Откриха произхода на лошите спомени

Според учените седалището на неприятните спомени е в кората на централната част от мозъка
25 яну 2008 13:53,
4
Откриха произхода на лошите спомени
Снимка: cnrs.fr

Екип от италиански изследователи откри къде се формират лошите спомени. Според учените седалището на неприятните спомени е в кората на централната част от мозъка.

Експертите смятат, че нервните клетки, които досега бяха познати като център за контролиране на движението, са всъщност и идеален склад, или по-точно архив, на лошите спомени.

Откритието беше публикувано в списанието на Научната Академия на Съединените щати PNAS. То е дело на група изследователи от Националния институт по неврология в Торино, предаде ПронтоСофия. Ръководител на екипа е Пиерджорджо Страта.

Изследователите от Университета в Торино са открили, че особен вид клетки от мозъчната кора, наречени клетки на Purkinje, установяват връзки (синапси), които се променят във времето по такъв начин, че само стимулите, свързани помежду си - като например звукът, който се свързва с лек токов удар - стават част от неприятен спомен.

„В мозъка главната квартира на страха си остава т.нар. зона Amigdala, която е един от основните складове на мозъчната памет. Тя обаче е във връзки и с други структури от надчелната мозъчна кора и с централната част на мозъка“, казва Страта.

Според него централната част на мозъка става все по-важна за изграждането на пътя, по който се раждат страховете и неприятните спомени.

„През последните години стана ясно, че централната част от мозъка не само контролира движенията, а и че в нея се намира седалището на много психични заболявания“, допълни Страта.


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
ККК преди 12 години
Центърът на лошите спомени се нарича площад Св. Александър Невски, когато в един зимен ден на 1989 г група съставена главно от комунисти, ченгета и обикновенни хомосексуалисти всичките боядисани в синьо ни преметнаха ,че ще скъсаме с комунизма и ще станем европейска държава. Разбира се там имаше и наивници като вас и мен. Както се казва в приказките ' и аз бях там ' , но... други ядоха и пиха.
2
0
 
1
 
! Отговори
baj Hasan преди 12 години
AH AH AH LO6I SPOMENI AH AH AH - " VINO DAJTE i t.n." VIE STE EBATI PREDAVANETO - ISKAM GOSPODARI NA NET-a
1
0
 
1
 
! Отговори
Gio преди 12 години
...нека потърсят къде е центъра, подтискащ махмурлука...