Новият iPhone може да не стигне до американците

HTC има предимство в съдебен спор за ключов патент при новото устройство
11 сеп 2012 16:17, Бойчо Попов
151
Новият iPhone може да не стигне до американците
Снимка: Reuters

Пред неочакван проблем в заседателната зала може да бъде изправен Аpple заради новия си iPhone.

Според информация на Bloomberg съдия Томас Пендер, който води делото между НТС и Apple, e заявил, че компанията няма основание да изисква изключването на ключов патент, притежаван от тайванския производител в обвинението. В действителност НТС твърди, че устройствата на нейния конкурент нарушават две технологии.

Това би означавало, че HTC по всяка вероятност ще успее да забрани вноса и продажбите в САЩ на актуалния в момента iPad и новия iPhone, който се очаква да бъде представен в сряда.

HTC обвинява Apple в нарушаване на патенти, свързани с поддръжката за високоскоростните 4G мрежи. До този момент Apple е внедрил 4G само в таблета си iPad 3, но според материали на медиите от уикенда тази технология ще бъде налична и в новия iPhone 5.

Ако официалното решение на съда е, че патентите са валидни и компанията неправомерно ги използва в моделите, това може да предизвика изтеглянето от пазара на новия iPad. 

Още по-интересното е, че предстоящия iPhone 5 също ще бъде съвместим с високоскоростните мрежи и доставките на смартфона могат да се блокират от НТС след представянето му. Евентуален подобен развой ще окаже огромно влияние върху позициите на Apple на пазара на мобилни устройства. Компанията се надява iPhone 5 да й позволи да се конкурира успешно с Galaxy S III на големия конкурент Samsung.

Ако HTC не забрани продажбите на iPhone 5, а се задоволи с извънсъдебно споразумение, то със сигурност Samsung ще направи това. След съкрушителното поражение в съда от преди месец корейците със сигурност ще спазят обещанието си и ще се възползват от внушителния пакет от LTE патенти за забрана на продажбите на новия iPhone в световен мащаб.

Ако съдът действително отсъди в полза на HTC, компанията би имала муниции и да контрира съдебните искове на Apple срещу нейните смартфони. От две години насам двете фирми са в съдебни спорове, които започнаха през март 2010 г. след жалба на калифорнийците, а Комисията по международна търговия на САЩ (ITC) уважи иска им. През 2011 г. обаче HTC заведе контрадело заради Wi Fi патенти. Успех HTC имаше във Великобритания, където съдия от Висшия съдебен съвет реши, че три от общо четирите патента на Apple са невалидни, а срещу четвъртия HTC не извършва нарушения.

Въпреки негативния тренд от последните месеци HTC държи в САЩ дял от 6 на сто на пазара на смартфони. Шер Уанг, председател на борда на директорите на компанията, заяви преди две седмици пред азиатски медии, че „HTC няма никакво намерение да сключва извънсъдебни споразумения в спора си с Apple. HTC има огромна иновационна способност, както и нужната самоувереност, за да се изправи пред Темида срещу Apple. И да спечели.”

Още новини за технологии четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
mindo това са ей сиктир фон фенове, не им е нужно да мислят, а и не могат. Даже си купуват телефон с който да не им се налага да мислят. Толкова са изпростели горките, че се снимат на опашките за айфона за спомен :).Снимайте се защото скоро ще ги няма :).
102
1
 
6
 
! Отговори
mindo преди 11 години
ЦИТАТ:"колкото до AMOLED това е съвсем друг тип технология която няма нищо общо с LCD или LED"amOLED e OLED което е e LED технология... Тоест има доста общо с това :). Пак се изказвате без дори да помислите малко :)
101
2
 
3
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Да, прав си, дори и технологията за дисплеи с активна матрица се води LCD, но e примерно TFT LCD. IPS е техологично приложима при дисплеи с подсветка, а амолед не са такива. Те са OLED, имат TFT матрица(общото м/у LCD и Амолед), но са отделен клас. Почти никой вече не произвежда телевизори с подсветка. Къде видя глупостите? Обясни, ако обичаш?
100
2
 
3
 
! Отговори
? преди 11 години
до 122леле какви глупости си написал...още си се продават LCD да не мислиш че тези LED модели са нещо друго?колкото до AMOLED това е съвсем друг тип технология която няма нищо общо с LCD или LED
99
4
 
6
 
! Отговори
Samsung Galaxy S преди 11 години
Пичове и да си ги мерите и да не си ги мерите, фактите са следните :) : Аз съм със Samsung Galaxy S 1, s custom rom от xda-developers. Ако ще и iphone 66 да изкарат или Samsung Galaxy 33 ще ви кажа следното. Андроида ми е версия, която Galaxy 3 ще я чака 6 месеца, а iOS 6 пасти да яде, с 64 micro SD class 10 45МB/s и батерия с реален капацитет 2500mah (4 дни нормално използване с по 8 часа музика на ден). Така че важното е как си го настроиш а не кой е по по най. И тоя телефон е 200 лева..леко..
98
1
 
