Facebook отвръща на удара

Обещава нещо "страхотно" след седмица
Обновена: 1 юли 2011 14:51 | 1 юли 2011 13:31, Красимир Ангелов
72
Facebook отвръща на удара
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След като през тази седмица Google представи старта на своя собствена социална мрежа, в технологичните среди се зароди спор кога Facebook ще отвърне на удара. Компанията на Зукърбърг изглежда се е стреснала от изненадващата конкуренция.

Създателят на най-голямата в момента социална мрежа Марк Зукърбърг посети късно снощи клон на компанията си в Сиатъл, където предложи на придружаващите го журналисти новина за първите страници: През следващата седмица компанията му ще представи нещо "страхотно".

"Проектът е разработен именно от 40-те служители в офиса в Сиатъл", казва Зукърбърг, цитиран от Ройтерс.

Каква точно ще е "страхотната" новост, създателят на социалната мрежа, разбира се, не разкри и по този начин се погрижи за многобройни спекулации.

В Сиатъл, където е единственият инженерингов център на компанията освен този в Пало Алто, се работи предимно по развитието на Facebook в мобилната област.

Още по темата
Така например там се подготвиха мобилните версии m.facebook.com и touch.facebook.com. Освен това там се разработва специално приложение за iPad, както и специално приложение за споделяне на снимки. И двете услуги са сред възможните анонси за следващата седмица.

Говорител на Facebook обаче е отказал да даде повече подробности за проекта.

Специализираният технологичен блог TechCrunch обаче е сигурен, че не става дума за проекта "Spartan" - платформата за приложения на базата на HTML5, с която Facebook вероятно ще представи алтернатива на App Store на Apple за приложения за iPhone.

Засега обаче блогърите могат само да гадаят какво е подготвил Зукърбърг за следващата седмица. Много вероятно е да става дума за споменатата вече услуга за споделяне на снимки в мобилни устройства, която няма да бъде публикувана самостоятелно, а като част от познатите Facebook-Apps.

Според компанията хората, които използват Facebook на мобилни устройства, са два пъти по-активни от тези, които го ползват на персонални компютри.

Във всички случаи е интересна реакцията на Зукърбърг, който бе принуден още през тази седмица да анонсира представяне на продукт през следващата. Проектът на интернет гиганта Google за социална мрежа Google+ в момента се хвали като добра стъпка от много известни блогъри, което е знак за почти сигурен успех.

Въпреки че има над 500 млн. потребители, Facebook все по-остро чувства конкуренцията на Google Inc и Yahoo Inc за вниманието на интернет потребителите и приходите от реклама.

Още новини за комуникации

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Facebook
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
5
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Фацебука е извинение за липса на социален живот.
69
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Vinagi kato ima statia za facebook niamam tyrpenie da cheta typi komentari :D
68
0
 
5
 
! Отговори
м.у. преди 12 години
и ако на всички, които кОпат виртуални ферми им дадат по една права лопата (или мотичка) и ги пратят на една обща бригада, хем ще оправят селското стопанство, хем ще свалят по 20 кила да заприличат хора, хем ще си създадат една истинска социална мрежа и реални контакти!
67
0
 
9
 
! Отговори
M.у. преди 12 години
Всички вие подхранвате цялата тая куха история с тъпите социални мрежи, всички вие дето си слагате снимките, цъкате си лайк, "приятели" сте с разни хора, които никога няма да срещнете в реалния свят, вие направихте милиардер тоя цъкльо Зукърблабла от въздуха... сега същите ще направят малко по-богат и шефчето на Гугъла... и сега всички тръпнат в очакване на "страхотната" новост във фейсбука ...и кво е това въодушевление, пари ли ще изплащат?или ще ви направят живота по-добър...дано, ама надали..
66
0
 
5
 
! Отговори
hgf преди 12 години
От давна се махнах от този фейс.На който му харесва да го следят да си седи там.
65
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано да е бутон "Hate" най-накрая :P
64
0
 
3
 
! Отговори
... преди 12 години
...
63
1
 
5
 
! Отговори
Венци преди 12 години
Самите потребители също имат полза от безплатното. И това е пример за симбиоза между потребители и компании. Тези, които предоставят безплатни услуги печелят милиарди потребители и долари...
62
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Много хора не се замислят, защо услуги като google и фб са безплатни и не си дават сметката, че стоката с която търгуват тези гиганти са самите потребители :)
61
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Napravo sym iznenadan,4e facebook ne e sazdaden ot Apple, i tova ne go kazvam v dobriq smisal :)
60
7
 
11
 
! Отговори
jena преди 12 години
фб е алтернатива за общуване, на който не му харесва, поне да не плюе
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
? "Google представи старта на своя собствена социална мрежа...." аз защо незнам за това??не са ме уведомявали с новости ....
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
osven da vi predadat dannite na kompetentnite organi,drugo ne vijdam kakvo moje da stane
57
2
 
14
 
! Отговори
овчар преди 12 години
Защо толкова се вълнувате от Facebook?...
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А цукера има ли си профил на фейса за да му тегла една каруцарска и да го питам колко плаща за да му пускат всеки ден поне по две статии уж притопляйки умиращият му бизнес ? И що не се вземат с Пипа че ми ПИСНА и от двамата !!!!
55
6
 
24
 
! Отговори
преди 12 години
FaceBOKLUK.
54
11
 
61
 
! Отговори
Странджата преди 12 години
Хората вече трябва да се върнат към исконното ... към традиционната социална мрежа на българина - "кръчмата". Стига с тези буци и тези фейсове ! Братя, да се върнем в кръчмата и кафенето !
53
3
 
6
 
! Отговори
gtf преди 12 години
до 47Абе шматльо, кво ще се промени според тебе ако го нема ФБ ..нали пазарната ниша ще бъде запълнена от нещо подобно ...дали ще е от гугъл или някой друг изобщо няма значение..
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отдавна не го ползвам и нямам намерение ...с нищо не могат да ме привлекат вече. Самата му същност ....
51
15
 
21
 
! Отговори
VVV преди 12 години
Регистрирах се, поиграх *** игрички в работно време, отписах се !Фейсбук е за хора с интелект на шимпанзе.