Партизаните - герои или терористи?

Тези и още любопитни теми – в "Операция История"
16 окт 2020 15:55, Красимир Ангелов
73
Партизаните - герои или терористи?

Какви са били българските партизани – герои-антифашисти или разбойници – вечната тема, която винаги предизвиква спорове, сега ще бъде на фокус в предстоящото издание на историческото предаване "Операция История" в ефира на Bulgaria ON AIR. На 18 октомври, от 16:30 часа, гостите в студиото ще дискутират и  най–актуалния исторически спор в момента, а именно: какъв празник отбелязваме на 24 май - Ден на българската или славянската писменост?

Полковникът и бивш преподавател във Военна академия Йордан Костадинов ще гостува в неделното издание на предаването. Заедно с водещия Росен Петров, двамата ще търсят отговор на въпросите Какви са били партизаните и кои са били повече: партизаните–aнтифашисти или горяните–антикомунисти?

Как да наричаме 24 май - Ден на българската просвета, култура и славянската писменост или Ден на българската просвета, култура и на българската писменост? Актуалната историческа тема ще бъде на фокус във втората част от предаването. Специален гост по темата ще бъде проф. Лизбет Любенова, директор на научния архив на БАН. Тя ще отговори и на въпроса "Исторически факт или измислица са славянски език и народ?".

Не пропускайте останалите горещи исторически теми и дискусии в предстоящото издание на "Операция история" по Bulgaria ON AIR - тази неделя, 18 октомври, от 16:30 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
Турция-приятел преди 3 години
До кои са окупаторите?И кои са били чуждите нашественици? Даже Турция не ни е нападала а ние се бихме!Колко пъти Турция ни е нападала след освобождението и съединението? - николко!
56
2
 
3
 
! Отговори
кои са окупаторите? преди 3 години
До ... че уж някойКакви партизани могат да съществуват без окупатори?Даже само за един шамар в полицията са активни борци!
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По оценки на немското разузнаване и на американското разузнаване през май 1944 година, партизаните в България са били 16000-18000 човека. През зимата числеността им намалявала, през лятото се увеличавала. В крайна сметка партизаните да една от причините България да на загуби територии, които сега щяха да са част от Румъния, Турция, Гърция, Македония и Сърбия.
54
0
 
0
 
! Отговори
Ци**нин комунист преди 3 години
До eve1Чест и почитания Задайте си въпроса колко от днешните протестиращи биха го направили?
53
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познавах няколко бивши партизани. Вече не са между живите. Интелигентни хора, почти всичките бяха студенти, които фашистите са изгонили от университета. Тук някакъв пише голями измислици. Колко ли му плащат за това?
52
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Партизаните са плешиви русофили.
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До eve1Нека бъдем точни-много малко от тях са умирали за идеята! Нека да си припомним,че дори средното образование на Т.Живков,П.Таков,Ст.Тодоров,П.Кубадински и др. е поставено под съмнение.Висшето образование на онези,които са придобили такова след 1944г.е било предимно пилитизирано в партийни школи за промиване на мозъците! Какви идеи в прости и необразовани хора?
50
4
 
6
 
! Отговори
eve1 преди 3 години
Тези хора,партизаните са умирали за идея,хубава или лоша споровете за комунизма никога няма да свършат но те са умирали не за пари а ,защото са вярвали в тази идея.
49
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствената акция на бг партизани изправили се срещу гермснски войници е в Жсбокрек. 20 германци са се лекували в сансториум. Партизаните са били над 300. Избили са болните и са изнасилили малолетнста дъщеря на собственика на местнста фабрика - май австриец. Че това за героите антифашисти. Страхливи, подли, жестоки лузери
48
8
 
8
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Терористи ли са френските партизани ? Терористи ли са югославските партизани ! Що мълчите ??? А?
47
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе усъмниш ли се публично в 6 млн евреи жертва на холокоста направо ти е спукана работата!В Канада коскоджамити професор замина за три години в кафеза!
46
3
 
12
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
И като спасихме евреите какво хубаво видяхме от тях?Пък всичко що е било партизанин,е нямало дори основно образование,терористи,децата и внуците им стигнаха до под кривата круша!Пияници,*** леко вляво!Примери колкото искате
45
2
 
0
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Пич тия държави дето ги изброяваш са въшливи от ***!Какво пише чичо в 'Моята борба'!?Ония подкопават държавата отвътре,семейните ценности,културата,изкуството,хазарт,разврат,кръвосмешения,болести!Осъдиха жена на 80 и кусур години няколко пъти,понеже попитала немския министър на правосъдието,въобще колко наистина са отишли курбан
44
4
 
6
 
! Отговори
пак съм тук... преди 3 години
Партизаните - герои или терористи?---------Ми, ако съ от "наштъ партия" значи съ герои, мъ ако съ от всяка другъ партия или коалицийкъ значи съ терористи!Дет съ викъ - "Елементарну, бе, Уотсън!-)))))
43
5
 
6
 
! Отговори
Очевадно е! преди 3 години
Също като сегашните мутри назначени милиционери милионери под прикритие с цел строителство на новия социализъм-фашизъм.
42
1
 
19
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
Баща ми, светъл му път, казваше:Комунистите умряха в Балкана,останаха САМУНистите.
41
17
 
9
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Герои естествено!Що за въпрос!
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предвиденото наказание за отрицанието на Холокоста е следното по страни:Наказания за отричане на ХолокостаДържаваСрокДържаваСрокАвстрия6 месеца до 20 годиниБелгиядо 1 годинаГермания1 месец до 5 годиниИзраел1 до 5 годиниИталия3 до 4 годиниЛитва2 до 10 годиниПолша3 месеца до 3 годиниРумъния6 месеца до 5 годиниСловакия1 месец до 3 годиниУнгариядо 3 годиниФранция1 месец до 5 годиниЧехия6 месеца до 2 годиниШвейцария12 до 15 месеца
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общото събрание на ООН приема резолюция 60/7 на 21 ноември 2005 г., с която отхвърля цялостното или частично отричане на Холокоста като исторически факт и събитие.[11]Отричането на Холокоста е незаконно в някои европейски страни.[12][13] В тези страни, отричането на Холокоста се третира като престъпна дейностДнес законодателството на редица европейски държави и Израел преследва ревизионистите или отрицателите на Холокоста.
38
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Познавах бегло Чочоолу-известен партизански командир от Старозагорско! Лежал в затвора за кражби на ***,където прегръща комунистическата идея!Изключително нагъл,циничен и елементарен човечец! Сина му едва завърши средно,въпреки огромните заслуги на тати,стигна до капитан в строителни войски,пропи се и умря от пукница!Повечето от най-близките му съратници си заминаха по същия начин!Чочката казваше: Сега на който не му харесва,да хваща Балкана,аз едно време така направих!