Google пусна телефонната си услуга в GMail и в България

От август 2010 г. американците могат да ползват GMail за телефония
4 авг 2011 14:05,
33
Google пусна телефонната си услуга в GMail и в България
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

От днес и българските потребители на електронната поща на Google – GMail, могат да телефонират с нейна помощ до мобилни и стационарни телефони. До този момент това беше възможно само ако и двамата участници в разговора имат профил в Google, съобщи Investor.bg.

Услугата, която се реализира с помощта на уеббазиран Voice over IP, до този момент беше запазена само за потребители в САЩ и Канада. От днес обаче интернет компанията я разширява в още 38 страни, сред които и България. Услугата се интегрира постепенно, а зелена слушалка в долната част на чат прозореца сигнализира готовност за ползването й. Приятно впечатление прави типично сeмплият, но приятен интерфейс.

За да може да се телефонира през GMail, разработчиците са добавили нови функции. Номерата може да се набират ръчно, а ако телефоните на приятели и познати вече са били записани, те могат да бъдат набрани веднага.

Има, разбира се, и някои изисквания за ползването на новата услуга. Освен акаунт в GMail, всеки желаещ се нуждае от Plug-in за езикови и видеочат функции на Google.

За да се обадите, получавате ваучер с дадена сума, например 5 евро. Ваучери могат да се зареждат в четири валути – евро, британски лири, канадски долари и, разбира се, щатски долари. Цените са обявени в сайта на Google и са без ДДС.

"Ако адресът ви за фактуриране е в ЕС, в допълнение към сумата на закупения кредит за обаждания ще бъдете таксувани и с приложимия процент ДДС за държавата ви. Например, ако поръчате кредит за обаждания за 10 евро и ДДС в държавата ви е 19%, ще ви таксуваме 11,90 евро", пише в сайта на услугата.

Обаждане във френската мобилна мрежа по Google струва 8 евроцента, а в британската мобилна мрежа – 13 евроцента. "По-ранен оператор на интернет телефония (Skype – б.ред.), иска за тази услуга около 20 и съответно 25 евроцента, но цената му е с ДДС", пише в съобщението на интернет гиганта.

За България например таксата за говорене в мобилната мрежа е 28 цента (54 стотинки) без ДДС, а минута разговор по стационарна мрежа струва 5 евроцента (9,7 стотинки). Skype е малко по-евтин при мобилните разговори – 27 цента без ДДС, но по-скъп при стационарните. Освен това Skype изисква и допълнителни такси при свързване, които липсват при конкурента GMail.

За Google този ход представлява поредна стъпка към трансформацията от обикновена търсачка в комуникационна компания. Услугата Google Voice стана достъпна за всички американци в края на юни 2010 г., след като компанията я тестваше в продължение на година.

Отвъд Океана отзивите за услугата поне засега са по-скоро положителни – гласовата поща в Google Voice e безплатна и изпълнява всички функции на платената гласова поща към мобилния оператор. Освен това всеки може да изпраща и получава безплатно SMS съобщения от и на своя Google номер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: GoogleтелефонЕвропа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
1
 
! Отговори
Viking73 преди 12 години
A SMS може ли да се изпраща и каква му е цената?
31
2
 
1
 
! Отговори
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ преди 12 години
ВСИЧКИ ПРОВЕДЕНИ РАЗГОВОРИ СЕ ПОДСЛУШВАТ ЛИЧНО ОТ ОБАМА, ДЪ ГЕЕ, ЙЕ-Е-Е !
30
1
 
5
 
! Отговори
do 27 преди 12 години
Плещиш глупости на килограм май. Гугъл войс досега беше блокирана извън САЩ и Канада,просто те засичат по ИП и единствения начин да влезеш е през прокси,но ако не е платено скоростта е мн зле обикновенно. Интернет било глобално село... Айде влез в Spotify или Hulu (легални сайтове за безплатна музика и филми) от България тогава.
29
1
 
6
 
! Отговори
az преди 12 години
пълни глупости, услугата е достъпна от днес, и второ - тарифата въобще не е еднаква. Работи от година само за САЩ и Канада, сега за още доста страни, но от днес. Различните тарифи може да се видят на Google Voice: Тарифи за обаждане
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Както винаги, може да потвърдим, че журналистите са АБСОЛЮТНИ ИДИОТИНовината е, че от няколко дена, google, са ПРЕВЕЛИ услугата на 38 езика. Иначе тя си работи от повече от година вече.
27
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
ТОВА НЕ Е ОТ ДНЕС. Аз използвам тази услуга да се обаждам до САЩ - стационарни и мобилни телефони - от МИНАЛАТА ГОДИНА. Голяма сензация сте обявили, няма що! И, между другото, в Интернет няма разлика България, не-България. Инренет е Global Village. Плащаш с кредитна карта за платените направления (САЩ и Канада са free) и говориш, няма значение в България ли си или на друго място. E .... освен ако не сме в Китай, там се опитват да блокират сайтове и услуги.
26
2
 
2
 
! Отговори
Поли преди 12 години
за да не линквам сайтове - пишете в гугъл money2mail отваряте сайта, отивате на сравняване на тарифи и гледате кое ви е най-изгодно според държавата, към която искате да се обаждате :P
25
5
 
6
 
! Отговори
HD преди 12 години
тея вече се чудят как да ни шпионират, пък и да си плащаме за това
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Mtel,аре ся ***.Много се кефя.Чакам мига ,когато гуглите ще ударят НЕК и ВиК.
23
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АРЕ МЕРСИ И 1- СТОТИНКА НЕ ДАВАМ ЗА ЕВРЕИСКИЯ ГУГЪЛ.АКО НЯКОИ ИСКА ДА ГОВОРИ БЕЗПЛАТНО С САЩ И КАНАДА ОТ ИНТЕРНЕТ КЪМ GSM ИЛИ ТЕЛЕФОН МОЖЕ ДА ГО ПРАВИ САМО СРЕЩУ 20 $ ЗА 1-ГОДИНА НОН СТОП.
22
1
 
5
 
! Отговори
Митак преди 12 години
20 - работи, и още как :)
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
19 - ДДС ....
20
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
дрън дрън - изобщо не работи тази услуга в момента :(
19
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе google нещо се ебаваттоку що си купих кредит за $10, първо че ми взеха $12 вместо 10, ами освен това и ми взеха още 1$ незнайно защо. Сигурно е пишело защо в 15-те страници агриимънт който беха написали, ама едва ли има нормален човек който да го чете това
18
2
 
2
 
! Отговори
Pich преди 12 години
do anonomniqt selqnin deto samo skype polzva..shtoto e prost kato cyrvul i ne e razbral che nai skapanoto neshto e skype :))
17
4
 
1
 
! Отговори
Pich преди 12 години
ta daje i call back si ima ta tova oznachava che i ako trqbva i ot slushalkata na gsm-a ili stacionaren tel da si govorite :)
16
1
 
3
 
! Отговори
II преди 12 години
цената за разговор с Великобритания е 0.10 $за Индия - 0.02 $от тази сутрин е включена и България най после ще си отдъхна от наглите оператори
15
3
 
1
 
! Отговори
Pich преди 12 години
eto vi nai evtiniq i rabotesht telefon..
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ползвайте си скайпито,бе селяни
13
1
 
11
 
! Отговори
:) преди 12 години
Защото си .... :) Телефония бе човек - да се обадиш от компютъра на телефон. Айде сега ми кажи къде в скайп я има безплатно тази услуга? В статията също е описано и даже има сравнение на цените. Ама кой да чете и помисли