Ася Петрова не била скалъпвала обвинения срещу Гери

От прокуратурата отрекоха обвиненията на адвоката й
Обновена: 29 юли 2013 16:33 | 29 юли 2013 14:40, Камелия Цветанова
106
Ася Петрова не била скалъпвала обвинения срещу Гери
Заместник-главният прокурор Ася Петрова. Снимка: Булфото, архив

От прокуратурата отхвърлиха твърденията на адвокат Гачо Груев, че обвиненията на американската прокуратура срещу българската гражданка Гергана Червенкова са „скалъпени и изфабрикувани“ при посещението на българска делегация в Съединените американски щати „със съдействието“ на заместник-главния прокурор Ася Петрова.

Съобщението на прокуратурата идва ден след като Груeв обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, Ася Петрова и ексначалника на ГДБОП Станимир Флоров, че са в основата на делото срещу Червенкова.

Още по темата
„Когато се върне лентата назад, ще се види, че обвиненията на Гергана Червенкова – първо, те са скалъпени и изфабрикувани, но това е станало със съдействието на Цветан Цветанов и ръководената от него делегация, която включваше тогавашния началник на ГДБОП Станимир Флоров и заместник-главния прокурор Ася Петрова. Тази делегация освен дългия престой в САЩ – над 3 седмици, е извършила посещение при директора на дирекцията на операциите на тази служба, която се занимава с наркотиците – ДЕА.

Един български политик няма работа в дирекцията по операции на една специална служба. Това показва съпричастността на Цветан Цветанов и неговата делегация в организацията на цялата тази операция и нейното провеждане и в САЩ, и специално за България. Моят извод по този въпрос е, че политическото лице Цветан Цветанов и неговите помощници са взели участие в изфабрикуването и скалъпването на обвинения срещу една българска гражданка, която не е извършила нищо такова“, каза той по БНР в неделя.

В съобщението на Прокуратурата днес се посочва, че искането за екстрадиция на Гергана Червенкова е отправено с дипломатическа нота от 29 януари т.г. в съответствие с Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати. На 23 юли т.г., с нова нота, САЩ оттеглят това искане „по прокурорски съображения“.

„Ръководството на прокуратурата изразява категорично становище, че твърденията на адвокат Гачо Груев не отговарят на истината. Отделен е въпросът за съответствието на направените от него коментари със същността и целите на екстрадиционното производство, както и това, че по време на въпросното посещение в САЩ, Ася Петрова е заемала длъжността окръжен прокурор на Шумен. Отправеното искане за екстрадиция е в правомощията единствено на молещата държава /в случая САЩ/ и подобни изявления и призиви за „търсене на отговорност“ са абсолютно безпочвени“, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
7
 
30
 
! Отговори
typipros1 преди 10 години
Ех как се държат като ощипана булка
1
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къв да е дирила? Нека го кажем по-културно - обслужвала е сексуално един бивш вътрешен министър с инициали Цв.Цв. Любов явно?