В Македония заместват турските сериали с македонска продукция

Ще се изисква процент от програмата да е местно производство
Обновена: 12 ное 2012 18:59 | 12 ное 2012 18:58, Елка Василева
72
В Македония заместват турските сериали с македонска продукция
В Македония ще заменят турските сериали с македонска продукция. Снимка: архив, Reuters

Турските сериали по телевизиите в Македония ще бъдат заменени от македонска продукция. Това пише македонският вестник „Вечер“, като цитира министъра на информационното общество Иво Ивановски.

Мониторингът през последната година е показал, че в праймтайма се излъчват само турски сериали. Зрителите всеки ден гледат сценарии със сходно съдържание и слушат гласовете на едни и същи двайсетина души, които дублират всички филми. Така, имайки предвид и всекидневните повторения, турските сериали заемат много голяма част от времето в програмните схеми на македонските телевизии.

Точно обратното е положението с македонската продукция. Тя се излъчва в неатрактивно време и то най-често след полунощ.

В новия проект, за който съобщи министър Ивановски, ще се изисква 30% от продукцията, която се излъчва в ключовите часове от 8 сутринта до 20 вечерта, да е македонска. През 2014 г. тези проценти трябва да станат 40, а през 2015 г. - 50%.

„Скоро ще започнем обществен дебат за новия закон за медиите, който предвижда нови регулации. С тях за съжаление на нежния пол част от сериалите като „Листопад“, „Хиляда и една нощ“, „Великолепният век“ ще бъдат намалени“, каза Ивановски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
4
 
! Отговори
До Марио-37 преди 11 години
Намери си жена или хоби! Стига си ръсил тук глупости!
30
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като България, не съумя да социализира и интегрира ромското и голяма част от ислямизираното малцинства,сега те ( *** салафисти, талибан, потурнак тракедонисти,тюркоци и подобна безродна ***)се опитват да асимилират БЪЛГАРСКОТО мнозинство.Чалга,турски сериали,новини на турски език.Циганизирането и ислямизирането на България е в пълен ход.
29
1
 
5
 
! Отговори
do 28 преди 11 години
i kvo imat ob6 sas turskite seriali ili edno si znae baba edno si bae taq plo4a se 4upi ve stiga
28
1
 
22
 
! Отговори
Марио-37 преди 11 години
Българите трябва да се събудят и осъзнаят какво става наистина в тая държава! Управляват едни и същи, пребоядисани стари мутри от едно котило. Те псевдодемократите докараха демокрацията, дадоха ни свобода да говорим и ни натовариха с данъци и такси, които и по турско не ги е имало. Увеличиха и пенсионната възраст и ще я увеличават още. Българите трябва да си отворят очите за лицемерието на управляващите, които повече от 20 години допускат над собствения си народ този геноцид!С нами Бог!
27
2
 
9
 
! Отговори
стършел преди 11 години
До ХанкоНяма как да има смърт за сериали,каквито и да било!По- скоро за виновните продажници ,заради които се пласират тук! Друг е въпросът - ЩО ГИ ГЛЕДАТЕ,БРЕ !?
26
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А мене ме КЕФЯТ всички турски сериали,които съм гледала досега!Гордата Аси,Пленителката на сърца,Езел,Долината на вълците,Истанбулска приказка,Под липите,Любов и наказание,1001 и една нощ!Всички съдържателни и поучителни!
25
1
 
27
 
! Отговори
Бг пародия на Маке преди 11 години
Уважаеми граждани!!!Място за безпокойство няма.Ние политическата класа на България мислим само и единствено за това как вие да живеете по добре като запазим всичко Българско като територия и самобитност.Моят Дядо преди 1944 година е бил Жандармерист при генерал Димитров с прочутите главорези в Пловдивско.Много жълтици бе събрал от отрязаните глави на ятаци-партизани и отечественофронтовци.Дойде 9 сптември и дядо още преди тази дата много предведливо бе влязъл нелегално като член на политически кръг- Звено-.На 7 септември 1944 г. хвърли омразната полицейска униформа и сложи червена лента с букви ОФ.Още на 11 септември дядо започна да сече зелки на попове,кметове и всички такива гадни фашисти.Дадоха му пост в Партията и после татко така се изучи като шеф в външно търговско дружество.На 10 номеври 1990 година татко вече бе на площада А.Невски и след като изгониха истинските демократи които бяха по затворите докато татко правеше кинти при Тодор Живков,лицемерно ви каза, че Демокрацията вече дойде и всички вие като Народ- *** вече да сте спокойни с същата наивност с която посрещахте всички БГ псевдо преврати.Татко и неговите приятели от Бкп-Сдс съвсем умишлено не ви казаха, че думички за *** не се ядат и вие вече 23 години чакате заплатите ви да станат от 400 лева на 800 примерно....за повече от 2000-3000 неискам и да си помислям.Аз също станах Политик защото друго немога да правя в БГ и вече имам 3 хотела,4 казина,8 бензиностации и много дъщерни фирми с които изхранвам мойте деца,които пък от своя страна ще са новите ви политици за вашите бедни-наивни-жалки ***.В една страна трябва да има хора като мен -Политическа класа ,хай-лайф и маймуни като вас честни,бедни и все така наивни.Ние сме зависими един от друг и мисля, че за всички е ясен този факт.Нека бъдем все така толерантни-възпитани и много етично морални за да посрещнем с същата БГ демокрация и следващия век.
24
7
 
