Спомен за ужаса от Чернобил: Български хор сред първите с концерт в заразената зона

Хористите не били наясно какви точно са били последствията от аварията
Обновена: 17 юни 2019 19:43 | 17 юни 2019 19:40, Габриела Джекова
83

Певците от хор "Дунавски звуци" в Русе са първият чуждестранен състав, който изнася концерт в заразената зона след аварията в Чернобил. Затова те по-късно са наградени с почетно отличие от Украйна.

Още по темата

Гастролът се случва само два месеца след избухването на атомния реактор, а самите изпълнители признават, че тогава не са били наясно какви точно са били последствията от аварията.

Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената

Първоначално програмата предвижда само четири концерта, но после ги попитали дали ще направят още един в град Макаров, който се е намирал само на 73 км от Чернобил, разказа хористката от "Дунавски звуци" Маргарита Петрова пред Bulgaria ON AIR.

До Макаров българите пътуват съпроводени от милиция и линейка. Домакините ги водят директно в залата за концерта. След завръщането в Киев всички са предупредени да вземат предпазни мерки. Измерват им и радиацията.

Хор "Дунавски звуци" се оказва първият чуждестранен състав, гастролирал в зоната край Чернобил. Затова получава и специален медал, който и до днес пази в архива си.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 година
Това че сте ми чукнали минусчета.Не променя истината и фактите българино!
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разчитайте на повече информираност и от Козлодуй или Белене и днес
belene.blog.bg
31
5
 
6
 
! Отговори
До ввер преди 1 година
А след няколко години излязоха с друг доклад. Щото в първия се твърдеше, че основната вина е на операторите на ЧАЕЦ. И след товя вече заговориха по-ясно за дефекта на РБМК
30
9
 
17
 
! Отговори
ВВЕР-1200 преди 1 година
Братушките още на третия месец излязоха с първоначален доклад с обем от 110 стр. пред МААЕ, за по-малко от година обезопасиха района, има приключило следствие и присъди, пост решения за безопасност ит т.н. Японците вече осма година мълчат като пържена фукушимска скумрия, а на тях им гръмнаха 4 реактора!
29
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А филм за аварията в японската АЕЦ Фукушима кога ще има?
28
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А вие защо биете ***....
Духът на Хрушчов витае из кратуните на някои
27
10
 
9
 
! Отговори
българин преди 1 година
до 26...А в Хирошима и Нагазаки. Кой "котел" " гръмна" Че не разбрах?! -:) Леле лелееее....-:(
26
21
 
19
 
! Отговори
българин преди 1 година
Чернобил казвате? Трагедия? И как нито един Американофил.Не написа за съвсем съзнателно хвърлените бомби над Хирошима и Нагазаки от Американците?!И да коментира колко са жертвите в Япония примерно? А не спряхте да коментирате Аварията! Не нарочно хвърлена бомба А АВАРИЯ В УКРАЙНА!!! