки с недвижими имоти имахте в началото на годината?

Манол Минчев - Innovestate - София

През първото тримесечие на тази година отчитаме ръст на броя сделки с около 16%, спрямо същия период на изминалата 2023г. Наблюдаваме засилен интерес към двустайни и тристайни апартаменти в новостроящи се сгради, основно в източните и южни квартали на град София.

Отчитаме и потребление към вече завършени и обзаведени имоти, в сгради с разрешение за ползване. Наблюдението ни е, че след качествен довършителен ремонт и добро обзавеждане купувачите са склонни да заплатят една идея по-висока продажна цена, за сметка на времето, което ще им отнеме за завършване на имота. Реализирахме и сделки за няколко големи ваканционни имоти в областите Благоевград, София, Варна и Пловдив.

Мартин Кателиев Матекс - Варна

Първото тримесечие на годината се характеризира със засилен интерес от страна на купувачите, но ограниченото предлагане на жилища затруднява техния избор. Сделките са приблизително 70% старо строителство и основно се финансират с ипотечен банков кредит. Малко повече от 30% от сделките са в новостроящите се сгради.  Покупките с инвестиционна цел са  една четвърт от всички с последващо отдаване под наем, при тези сделки мотивацията за покупка са отличната локация и състоянието на имота. Наблюдава се засилен интерес към къщи и парцели в близките зони (до 20 км) на град Варна. През първото тримесечие на годината се запазва темпото на сделките от първото тримесечие на изминалата 2023 година.

Иван Василев - Капитал Естейт - Бургас

През първото тримесечие имахме сделки с имоти от вторичния пазар на ваканционни имоти в област Бургас. Пазарът бе динамичен, но се забелязва забавяне в сравнение със същия период на миналата година. Основните ни клиенти за изминалия период бяха българи, чехи и семейство от Италия. В последните седмици отчитаме и засилен интерес на граждани на Израел. Очаквам летния сезон с интерес.

Ради Радев – Arco Real Estate - София

Ръстът на сделките се дължи на повишената активност на купувачите, отразена при нас с повишаване на броя на запитванията с над 20% повече в сравнение с последното тримесечие на миналата година. Отделно се разбра, че няма да се сбъднат негативните прогнози от началото на годината за повишаване на лихвите по ипотечните кредити и че като цяло няма икономически затруднения.

При нас преобладават сделките с апартаменти – 103. Другите ни сделки са с къщи – 7, с парцели – 15, с друг тип имоти – 2. Наблюденията ни са, че 70% от сделките с жилища са с имоти ново строителство, като остават да бъдат предпочитани двустайни и тристайни апартаменти.

Станислав Иванов - Армада Имоти - Пловдив

През първото тримесечие нашата статистика показва, че сделките ни са разнообразни по вид на продадените имоти, но се забелязва преимуществено покупко-продажба на имоти старо строителство, следвани от имоти на зелено, както и на чисто нови обзаведени жилища с цел инвестиция. По-малко като обем, но се осъществяват и сделки с извънградски имоти - къщи и парцели. Както показва статистиката в национален мащаб, така и ние в Армада Имоти отчитаме ръст на броя сделки през първото тримесечие на 2024г. спрямо 2023г., и дори спрямо същия период за предходни години.

Инж. Виктория Аврамова – Имоти Бг - София

Наблюдавайки сделките през първото тримесечие на 2024 г., в нашата агенция има регистриран ръст на продажбите, но не и с нивата от 14-15%, както е съгласно данните от Агенция по вписванията. Смятам, че за да сме напълно коректни не бива да правим прибързани изводи и прогнози за годината на база на броя сделки от първото тримесечие. Сключените нотариални актове от този период, и особено от месец януари, до голяма степен са отзвук и от периода от края на 2023 година. Традиционно, заради годишните отпуски и празниците, сделки се отлагат за началото на следващата година. Категорично много важен към момента е и факторът "ново строителство", при което сключването на сделка е по-скоро подписването на предварителен договор, а нотариалното производство и съответно вписването на собствеността в Агенция по вписванията е по-скоро очакваната формалност по финализиране на процес, започнал далеч преди това. Вземайки предвид нарасналия брой разрешения за строеж през 2023 г. и малко преди това, логично е да нараства и броя на формално финализираните сделки от пазаруващите "на зелено" през цялата 2024-та година. В този смисъл - статистиката от броя вписани сделки в Имотния регистър не ни дава ясна представа за моментното състояние на пазара и поведението на купувачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от Страната
След зимата: Сигнали в Helpbook за непочистени клони и опасни дървета
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Прцел , после къща по ваш вкус , с поне 300-500 кв,м , свободен двор , това е имот !
21
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Още е нищо , в София 5000 евро на квадрат , в провинцията поне 3000 евро . Планини , море, реки , питейна вода , плодородна земя , четери сезона . Такава красота няма как да остане ненаселена независимо дали ние ще купуваме имоти или богати чужденци .България се превръща в новото Монако , че и повече !
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Аз съм наредил 8 чушкопека и един електрически казан на остъкления балкон. Чакам само първите череши и с жената почваме яко буркани. АЗ И КАЗАН ЗА РАКИЯ ИМАМ
19
1
 
