Следите на миналото с "Остатъчни образи"

Филмът - по телевизия Bulgaria ON AIR
16 авг 2020 11:20, Петя Славова
3
Следите на миналото с "Остатъчни образи"
Снимка: Bulgaria ON AIR

Известният режисьор Анджей Вайда прави филм за художника-авангардист Владислав Стржемински, когато е на 90 години. Натрупаният опит в професията той доказва във филма "Остатъчни образи".

Носител на множество престижни отличия, авторът на "Пепел и диаманти", "Невинни чародеи", "Човекът от мрамор" и още много творби, превърнали се в класики, ни припомня сложното време при Сталин, в което именно е бил принуден да творил авангардиста.

И докато се лута между авторския си почерк, подтикващ го към свобода и налаганите нови норми на тоталитаризма, Владислав Стржемински ясно прави своя избор. Той не може да компрометира творбите си, които нямат общо с
доктрините на социалния реализъм. А това му коства работата, както и заличаване на творбите му от стените на музеите.

Анджей Вайда проследява пътя на артиста, не понасящ фалша, устояващ идеите си. Героят му вече е възрастен. Светът се е променил, но  следите от миналото не са си отишли. Те са в спомените, върху физиката му, но там е и младежкият му дух, който продължава да му носи сила, вдъхновяваща и следващите творци.

Гледайте "Остатъчни образи" на 17-и август от 00.15 часа по телевизия Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Светът все някога ще се оттърси от хора които мразят хората. Ще останат такива само по нашите форуми... които да хвалят Сталин, Мао, Фидел, Ким, Лукашенко и всякакви други мракобесни креатури.
1
0
 
4
 
! Отговори
Роза преди 3 години
Режимът на Сталин в Русия е същия,какъвто е сега режимът в Северна Корея.Дай,Боже ,това мрачно минало никога,никога да не се повтаря!