Той летя – без книжка! Блъсна и уби балетиста! Кри се! 6 г. затвор!?

25-годишният Петър е управлявал колата под въздействието на кокаин и канабис
Обновена: 12 дек 2018 14:00 | 12 дек 2018 13:45, Анисия Иванова
126
Той летя – без книжка! Блъсна и уби балетиста! Кри се! 6 г. затвор!?
Архив: Булфото

Варненският окръжен съд осъди на шест години лишаване от свобода 25-годишния неправоспособен водач Петър Здравков, убил 38-годишния балетист Мартин Чикалов от Варненската опера.

Инцидентът стана на 10 септември вечерта на пешеходна пътека в черноморския град.

До наказание се стигна, след като подсъдимият призна вината си и поиска делото срещу него да се гледа при условията на съкратено съдебно следствие.

За причинената смърт неправоспособният Здравков, който шофирал с превишена скорост на оживен варненски булевард, получи 9 години затвор, но след редукция заради признатата вина наказанието му бе намалено на 6 години.

Още по темата

Окръжната прокуратура поиска съдът да определи наказание над средния размер за престъплението по НК след редукцията. Това деяние се наказва с лишаване от свобода от 3 до 15 години. Прокурорът припомни, че неправоспособният водач е бил самонадеян, въпреки че никога не е имал шофьорска книжка, шофирал е с превишена скорост и след ПТП-то е избягал.

Неправоспособният Петър шофирал преди катастрофата с 114,6 км в час по бул. "Приморски" вечерта, а в момента на удара в тялото на балетиста скоростта на автомобила му е била 77 км в час.

Управлявал е автомобила си без очила, въпреки че от детската си възраст е бил с далекогледство и е трябвало да ги носи както за близко, така и за далечно разстояние.

След пътно-транспортното произшествие Петър напуска мястото и се укрива от органите на реда. Не е бил открит на адреса на родителите си, където е бил адресно регистриран. Обявен е за общодържавно издирване. Едва на следващия ден, след разговор с адвокат, той се явил в МВР. Междувременно подал заявление за регистрация на друг адрес, на който живеел негов приятел, у когото оставал понякога да нощува.

Съседите от адреса на родителите му го описват като агресивен младеж, който след забележки за вдигане на шум, отмъщавал чрез увреждане на автомобилите им, за което е бил заведен на отчет като непълнолетен.

За шофиране без правоспособност подсъдимият е бил наказван няколко пъти с актове за административни нарушения.

Кокаин и канабис е открила съдебно-химическата експертиза в кръвните проби на Петър. Смъртта на Мартин пък е настъпила от тежка черепно-мозъчна травма.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на протест и обжалване пред Апелативния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ХФПрестъпността в България избуява, просто защото престъпниците се разхождат на свобода. Ако за първа кражба, без значие от найната стойност влизаш за година, а за всяка следваща умножено по 2, крадците ще са в затвора, а не да ни дебната на улицата. Сега този като излезе след 3 години, пак ще се напие, пак ще се дрогира, пак ще гази, ако престой 10-15 години, излезе на една по зряла възраст с ясното съзнание, че ако пак престъпи закона, ще му е за последно, ще е съвсем различно.
48
0
 
21
 
! Отговори
Anon преди 5 години
Това шега някаква ли е?
47
0
 
33
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
На всички съдии и прокурори желаем здраве и да им се случва същото на тях и техните близки. Да видят хубаво ли е да ги съдят за убийство с такива обстоятелства и да им дават смешни присъди. А после да ги освобождават предсрочно.
46
0
 
23
 
! Отговори
Ех преди 5 години
кога ще почнат да газят и децата на съдийте, да видиме тогава ,какви ще са присъдите...Нищо лично към тези деца, но от някъде трябва да се почне... Не може да караш след употреба на забранени неща и това да ти е наказанието... *** жалки съдебни...
45
0
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
заради тъкива ниски присъди ще продължават да ни избиват по тротоарите,пътищата в къщите и т.н. засрамете се БЕ простаци с дипломи.
44
5
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Пича е гербер. Убил е едно "к.омуне". 6 години са, за да се каже,ч е вс еак е спазен закона и има ефективна присъда. Ще го пуснат скоро. Геноцида на Бойко, трябв ада продължи.
43
1
 
8
 
! Отговори
ХФ преди 5 години
Затова има такава престъпност в България, 6 години за убит човек. Не казвам, че ще му е хубаво сега на този в затвора, но, ако бяха с ясното съзнание тези лекомислещи хора, че ги чака тежко наказание, подсъзнателно нямаше да си позволяват толкова.
42
0
 
2
 
! Отговори
ЛИЛИ преди 5 години
И БАЛЕТИСТА СТЕ ВЪЗКРЪСНЕ И НЯМА ДА ИМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И УБИЕЦ НЯМА
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И сега да му осигурите 5 зваздна килия, че в по-малко звезди му било дискомфортно.
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За такива присъдите трябва да са толкова години, колкото е оставало на жертвите им до навършване на статистическата възраст, на която умира един човек. Тоест, ако тя е 75 години например, 75 - 38 = 37. Нима за 6 години (дори по-малко), тоя ще изкупи живота на човека ли? Жалка работа.
39
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това не е моята държава!
38
1
 
10
 
! Отговори
шукри преди 5 години
Бул.гарис.там е райско място. Ако изнасилиш 100 жени и после обереш банка и свиеш няколко стотин МРЗта ще получиш присъда само за обира! Това е по-тежкото престъпление! Както се вика, поживял си.
37
0
 
17
 
! Отговори
Съдията преди 5 години
Да бе, найстина са много 6 години, що не условна
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошото е че пак излизат едни сбърканяци, хипи-гейчета, които изкарват този нагъл престъпник жертва. Лошото е че ни набиват в главите, как трябва да сме добри с онези които ни крадат, изнасилват, убиват и т.н., да сме смирени, да понасяме поредната гавра с усмивка на лице и т.н. деградантски бхк простотии.
35
1
 
19
 
! Отговори
Тъжната истина преди 5 години
Чудесно, след 6 години на свобода ще излезе един потенциален убиец
34
1
 
15
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
та за тия,които са чудат и не знаят какво става:-Драги мои,"законите" са СЪЧИНЕНИ НЕ да раздадат правосъдие,а да дадат възможност на ТИЯ,КОИТО СА ГИ СЪЧИНИЛИ да..БОРАВЯТ с тях и да ги използват за "ТЕКУЩИТЕ СИ ЦЕЛИ"!!!!..по-ясно от това не мога да се изразя..
33
0
 
12
 
! Отговори
Ман преди 5 години
Ще наеме Марковски за адвокат и утре пак ще е навън.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ще излезе след 2
31
0
 
6
 
! Отговори
вземете се в ръце преди 5 години
Апа на тия МВР им пише статиите все пак живеем тоталитарен милиционерски режим!?
30
0
 
8
 
! Отговори
хах преди 5 години
с действията на водача и последващите действия все едно казвате, че едва ли не безнаказано може да си правиш каквото си искаш.