Притеснихте ли се, бе, приятелчета...

Актьори повдигат завесата около заплащането си и липсата на договори
Обновена: 3 яну 2016 13:33 | 3 яну 2016 13:30, Петя Славова
62
Притеснихте ли се, бе, приятелчета...
Снимка: Facebook

Само след две представления постановката "Буре барут" по Деян Дуковски" пада от репертоара на Независим театър. "Уговорката бе да подпишем договори", разказва ни режисьорката Ана Батева.

След първото участие им се плаща хонорар, макар и договор да не се подписва. Отношенията не се узаконяват и след второто.
 
С организационния процес се е ангажирал музикантът Стефан Здравески. Той се опитва да се свърже с директора на театъра Слав Бойчев, който, обаче по думите му, отказва да си вдигне телефона. На изпратено съобщение отговаря с десетдневно закъснение. А отговорът е, че в момента е зает и не може да плати.
 
Спектакълът на Ана Батева е за младото поколение, насъбрало много гняв, заради факта, че се налага да плаща грешките на живелите в миналото. Именно това чувство се пренася от сцената в реалността.
 
Актьорите така и не получават договор, за който са се уговорили по-рано. За сметка на това до тях стига грубо и безкомпромисно отношение. Тегавото чувство се засилва още повече, защото човекът, от когото "зависят", също е от младото поколение, но начинът, по който се държи с актьорите, е повече от гневен.
 
Слав избягва срещите с тях, според думите им. Под предлог, че е в репетиции или има някаква друга заетост, нещата се отлагат. "За нас не е проблем толкова, че има закъснение в плащането, а ни притеснява неяснотата кога това ще се случи", обяснява Здраевски.
 
Няколко дни по-късно Слав Бойчев пуска силен статус в социалната мрежа, в който обяснява: "Притеснихте ли се, бе, приятелчета? Не си вдигах телефона и се изплашихте, че няма да си вземете кирливите левчета? За здравето ми не се притеснихте, но за левчетата със сигурност. Сега ще ви кажа нещо и ще се наложи да го запомните: В моята работа аз решавам кое, кога и как става..." Част от екипа на "Буре с барут" решава, че този статус е отправен към тях, докато в коментарите отдолу не се оказва, че засегнатите са други актьори.
 
"Той е глава на Културен дом, мениджър на театър. Почувствахме се обидени, това не е адекватна реакция", разказва Стефан. Малко по-късно статусът изчезва, а на негово място се появява извинителен, но той не заличава обидата.
 
Слав Бойчев плаща все пак хонорар на трупата на "Буре барут", след което ги гони от театъра, а Стефан получава поредното съобщение от него: "Включих представлението, защото е хубаво да има спектакъл с млади, прохождащи актьори. Явно условията в нашия театър са несправедливи за вас, затова ще ви дам възможността да играете представлението в други театри при по-добри условия".
 
Праща ги при заместника му Тихомир Добрев, да се "изпържат" за последно. Нужно е да изнесат бързо декора на постановката от Независим театър. Обяснил им, че ще подпишат договори със задни дати.
 
"Подобно отношение е недопустимо", убеден е Стефан, който допълва, че иска  да се повдигне завесата, където се крие човешката съвест.
 
"Крайната цел е да се променят стандартите, както и да се узаконят правните отношения между артисти и директори, да се кристализират отношенията между хората на изкуството. Не може да държиш шепа личности в ръцете си и да ги размотаваш, държейки се грубо и надменно с тях. Когато има договор, нещата са ясни, дори да има забавяне, има документ" -  заяви той и допълни, че хората на изкуството не трябва повече да търпят да се случват подобни неща.
 
Оказва, че неизяснени отношения Независим театър има и с трупата на театъра в Търговище. И при тях липсват договори, а уговорките се сменят постоянно. "Противозаконно е да ползваме помещението, да играем на сцената на театъра без договори", обясни пред Dnes.bg директорът на театъра Петър Петров.
 
"Все пак има охрана, противопожарна система за сигурност. Чисто технично е нужно да има хора", обясни ни той и изрази мнение, че според него и други колеги са загубили надеждата да си вземат заработеното.
Още по темата
 
Седмица по-късно се срещнахме и със Слав Бойчев. По друг начин изглежда въпроса според директора на Независим театър. Идеята не е била да сключи договор с всеки от актьорите поотделно на "Буре барут", а да го направи със сдружение – юридическо лице, което те заявят. "Това така и не се получи, затова като ме помолиха първия път да им дам хонорар, го направих, като те се подписаха само на касов ордер.”
 
Слав Бойчев обясни пред Dnes.bg, че е бил готов да направи така и след второто представление, но е помолил да изчакат няколко дни, докато мине премиерата му, която е предстояла. Той уточни, че не е закъснял с изплащането на сумите, тъй като хонорарът се изплаща месеца след като е играно представлението.
 
"Има технологически момент за изчисляване на приходите – справки от Eventim и от Grabo. Не е трудоемко, но отнема време и когато съм концентрирал енергията си върху премиерата, нямам намерение да се занимавам с друго. Беше редно това мое желание да бъде прието така, както аз съм вземал предвид техни желания".
 
Според него, той е направил две услуги на младия екип - първо като е приел те да играят на сцената на Независим театър без да плащат за репетиционния процес, а втората - като им е платил преди те да са му дали конкретно име на юридическо лице, с което да бъде сключен договора. С театъра в Търговище е имало документални неуредици, но вече всичко е уредено, увери Слав Бойчев.
 
Що се отнася до написаното във Facebook, той коментира, че има право да пише статуси на своята лична стена. Дори публикацията била отправена към хора, които нямат нищо общо с театъра, но се оказало, че доста актьори се припознали в нея. Проблемът, който искал да засегне тогава, били човешките отношения.
 
"Огорчен съм – каза Слав Бойчев, - защото сме шепа хора, а сме разединени. От тук нататък ще подхождам доста внимателно към всички млади актьори и ще се съсредоточа малко повече в изчисленията, за голямо съжаление на други млади хора, които не заслужават това".

Директорът на Независим театър изрази също така учудване защо екипът на "Буре барут" се оплаква сега, а не и когато представлението е отпаднало от репертоара на "Младежки театър" няколко месеца по-рано, който освен това е и държавен, докато неговият е частен и се самоиздържа без да получава никакви субсидии от общината или държавата.

Проблемът с изплащането на хонорари или неуредена документация не е изключение в българския театър , коментира за Dnes.bg и актьорът Атанас Атанасов: "Ситуацията е доста сложна и трудна, особено за младите актьори. Има една организация, която е заявила, че защитава правата на актьорите, без значение дали те са щатни или на свободна практика. Подобни ситуации съществуват, защото актьорите нямат чувство за общност, не са обединени и чакат някой друг да ги води. Предпочитат да застават зад нечия чужда кауза, вместо да се борят за собствените си права".
 
Според Атанас Атанасов, младите актьори на свободна практика, които имат ангажименти към столичните театри не наброяват повече от петдесет души.  
 
"Ако всички актьори, които не получават хонорарите си на време - откажат да играят в даденото представление - тогава, може би, нещата ще се променят. По този начин, лошите мениджъри няма да получат своите субсидии, защото представленията ще паднат. "Публиката ще разбере!", каза Атанас Атанасов и допълни, че заплащането на трудовите възнаграждения и тези по граждански договор са задължително условие да накарат всеки да си търси правата. 
 
Актьорът сподели, че като преподавател в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" вижда как всяка година студенти се срещат с представители на САБ, които им обясняват как да станат членове на съюза.
 
"Факт е, че САБ не защитава договорените права не само между акткьорите. Трудна е ситуацията и с младите сценографи, които също работят на безбожно ниско заплащане. Подобно е положението и в киното, и с рекламите, където младият актьор търпи големи поражения по отношение на финансовото си оценяване за работата си. Има правила,  но няма кой да ги защити", категоричен бе Атанасов, който също се е сблъсквал с проблема, като не е получавал хонорара си от Младежки театър отпреди 4-5 месеца.
 
"Никой не е застрахован. Работя на сцената 35 години, но идва ново поколение. То ще застъпи и трябва да направи нещо", допълни той.

62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
"Буре барут" е най-гнусната и пошла постановка, която съм гледала. На мен трябваше да ми платят, за да я гледам! Всички посетители на реда се "изстреляхме" веднага след края ... някои преди това.
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той е шеф на тятър бе еееееееййй къде сте вие къде е той...
50
1
 
