Самолетоносачите на големите сили – за сдържане или експанзия?

Те струват милиарди, затова и само няколко страни в света имат
7 авг 2017 16:30,
205

"Джералд Форд" е последният, единадесети самолетоносач на САЩ. Той бе приет на въоръжение едва в края на миналия месец от американския президент Доналд Тръмп. Но след като е приет на въоръжение, това не означава, че веднага ще може да започне да действа. Технологията и процедурата в това отношение са много сложни. Той ще е в оперативна готовност, тоест във възможност да изпълнява бойни задачи, през 2020 г., като първото му разгръщане е планирано за 2022 г. "Джералд Форд" е дълъг 350 м и се обслужва от екипаж от 4 500 души. Самолетоносачът се задвижва от два ядрени реактора и може да носи 75 самолета и вертолета. Оборудване е с нов тип катапулт за изстрелване на самолетите- електронен, а не парен. Това осигурява почти 25% повече излитания на машините. Цената на това стоманено чудовище е $13 млрд. при планирани 11 млрд.

Самолетоносачът е стратегическо оръжие, което може да си го позволи само свръхдържава. Той въплъщава в себе си военна и икономическа мощ, която притежават малко държави. Затова само броени страни разполагат със самолетоносачи.

Обикновено палубата на самолетоносача е колкото 3 футболни игрища и се обслужва от 2 000 – 5 500 моряци. Цената на такъв плаващ "град", натъпкан с най-модерни технологии и оръжия е колосална - милиарди в долара.

Самолетоносачът е средство, както за сдържане, така и за експанзия – зависи от политическите амбиции на държавата, която го притежава. Има, разбира се, противоречиви оценки за ползата от него. Вярно е, че той е лесно уязвима цел на ракетна атака. Той е скъп и за поддръжка. На месец разходите са около 10 млн. долара, пресмята "Труд".

Например последният американски самолетоносач "Джералд Форд" струва колкото 24 сегашни военни бюджета на България (средствата отделени от държавата за МО през 2017-а са 1,106 млрд. лв.).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея които визираш в гробищата са проруски индивиди :)) за това са там.
101
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Анонимен"...Самолетоносача ходи с огромна охрана...."Гробищата са пълни с такива,дето ходеха с огромна охрана....Няма 100% защита от нищо!Впрочем,горещата война между САЩ и Русия може да бъде само ядрена.А тогава самолетоносачите ще са последна грижа.
100
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 96Япония губи защото не получава помощ от Германия
99
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 100 Те и през ВСВ така са викали за САЩ. Ама стана така, че САЩ им махна розовите очила .
98
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,някои си имат самолетоносачи,а някои самолетопадачи.
97
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Япония е империя . СК е село бутано от Китай. Китай е бил под контрола на Японската империя. Да сравниш Япония с СК е смешно даже и майтап :)
96
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-скъпата в историята военна симулация на Пентагонът с десетки милиони инвестирани в софтуер и хора Millennium Challenge, показа верятност за разрушаване на Американсаката флота от страна от 3-тиат свят с морално остарели оръжия и загуба на 20 000 души персонал за 2 дни.Сложете сега едни розови очила (купени в Walmart на кредит и произвдени в Китай) и си мислете още че живеем в 90те.Страната на свободата с 8 литрови двигатели и неограничените възможности вече е в перестрйка и тя.
95
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия самолетчета се правят да поддържат измисления стандарт на говедарите.Правят представление на тъпия народ. По честен начин, в съревнование достойно нямат шанс за това залагат на циркаджийски номера. Въоръжение, още въоръжение.. още. въоръжение... и.. още.. ДОКОГА????? Нападат беззащитни държави На силни се Ежат.. И.. ДОТАМ... А крейзита психопати спорят на кой му е по голям
94
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НоаЛодките са 40 хиляди
93
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ можеха да бомбят Северна Корея досега но Северна Корея не е обезоръжената и поробена Япония.
92
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 91И ти като всеки русофил , не си чел. Япония в почти капитулираЛа преди пускането на бомбите. Разбити и унижени са на всички острови и то на техен терен. Армията на САЩ показва завидна мотивация и тактика , за да превземе остров по остров. Такива - ако беше това ами, не онова :)) Ако беше ама не беше. Един победил и един загубил.
91
3
 
2
 
! Отговори
Ноа преди 6 години
До 92Това обаче е цифрата плюс спасителните лодки!
90
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Абе вярвай си ти, че са лесна цел. Самолетоносачите са едни от най-защитените военни обекти."ходи го обяснявай това на екипажа на Доналд Кук ахахах Освен да повтаряш, като папагал за нещо друго ставаш ли? Безмозъчен плазмодий!
89
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Мидуей и падението на Японския флот. САЩ отива в атлантичестия океан и разбива и флота на Хитлер. И се отвърждава като най-добрата флотна Държава. Естествено русия е малко джудже в тези морски битки. И до ден днешен е никоя във водата.
88
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е построила 40 нови кораба през 2016 г.
87
10
 
3
 
! Отговори
Фокк преди 6 години
До 87Ако не са били атомните бомби на САЩ през ВСВ то не се знае точно колко още бой като тоз над Пърл.Хар. са могли да отнесат от япончетата американците. Защото доста са ги шамарили по островите.
86
4
 
7
 
! Отговори
руснак преди 6 години
голяма мишена - много желязо, много нещо. 4500 души как подават оставки, питайте какво стана с екипажа на самолетоносач по Доналд Кукабе прозападните мижитурки освен да избиете някой цент друго не става от вас. Да ни обяснявате как добре живеем в България щото имаме 4 американски бази и си нямаме войска. Бе я марш от тука
85
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Корейски подводници ще се гмурнат под Форда и за секунди ще го разкъсат.
84
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Адмирал Кузя не е самолетоносач а димотворен недоносач. Русия не е свръхдържава тъй като тройката в която се намира G3 Иран и КНДР не са свръхдържави.
83
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият потапяЛ самолетоносачи на противник е САЩ в битката при Мидуей през ВСВ. Една от най-големите морски битки . ЯПОНИЯ губи 4 тежки самолетоносача и 250 самолета. От там за нея войната свършва. САЩ винаги са били тактически най-добрата армия. Япония е била адски здрав съперник с много оръжие и ярост. Но гения на американската армия побеждава.