Мъж осъди Касата за 120 бона: Отказала му лекарство!

НЗОК отказала финансиране на лечението на болен от Ходжкин
20 юли 2015 12:20,
19
Мъж осъди Касата за 120 бона: Отказала му лекарство!
Снимка: архив Булфото

Пациент с болест на Ходжкин осъди Здравната каса да му плати 120 000 лева обезщетение заради незаконен отказ да финансира лечението му. Решението бе взето от състав на Административен съд - София град с председател съдия С. Владова, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Още по темата

Видът и ходът на болестта на Ходжкин изискват провеждане на имунотерапия с медикамент, който не е бил включен в реимбурсния списък на НЗОК. За лечението няма друга алтернатива.

Пациентът е подал заявление по чл. 56 от ЗЗО. Директорът на РЗОК обаче не се е произнесъл, а мълчаливият отказ е отменен от съда.

След това Здравната каса излиза с изричен отказ, който съдът обявява за нищожен. Въпреки това пациентът заплатил лечението си, защото всяко отлагане би било фатално за живота му.

В същото време бил заведен иск срещу Здравната каса за изплащане на обезщетение, което да покрие направените разходи за лечение, както и да обезщети причинените неимуществени щети.

Административният съд признава иска в пълен размер и осъжда НЗОК да заплати исканата сума и направените съдебни разноски, съобщават от Центъра.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС. Пациентът в момента провежда втори курс имунотерапия в Италия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Г-не преди 8 години
До Дяконтова със сигурност не се е случило по времето на Москов! Нашият съд докато се задвижи....., сега е отсъдено, значи са минали поне 2 години
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
A ZASHTO LECENIE V NAI-KORUMPIRANATA DARGAVA V SVETA--ITALIA.
15
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
IMAL E PARI,NO ISKA NARODNA PARA ,ZA DA PIE PO KRACMITE I BARDAZITE NA ITALIA.LECENIETO MU NE STRUVA I 5000 LV.,NO VSAUZ S KRADS=ZITE OT BIALATA MAFIA SA STIGNALI DO 120 000 LV.---TA EDIN COVEK NE STRUVA POVECE OT 20000 LV,A BOLEN NAPOLOVINA.
14
2
 
4
 
! Отговори
Дякон преди 8 години
Оставка на Москов- поредния провалил се здравен министър при Борисов. Оставка на Правителството
13
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ ЗА ПОДОБНО ОБВИНЕНИЕ СА НЕОБХОДИМИ ДОКАЗАТЕЛСТВА И СВИДЕТЕЛИ...АКО ГИ НЯМА? АКО НЕ ИСКАТ ДА СВИДЕТЕЛСТВАТ? ТОГАВА СЪДЪТ КАКВО ДА НАПРАВИ? АМИ ПРИЗНАВА ЧЕ Е КЛЕВЕТА
12
2
 
9
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
До bЯвно не аз съм тъпият. Реформата на Москов, която започва каква е? Спиране на средствата от касата за вливания на диабетиците, спиране заплащането от касата на лекарствата за онкоболни, приватизиране на болници... Не душко не се прави така. Това е поредния провал в здравната система на правителствата на Борисов.
11
1
 
7
 
! Отговори
-_- преди 8 години
"Решението подлежи на обжалване пред ВАС" жалко само, че за момент се зарадвах за човека. Сега ще обжалват, делото ще се проточи още 2-3 годинг и на последна инстанция ще му платят 2 000 лева и да го духа .
10
4
 
11
 
! Отговори
b преди 8 години
До АсеновецВерно ли си толкова ***? Кой знае откога е този отказ. Наистина ли мислиш, че Москов знае за всеки подобен случай? Реформата, против която са всички мутри едва сега започва, гнусен *** такъв.
9
8
 
8
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Браво Москов, браво д-р Менгеле... Така се прави здравна реформа. като няма живи хора, няма и кой да използва услуги от касата, няма на кого да се дават лекарства, да се финансират пътеки на болниците и т.н. Това решение на съда е поредно доказателство на провала ти като министър
8
0
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
Точки точки НЗОК, че скоро няма да имат ток...
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скапана държавица
6
4
 
15
 
! Отговори
xx преди 8 години
И като осъдят държата, кой ги плаща тия пари и от къде ги взима?
5
5
 
30
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Това решение на съда да се даде на Москов.. Това е здравната му реформа.
4
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега Здравната каса трябва да издири виновните за незаконния отказ служители и да ги осъди да платят тези пари от джоба си.
3
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво на адвоката прибрал е 100 000 за пациента 20 000 може и по малко
2
1
 
65
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Институции в България се съдят лесно, но кажете кога ще бъдат осъдени хората стоящи зад решенията им и представляващи тези институции!
1
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на пациента.