29
 
! Отговори
Стоп + Забрана преди 11 години
Стоп на циганизирането и ислямизирането на България.Стоп на чалгата,турските сериали,новините на турски език.Забрана на партии насаждащи етническа и религиозна омраза в православна България.Да се отнемат незабавно паспортите на всички ***, които се срамуват от българския си произход, правейки се на велики траки,османотураки,потурнаци и т.н.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
nema da stane
22
2
 
20
 
! Отговори
тцЪ преди 11 години
В случай ще кажа "Браво на макетата!" Ясно е, че и техните сериали ще са невероятна пропаганда за "античният" произход на македонците, но по-добре това (и без това само там ще се излъчват), отколкото разни ориенталски маанета. ТАКА се поддържа национално самосъзнание (пък било то и измислено)
21
0
 
10
 
! Отговори
Онуфри преди 11 години
Хахаха, македонците, предлагам да приемете закон от утре всичко да е безплатно в магазина!
20
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много як филм е тоя " Великолепният век " мене пък ме радва много ... свързано е с историята и какво правим сега??
19
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
СЕРИАЛИТЕ ЧЕСТО СА ВРЕДНИ, А ТУРСКИТЕ МНОГО ВРЕДНИ! "Да, филмите са снимани изключително добре. Аплодисменти за операторите, за декорите, за костюмите и грима. Но! Филмът носи послание. Трябва да носи послание. Не да промива мозъци и да насажда лъжлива представа. Преди време се наложи да поостана в Германия. В пика на истерията Листопад. Знаете колко са турските емигранти там. Те не се социализират. Те не стават част от Германия. Живеят в турските квартали, работят в турски фирми, четат турски вестници, ходят в турски кафенета. Настояват момичетата да са забулени. И Европа им позволява това! Европа позволява в сърцето й да се тъпчат основни човешки права и свободи, фундамента на идеята за Европа............................Манипулацията и лъжата в тези сериали е огромна. И това ги прави вредни. Защото създава неверен образ, лъжливо впечатление. Уви, в България вече расте второ поколение, отгледано с чалга и простащина. Не гледайте *** сериали, моля ви. Светът е пълен с тях. Тъповатите Отчаяни съпруги, пълни с интриги и мръсно бельо. Безумната глупост Двама мъже и половина, чиито продуценти могат да бъдат съдени за морални вреди и неспасяеми поражения върху менталното здраве дори на ***.Това са филми, които не оскърбяват интелигентността и културата ми.Дали са си признали зверствата в България. И не само. Турция се опитва да се справи с не толкова симпатичното наследство на Османската империя"Написано от МАРИЯ ЮВИГИ
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kvi turci ima v istanbul v besiktas kvartala kartyat.
17
5
 
22
 
! Отговори
SAUER преди 11 години
Колко турски телевизии имаме? БНТ-новините,БТВ, Диема,Нова,Тв7 . А за български освен СКАТ не се сещам други.
16
1
 
5
 
! Отговори
34 преди 11 години
Ами много голямо простолюдие има в България
15
1
 
23
 
! Отговори
Браво... преди 11 години
...за това решение!Може да ги подигравам макетата,когато си го търсят,но това е едно великолепно решение!От една страна се стимулира вътрешната продукция,от друга страна се намалява турската пропаганда.Надявам се скоро и тук да се вземе такова решение
14
2
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
P.S.: Актрисата, която играе ролята на Нигер Калфа във "Великолепният век" се казва Филиз Ахмет."Филиз Ахмет родилась 26 марта 1981 года в Скопье. Окончила Турецкую театральную Консерваторию в Скопье где и продолжает работать.Владеет турецким, македонским, албанским, шведским, английским, сербским и немного болгарским[1]."
13
0
 
11
 
! Отговори
ДО 12 преди 11 години
ВЪВ БЪЛГАРИЯ НИКОГА,СПОРЕД Н,МЛАДЕНОВ НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКОТО ГОВОРЕНЕ Е НЕЩО СРАМНО И ЛОШО,НИЕ СМЕ ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ И ГЪЗОБЛИЗЦИ,А И ДОГАН НЯМА ДА РАЗРЕШИ
12
4
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Ха ха ха, може ли потомците на Александър Велики да не ги тресе шовинизма!Естествено че не!Ама не си дават сметка, че дори една от актрисите която играе главна роля във "Великолепния век" е родом от Скопие! Това е тази която играе ролята на Нигер Калфа!