4
 
! Отговори
Лора преди 2 години
Този младеж Слав от Шумян как се пеняви. Личи му че е натрупал самочувствието на провинцилист дошъл в София и захванал се с бизнес. Опитва се да се представи за човек на изкуството, ама не е. Търговец е. Да не му се сърдят младите катьори, те не говорят с колега в негово лице.
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все още ли си мислите, че комунизма си отиде? Кадрите решават всичко
48
1
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
Атакистчо, ти ми обясняваш, че на Марс има вода, аз ти казвам, че Слънцето изгрява от изток.. ти за понятието "доходи от извънтрудови правоотношения да си чувал?" Отвори ЗДДФЛ и други книги и се образовай.. и изобщо тук въпросът не е данъчното поведение на артистите, а наглото отношение на директора към хората, да някои вероятно се скатават и не плащат данъци, но това се доказва, а и е вече изместване от темата, по същата линия може да започнем да обсъждаме китайския хороскоп, айде няма нужда.
47
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз се чудя как е възможно в културния живот на България да има толкова много хейтъри и комплексари.Това са хора,които би трябвало да задават едни по-високи стандарти по отношение на поведение и възпитание.
Визирам Ласкин,Карбовски,Кеворкян,Слабаков,Божидар Димитров....
46
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига сте ревали бе,едно време Паисий Хилендарски,Сава Доброплодни,Христо Ботев,Чинтулов,Алеко и куп други възрожденци и патриарси на българската култура и литература,ако бяха вили като вас,какво щеше да се случи? Който е кадърен ще печели,който не,да си търси друго поприще! Стигат ни 25 г. артисти! имаме ги предостатъчно!
45
2
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
do 47
Стефанчо, накратко- длъжни са да си внесат данъците при гражданскки договор, но работодателят им трябва да им го подпише. Понял? В случаят те не се осигуряват напълно сами. Тоя охл.юв на снимката трябваше да подпише с тях граждански договори, но тъй като и те не искат да си плащат данъзите заради такъв договор, както и тоя ка.вал на снимката данъка от този договор...двете страни се съгласяват на устна договорка, а накрая прецаканите са артистите, защото този е измек.яр! К'во не разбра?
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Студентчетата си правят малко реклама, че първата статия явно не е събрала публика...
43
6
 
0
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
до 42, :)) накратко - не, длъжни са сами да си внесат данъци с дан. декл. в края на годината, правоотношението е гражданско, надълго - ако продължим така може и до развода с жената да стигнем, или във вашия случай, отписване от членство в ПП :D
42
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако бяхме нормална държава, тоя щяха да го уволнят на момента от мястото му.
Подобно поведение за един работодател и особено в държавно учреждение е немислимо.
А ако беше частно има сигурно хиляди начини да се направи проверка документално дали всичко е наред и да се направят необходимите постъпки за решаването на проблема.
Само в България може да се случи да не си получавал заплата примерно 6 мсеца и никой да не може да накра работодателя да я плати.
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
tipichno po balgarski vav vsyaka edna svera e taka
40
0
 
2
 
! Отговори
:):) преди 2 години
Уупс - чак сега видях, че има коментиращ със същия ник. Затова се писах с две усмивки. Коментара до Слав Бойчев е мой, не на колегата с едната усмивка.
39
1
 
27
 
! Отговори
:) преди 2 години
Слав Бойчев,

Никой ръководен кадър не може да си позволи такива думи. Оставка ако си мъж! Или се притесняваш за "кирливите си левчета"?
38
1
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 2 години
до 40
Продадени са билети, но нали подсъдими ще са тези И които не са били при въпросния б.оклук на договор, но които искат да РУЧАТ от народните пари, без да внасят данъци в случая?
37
9
 
4
 
! Отговори
:) преди 2 години
Взимат пари на ръка и не мрънкат, не сигнализират органите, не се дърпат дори. Когато източника на кинтите пресъхне (в случая човека явно се е разболял), тогава реват по медиите. Пълни мишки ! Жал ми е за такива "хора" !
36
3
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 2 години
До АТАКИСТ, не си знае правата, не е изпълнил обещаното и наглее много, заинтересованите артисти да го съдят, ако не е платил, според мен ще се докаже лесно, все пак е изиграно представление пред публика и са продадени билети.
35
0
 
12
 
! Отговори
Гуфи преди 2 години
Елементарно- няма подписан договор, няма представление. Но шефчето на театъра се е взел действително на сериозно. Хаха, оставаше да им беше писал "няма джаро няма маро...". Смешник.
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо някой трябва да бъде длъжен да се притеснява за здравето на шефа си... От морална гледна точка ДА, но просто така, като задължение - НЕ. А това се оказва повод за изгонване?! А като иска да не си ползва телефона, да хваща метлата и никой няма да го търси. Поведението му е на мутра с кинти ...
33
0
 
4
 
! Отговори
размишление преди 2 години
След като написах коментара(30), изведнъж се сетих:'ами Данте е живял и писал 13 в... как нищо не се е променило за 8 века!( търсене на работа, солен хляб от сълзите...: ако си мислете , че 1945-1989 е било друго-НЕ! Същото.Питайте баби и дядовци( обикновените хора...)
И продължава така.. Но може би тъкмо по този начин се учим да оцеляваме, трупаме опит и знания....И се движим по света....)