8
 
! Отговори
mindo преди 11 години
IPS Технологията е въведена от Хитачи 96 година за LCD дислплеи. Съвременната тенденция е всеки пиксел да е представен от група светодиоди - активна матрица. Вече мисля не се продават телевизори и монитори от LCD тип. Няма как Амолед да е ИПС, защото е от по нов клас. Все едно да кажеш че акулата е по слаба от костенурката, щото няма крака. На нея не и и трябват. Обясних го максимално опростено.Имам чувството, че повечето айфенове са Х - дизайнери, с почти никаква техническа култура.
97
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Амоледа не е IPS, така че теорията ти за качество отпада. Под безпристрастни оценки, такива в полза на Самсунг ли имаш предвид? А да си чувал, че ярките цветове и контраст не са присъщи на професионалните дисплеи, там всичко е умерено, както е и с аудиофилския звук?До Мариян:Не съм никъв Наблюдател, ***. Явно те е страх и от сянката ти. Я си направете един circle jerk с Mindo;)
96
3
 
10
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Амолед плюс е по - контрастен, по - ярък, с по добри цветове, с по ниска степен на отразяване на слънчева светлина и без подсветка, тоест около 3 пъти по - малка косумация от батерията. Във всички беспристрастни сравнения печели спрямо ретината с м/у 15% и 25%. Течнокристалната технология с подсветка на ретината наистина е доста стара вече. една от първите е. Не може да се сравнява технология на един от лидерите в дисплеите с технология на фирма нямаща завод за кондензатори даже.
95
10
 
6
 
! Отговори
anon преди 11 години
... говорете си.. аз пък като излезе новия айфон ще си го взема и нека да ми е лошо. а вие- убивайте нервни клетки за тоя що ду*а.
94
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мариянчо, пак изригна, типично по гейски, не можеш да си сдържиш нагона. Недей така, контролирай се. Много ми домъчнява за теб. Като ползваш телефон с нискокачествен дисплей и се радваш на шаренка, а не реалистична картина, ОК, паднал си си на мястото. Ама не се изцепвай така, че нагадняваш ;) Що така си падаш по *** пък и смееш да скачаш срещу Епъл, точно ти бе пиленце?
93
7
 
5
 
! Отговори
До 109 преди 11 години
Ей, кретеноид сгърчен Самсунг изработва ретина дисплея, разработен от Епъл. Ако беше техен нямаше да ползват Амолед. Айде в коневръза!
92
3
 
6
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
е как няма да те нахрани, ти му разбиваш фантазията за богопомазан ...
91
4
 
9
 
! Отговори
mindo преди 11 години
Антон 72, пич провери си данните. за Q3 епъл са ДоСтАвиЛИ ПО МАГАЗИНИТЕ 26 милиона всякакви УсТрОйСтВа, самсунг 52 милиона ТеЛеФоНа. От 4S са продадени малко под 20 милиона, откакто е пуснат. S3 продаде 10 милиона за 48 дена след пускането, а сега, когато загуби делото от епъл продаде около 2 милиона за седмица... За културата: днес сутринта едно момче 21 -22 годишмо ми се развика като му казах че самсунг произвеждат процесорите на 4 i 4S. Да не съм си измислял толкова нагло, вика :)
90
0
 
1
 
! Отговори
Герсона преди 11 години
Алоооооооооо....правописААААААААААААААА
89
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ха ха става интересно HTC и Samsung явно натиснаха здраво по патентите огризкката :) хахаха iФона ще остане в историята Поговорката с твойте камани по твоята глава важи с пълна сила.
88
3
 
6
 
! Отговори
до 99 преди 11 години
Не, ти го написа, говори за ТВОЕТО умствено развитие! Аз написах само да не се сърдиш после, при това положение, че хората ви намират за зомбита.
87
5
 
6
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
"Имаш ли представа колко сплотени са всички там, като едно семейство, споделят една философия"не се сърди после, че ви смятат за "зомбита"...п.с. дотук във форума единствената "философия" която споделят повечето фенове на епъл, е че имат маса "кешовица" за разлика от андроидите ?!? wtf ?
86
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това ли е предимството на айсиктир фона, че предизвиквал фурор сред слабо интелигетнтните кухи американци който се хвалят как висяли по опашки за да си го купят и някои китайци които си продали бъбрека за да си го купят :)хаха какво да им завиждам на такива каубоиТо само балъците са повече от китайците
85
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Факт е, че типичните ползватели на ай фон и дригите АЙ *** са доста арогантни, нискоинтелигентни и технически неграмотни хорица, които поради глупост плащат тройно и четворно------------------- Да, точно такъв съм и аз, момчето ми, айфоня ме кефи единствено с дизайна си и уникалния си дисплей. Но мога да си го позволя, защото съм се преборил за място под слънцето, където дървени философи като тебе не виреят. Ай чао!
84
5
 
5
 
! Отговори
бла бла преди 11 години
Да лично съм го виждал, а ТВ не гледам брат :)