Баневи – задължително в ареста: Държат 1 млрд., парите може да изчезнат!

Ако не са в ареста могат да окажат натиск върху свидетели
9 дек 2018 10:35,
204
Баневи – задължително в ареста: Държат 1 млрд., парите може да изчезнат!
Снимка: Булфото, архив

Ако на Баневи не им бъде наложена мярка "задържане под стража", може да оказват натиск върху свидетели и да манипулират доказателства. Това каза заместникът на главния прокурор Иван Гешев. Той допълни, че Николай Банев е подсъдим за закана за убийство и част от доказателствата по това са приложени към делото, за да се покаже профилът на семейство Баневи.

По думите му самият факт, че те контролират над 1 млрд. лв. може да се направи обосновано предположение, че мярка различна от "задържане под стража" означава тези пари да заминат някъде.

Още по темата

"Станахме свидетели на добрата работа на прокуратурата, в частност на специализираната прокуратура. Дали могат да бъдат осъдени, дали ще бъдат осъдени Баневи, това е въпрос, който ще реши съдът, евентуално след внесен обвинителен акт", каза Гешев пред 'Нова тв".

По думите му набирането на доказателство е труден процес. Той посочи, че привличането на Цветан Василев като обвиняем също е било трудно.

"Пране на пари за 1 млрд. също е много трудна задача. Колегите са амбицирани да си свършат работата. Факт е, че в сметки на едно от лицата са констатирани над 1 млрд. лв. в Швейцария. Според колегите има достатъчно доказателства, че те са попаднали там в резултат на това престъпление, което описахте – пране на пари", допълни Гешев и обясни, че става въпрос за Банев. Прокурор Гешев заяви, че е поискано тези сметки да бъдат запорирани.

Попитан дали има сценарий, в който семейство Баневи получават условна присъда, Гешев отговори: "Те са обвинени за пет различни престъпления".

Той уточни, че няма как да получат условни присъди, защото законът не го предвижда, а позволява само да бъдат оправдани.

"Отделно те са обвинени в организирана престъпна група, където изобщо не става въпрос кой в какви дружества участва. Те са привлечени за участие и ръководене на организирана престъпна група, за пране на пари, за длъжностни присвоявания, за данъчни престъпления и най-леко наказуемото е държане на боеприпаси", допълни още Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма край тая комунистическа помия!
106
2
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Според прок. Гешев от факта, Баневи контролират над 1 млрд. лв. може да се предположи,че мярка различна от "задържане под стража" означава тези пари да заминат някъде. Вие сигурни ли сте, че те отдавна не са заминали, напр. в Швейцария. И как ще накарате Баневи да ги върнат? Могат да ги изтеглят само те и упълномощени от тях лица. Иначе съответната банка/банки си попълва авоарите с тях. Все пак 1 млрд. са много пари. Този път с колко ще делим , за да получим истинската стойност?
105
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Банев, Банев, на толкава години стана, и не се научи да се отчиташ.Ми има си правила у тая територия.
104
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарю Банев,в тая държава всички се отчитат на Баце!!!А вие с другарката Банева се дърпане,е няма как.
103
1
 
23
 
! Отговори
Гошо преди 5 години
Г-н Гешев,един въпрос: в БГ има Комисия за следприватизационен контрол, ДАНС, следствие, прокуратура, АП, АФН, ГДБОП, ИкП и др. И всички тези звена са си мълчали пред действията на Баневи и десетки като тях и са чакали да дойде Иван Гешев на поста шеф на Специализираната прокуратура и да се развихри?! Ковачки беше хванат за укрито ДДС на стойност 16 млн. лв Осъдиха ли го? Или отнякъде ви пришпориха и вие се разтичахте в галоп? Такова нещо отдавна не сме виждали. Кой е поръчителят?
102
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Банев се обръсне много ще заприлича на Киро, само на мен ли ми се вижда тази прилика или са рода, или просто комунистите си приличат
101
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо да са прани? Само са откраднати и скрити в офшорни сметки. От тези пари вече може да се пере за някаква бизнес дейност.
100
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държат 1 млрд., парите може да изчезнат!Когато парите си сменят държателя Баневи ще ги освободят. Някой по-голям олигарх от Баневи и Арабаджиеви започва да си прибира раздаваната държавна собственост на Сулю и Пулю преди 20-25 години.
99
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 93Какво общо има капитала на държавата, дето са го откраднали разни мошеници, и нужния ти лично на теб капитал, за да започнеш производство на платки за ел. автомобили например!? Да не казваш, че ако някой не го е откраднал, държавата ще то го даде на теб? Дълбоко бъркаш!Ако имаш добра идея и искаш да си предприемач, и в момента има много начини да си намериш финансиране...само че в България липсват идеите, това е проблема. Забравили сме да мислим.
98
2
 
5
 
! Отговори
изхода преди 5 години
Те затова Нинова и Радев са бесни. Явно примката се стяга.На прокурора могат евентуално да платят, но въпроса е колко.Прокурора и той е човек и сигурно се страхува да не заеме тяхното място.Единствени изход е да организират революция и в суматохата да минат десетина години, пък после я камилата, я камиларя.
97
1
 
10
 
! Отговори
Mi6osp преди 5 години
Специализираната прокуратура свърши добра работа, каза шефът и.
96
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пране на пари за 1 млрд. също е много трудна задача."Трябва да се намерят коритата където са прани, да се открият перилните препарати а също и водата с която са прани и да се приложат като неоспорими доказателства към делото.
95
1
 
16
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
Ако не бъдат в ареста, тия ще духнат при братя Галеви в ЮАР да си пият четиримата ускито в компания. Това ще стане.К'ви мнанипулирания на свидетели, к'ви 5 стотинки.
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много шум за нищо ! Предизборно ги прибират, след месец, два ще ги пуснат и ще им се извинят. А те ще осъдят България за повече от 100 000лв !
93
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още поне стотина "работодатели", като тия в България са за затвора. А колко хиляди , не плащат осигуровки и заплати , с мълчаливото съгласие на властта , незнам.
92
2
 
10
 
! Отговори
пецата преди 5 години
Не ми се вярва да са истина всички тези разработки срещу олигарси в 1 каратък момент , че те милиардерите ако решат могат да се обединят и да платят един майдан и да сменят властта за 1 седмица , някакъв театър преди повишаване на цени или пр акция от герб за повдигане на репутацията сред обществото , не вярвам ,всички са заедно срещу народа!
91
0
 
3
 
! Отговори
Шерлок преди 5 години
До Москвич Искаш да кажеш касички ... Нищо общо с другият смисъл на катеричка нали
90
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бай Тошо всичко бил разрешавал, по-нищо не сме изоставали от Запада, даже ескалатори имало в България.. дрън дрън. Филма "Белязания" (1983) защо е бил забранен в България?
89
5
 
7
 
! Отговори
Москвич преди 5 години
Борбата е безмилостно жестока !!!! Какво стана с ИП? Баневи са направо късметлии по тази линия. Иначе, две от катеричките на Нинова се счупиха. Представяте ли си какво ще стане око БСП дойдат на власт ... ще ги изтръскат и ще ги пуснат. А може и да е пълен цирк ... то цялата ни държава е цирк.
88
0
 
13
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Българина тук, не става за капиталист.Просто, няма условия за европейски капитализъм.Агенти, доносници, ДС подставени лица ви градят уродливия капитализъм.