Спомен за ужаса от Чернобил: Български хор сред първите с концерт в заразената зона

Хористите не били наясно какви точно са били последствията от аварията
Обновена: 17 юни 2019 19:43 | 17 юни 2019 19:40,
83

Певците от хор "Дунавски звуци" в Русе са първият чуждестранен състав, който изнася концерт в заразената зона след аварията в Чернобил. Затова те по-късно са наградени с почетно отличие от Украйна.

Още по темата

Гастролът се случва само два месеца след избухването на атомния реактор, а самите изпълнители признават, че тогава не са били наясно какви точно са били последствията от аварията.

Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената

Първоначално програмата предвижда само четири концерта, но после ги попитали дали ще направят още един в град Макаров, който се е намирал само на 73 км от Чернобил, разказа хористката от "Дунавски звуци" Маргарита Петрова пред Bulgaria ON AIR.

До Макаров българите пътуват съпроводени от милиция и линейка. Домакините ги водят директно в залата за концерта. След завръщането в Киев всички са предупредени да вземат предпазни мерки. Измерват им и радиацията.

Хор "Дунавски звуци" се оказва първият чуждестранен състав, гастролирал в зоната край Чернобил. Затова получава и специален медал, който и до днес пази в архива си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До билчерно 46Пак басни. Май на мозъка на народа са му повлияли тези зеленчуци, че като ви гледам к'ви сте облъчени...
44
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, стига с тоя чернобил бе, че ми израсте на пъпа! То бива да се продажна медия, ама чак толкова на нищо не прилича.Няма ли някой пребит за 20лв. старец или някой ром с резачка да е нарязал леля си...Нещо някой да си е купил евтино апартаментче или пък някой селски "рамбо" да разиграва умната ни полиция 2 месеца и накрая да се самозастреля в гърба с оръдие? Оставете какво е било преди 1000 години- гледайте какво става днес. Вижте как хората ровят по гюмовете! Оставете го "ланския сняг"!
43
0
 
10
 
! Отговори
4 преди 4 години
И нито един болен от рак !?
42
20
 
34
 
! Отговори
билчерно преди 4 години
Тогава сатрапа Живков наложи пълно информационно затъмнение. Комуноидната червена върхушка консумираше храна произведена в незаразена среда, а народа се тъпчеше с радиационни зеленчуци. Дори само заради това си заслужава да мразиш *** до смърт!
41
2
 
2
 
! Отговори
С преди 4 години
То къде то и какво се случва пищат бъргари първи там и винаги има ха ха
40
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много *** на едно място - сссерре
39
17
 
14
 
! Отговори
Накратко преди 4 години
За Фукушима има доста документални филми.Както и за Чернобил има документален филм още преди 10 години който доста се препокрива със сериала.А филм ще направят все пак за Чернобил го направиха след 33 години.Не се притесняваите там няма да има скрито покрито като при руснаците.Всъщност за аварията на централата Фукушима се разбра веднага.Най-голямата разлика е че едната авария е от некадърност а другата от природно бедствие.А извода е че АЕЦ не трябва има.
38
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако *** НВО не беше направило постното си сериалче, нямаше никой да се сети, ни за герои, ни за Чернобил, че и за марулята и дъжда също. Валя на 1 май 1986г. два часа без да спре, порой, но от къде е дошъл и какво е носил малко хора знаят, а за голямата част не е и от значение, с изключение на тези мъченици, които имат деца засегнати от тази катастрофа.
37
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че след концерта са се погрижили за тях - измерили са им радиацията и са взели мерки - гръдна обиколка и ханш.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дефект или без дефект въобще не е трябвало да се заиграват като изключат охлаждането,изключат няколкото автоматични защити и започват да повишават мощността.Когато температурата и мощността започват да нарастват много бързо те решават да предприемат нещо като авариен стоп. Имало е цяла поредица от процедури които не са спазили вярно,но основната грешка е самото естество на тестът.За около 1 мин е качил от 15% до 120% ония просто са нямали време да спазят всички процедури набили са му стопа и..
35
9
 
13
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Ами направете един сериал Фокушима, като толкова искате, ще бъде интересно. Какъв е проблема? Но катастрофата в Чернобил няма да се заличи от историята. От този инцидент трябва да се извадят правилните изводи, а не да се обяснява едва ли не , че е нещо нормално, етп и в Ячония има и в САЩ змачи си е нещо нормално. Катастрофира комунизма, е при нас и демокрацията явно такова ни е цивилизационното ниво на развитие.
34
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аварията с демокрацията в България, има много по-тежки последици от аварията в Чернобил, но никой и дума не казеа за това. Пълно затъмнение.
33
8
 
22
 
! Отговори
До Гост преди 4 години
Проблемът е много *** - няма сериал Фукушима. А трябва.
32
7
 
28
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Нещо не мога да схвана какъв е проблема с този сериал, че е критика към СССР ли? И към КПСС? Тази партия е забранена в съвременна Русия а как завърши комунизма в СССР всички помним, не виждам нищо ново или скандално. Трагедията беше огромна и руснаците се справиха геройски, просто системата беше прогнила.
31
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 4 години
Това че сте ми чукнали минусчета.Не променя истината и фактите българино!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разчитайте на повече информираност и от Козлодуй или Белене и днесbelene.blog.bg
29
5
 
6
 
! Отговори
До ввер преди 4 години
А след няколко години излязоха с друг доклад. Щото в първия се твърдеше, че основната вина е на операторите на ЧАЕЦ. И след товя вече заговориха по-ясно за дефекта на РБМК
28
9
 
17
 
! Отговори
ВВЕР-1200 преди 4 години
Братушките още на третия месец излязоха с първоначален доклад с обем от 110 стр. пред МААЕ, за по-малко от година обезопасиха района, има приключило следствие и присъди, пост решения за безопасност ит т.н. Японците вече осма година мълчат като пържена фукушимска скумрия, а на тях им гръмнаха 4 реактора!
27
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А филм за аварията в японската АЕЦ Фукушима кога ще има?
26
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А вие защо биете ***....Духът на Хрушчов витае из кратуните на някои