19
 
! Отговори
Anonymus преди 4 седмици
Не съм аз ако не си купя по апартамент на месец.
18
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Хитрите програмисти с по 30-40к месечен доход, които движим имотния пазар в София, отдавна НЕ купуваме имоти. Вече имаме средно по над 10, аз лично 26, които са с цел живеене и инвестиция. В момента цените са абсурдни и от това печелим ние, рентиерите. След данъци взимам около 40к от наеми. Тъсят се луксозни къщи до големите градове, защото хитрите програмисти избягахме от града. Хитър програмист е нарицателно за човек с добър доход (разбирай минимум петцифрен на месец), образован и кадърен.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Чудех се от червените или от зелените да си купя, добре, че експертите да ми кажат.Ама аз за по-сигурно ще взема и от сините, да не свършат.
16
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
тая тема по цял ден я коментираме има огромен балон ,който докато има кой да плаща , а то очевидно има ще продължава да се издува. цените са нереални с оглед на намаляващото население.
15
2
 
18
 
! Отговори
До 3 преди 4 седмици
На Баце вилата в Барселона струваше смешни пари навремето (2020) нещо от рода на 2-3 милиона евро. 4 етажа с асансьор, с панорама към Барселона, двор и басейн, гараж за 8 автомобила, 7 бани. Да не говорим, колко лъскаво беше вътре. Тук за тези пари ще си купиш един етаж на артекс на зелено, ако си късметлия на първа линия на главен булевард, ако не - на кръстовище от 2 такива. И да, ако платиш в кеш, може да спазариш и едно подземно паркомясто.
14
1
 
19
 
! Отговори
Случаен преди 4 седмици
Разграбват се последните бройки лол
13
2
 
15
 
! Отговори
Чобан Ходжа PhD преди 4 седмици
Аз съм наредил 8 чушкопека и един електрически казан на остъкления балкон. Чакам само първите череши и с жената почваме яко буркани.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До пияница мистик БЕ ТИ НАЛИ СЕ ПОХВАЛИ ЧЕ ВЕЧЕ СИ КУПИЛ 2 ИЛИ 5 ИЛИ КОЛКО БЯХА АПАРТАМЕНТА. КВО СЕ ОБЕЖДАШ ????
11
4
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
новото строителство в люлин е на много лоши места огромни кръстовища шум имръсен въздух денонощно коли мотори гр транспорт каруци кучета нар-ко-***-нитези кръстовища трябваше да бъдат подземни гаражи а отгоре засадени високидървета два мандата кмет беше от герб сега маи е от пп аз не гласувам защотоникои в общ съвет на съответния раион не реагира да се спре това презастрояване
10
19
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 седмици
Дрогаре, само да ви светна нещо. Природата не търпи празни пространства. Винаги ги запълва с нещо друго. Така че не се кахърете на чужд гpoб :))) Българите били намалявали, балона щял да се спука, ала-бала портокала :))) Нито балона ще се спука, нито имотите ще останат празни. Братята римляни стават все по-богати и тарикати. Потенциални купувачи. Отделно при тази миграция идват хора от Близкия Изток с бая пари. Накрая ще сме 1 милион българи и 10 милиона чужденци, собственици на имоти :)))
9
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ами след като е платена тзи статийка от експертите да ми обяснят защо имотите са по евтини в Испания от България?
8
1
 
23
 
! Отговори
ИСТИНА преди 4 седмици
В този смисъл - статистиката от броя вписани сделки в Имотния регистър не ни дава ясна представа за моментното състояние на пазара и поведението на купувачите.
7
2
 
34
 
! Отговори
ФАКТ преди 4 седмици
В СОФИЯ ИМА 200 000 ПРАЗНИ ЖИЛИЩА. ПРИРАСТА НАМАЛЯ С 80 000 ЧОВЕКА МИНАЛАТА ГОДИНА
6
3
 
48
 
! Отговори
супер експерт преди 4 седмици
Така наречения имотен пазар е най-голямата пирамида , на която можете да се нахакате !
5
1
 
41
 
! Отговори
... преди 4 седмици
Статиите за имоти взеха да стават повече от тези за Украйна. Работата е ясна, тръгвам да купувам.
4
1
 
31
 
! Отговори
Е ВЧЕРА ПИСАХМЕ преди 4 седмици
ЧЕ ОЧАКВАМЕ ПОРЕДНАТА СТАТИЯ ДНЕС. ЯВНО СМЕ ПРОРОЦИ
3
1
 
46
 
! Отговори
Роки преди 4 седмици
Отчитате ми ръст на дедовия, манипулатори, стоят празни новопостроени сгради....все полека