Рrоgrеss реже още работни места в България

110 служители ще бъдат съкратени от софтуерния концерн
18 яну 2017 16:50, Бойчо Попов
31
Рrоgrеss реже още работни места в България
снимка: компанията

Американският софтуерен концерн Рrоgrеss, който придоби през 2014 г. българската компания Теlеrік за 262,5 млн. долара, съкращава над 16% от своите служители в България. Заповеди за освобождаване са получили около 110 служители, научи Investor.bg от двама свои източника, пожелали анономност. По последни данни в българския офис на концерна досега работеха 650 души. 

В своя последен тримесечен отчет американската компания обяви, че планира да съкрати 450 души, което отговаря на около 20 процента от всички нейни служители в глобален мащаб.  

"Свиването на персонала ще започне през първото фискално тримесечие на 2017 г. и би трябвало да е напълно приключило в края на второто тримесечие на 2017 г.", пише в отчета на компанията. 

Рrоgrеss планира да започне нова продуктова стратегия, при която ще използва капацитета на своята платформа за разработка на приложения.

След инвестициите в тази нова стратегия Progress очаква да намали нетните годишни разходи с около 20 млн. долара до края на 2017 г. 

Според източниците на Investor.bg съкращаването в българското поделение ще премине на два етапа. Част от служителите са напуснали компанията още на 17.01. (вторник). Друга част ще напуснат компанията официално от края на второто тримесечие, като дотогава ще трябва да предадат работата си на своите "наследници".

"Официално обявеният брой на съкращенията на глобално ниво е 450 души. Всички останали цифри са плод на слухове и спекулации", съобщиха от компанията за Investor.bg.  

"Обявеното преструктуриране засегна всички дивизии и офиси на глобално ниво, включително и в България. Засегнатите служители в България, които са по-малко от спекулирания брой, получиха значително обезщетение в зависимост от стажа им в компанията. В допълнение на това получиха и предварително личните си бонуси за фискалната 2016 г., удължено здравно осигуряване до края на февруари и достъп до т.нар. „Програма за помощ на служители“ до края на април. Всички засегнати служители, които имат деца, могат да ползват услугите на Детския център на компанията до края на май", поясни пред Investor.bg Фарис Суайс, генерален директор DevTools и Telerik Platform в Progress.

Според източници на Investor.bg в българския офис са съкращавани два типа служители - такива, които са назначени отскоро, както и такива, които са много опитни и, съответно - високоплатени. 

Според Суайс офисът в България и служителите в региона продължават да играят ключова роля за бизнеса.

"Имаме екип от добри софтуерни инженери и много ресурси, с които ще работим по нови и иновативни начини за развитието на портфолиото ни, както и по проучването на нови възможности. Оттук нататък в основата на нашата стратегия ще бъдат продукти като Kendo UI и NativeScript, които се разработват в България. Затова офисът ни в страната ще продължи да работи по ключови проекти от нашата стратегия", пояснява той.

По думите му в София Progress разполага с много силни и способни мениджъри, които ще продължат да играят важна роля в компанията. Големия съкращения е имало и на разходите за маркетинг и реклама, като в бъдеще фирмата ще разчита повече на своите съществуващи клиенти. Премахнати са служители, които са изпълнявали дупликиращи роли.

Компанията на глобално ниво

„През последните три месеца членовете на мениджърския екип и аз се срещнахме с клиенти и партньори и работихме със служителите, за да определим най-добрия план за растеж и рентабилност", казва Йогеш Гупта, главен изпълнителен директор на компанията, цитиран в съобщението за тримесечните отчети.

„Обратната връзка на пазара и поуките от предишни продуктови стратегии ни помогнаха да сформираме нашето мнение и ние възнамеряваме да превърнем Progress в икономична компания, която ще помогне изграждането на приложенията на утрешния ден. Съветът на директорите и аз сме уверени, че Progress има правилното ДНК и опита, за да превърне новата стратегия в успех и в полза на всички заинтересовани страни".

Приходите през четвъртото фискално тримесечие възлизат на 117,7 млн. долара, в сравнение със 112,7 млн. долара през същото тримесечие на фискалната 2015 година.

Progress отписва и 92 млн. долара, или загуба от 1,89 долара на акция, в резултат на намалените бъдещи очаквания за растежа в рамките на своя сегмент Application Development & Deployment, свързан с бизнеса на българската Telerik.

Оперативната загуба през тримесечието възлиза на 62,4 млн. долара (като се вземе предвид и отписването) спрямо оперативна печалба от 20,1 млн. долара преди година. Нетната загуба възлиза на 73,8 млн. долара спрямо чиста загуба от 9,5 млн. долара преди година.


31
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
14
 
31
 
! Отговори
Урко преди 4 години
Еми явно Progress е в Regress Mode. Случва се, пък и е време да се пукне и балона с "програмистите".