Нов микроскоп дава гледка в четири измерения

Устройството показва триизмерната форма плюс модел за движение във времето
2 яну 2008 10:13,
5
Нов микроскоп дава гледка в четири измерения
Снимка: Булфото
Нов електронен микроскоп прави възможно разглеждане на четириизмерни изображения на молекулите. Устройството показва триизмерната форма плюс модел за движение във времето.

Прототип на микроскопа е създаден под ръководството на нобеловия лауреат Ахмед Зевайл в Калифорнийския технологичен институт Caltech. С негова помощ учените изследват процесите на съединяване и разпад на молекулите.

Подобни реакции на молекулно ниво протичат за свръхмалки промеждутъци от време – от порядъка на една милиардна част от една милионна от секундата, което се нарича фемтосекунда (10 на минус 15 секунди).

Процесите е невъзможно да бъдат наблюдавани в режим на реално време, в който работят останалите уреди.

Четириизмерният микроскоп е резултат от усилията на учените в няколко области, вкл. химия, биология и физика. Принципът на действие на устройството се базира на технологията на модифицирано предаване на електрони чрез лазерен лъч.

Изследователският екип преговаря с производители на микроскопи с цел продуктът да се комерсиализира и да се предостави и на други учени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Нобелчо преди 16 години
Който открие 4-тото измерение ще бъде Нобелов лауреат.Има го,засега,само в научната фантастика...
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ами разбира се, че не са това истинските снимки на микроскопа, откъде да ви изкопаят хората снимка, като сигурно не са ги показвали още...
2
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 16 години
амии това са си стаари машинки....мноого по-нови има
1
0
 
0
 
! Отговори
fuleren преди 16 години
Това е старо, нощо ново не виждам тук. Само ето в БГ ТЕМ читав няма, няма и да има... На сканиращ електронен читав не съм попадал, май няма, и в склада няма и ротния знае :-D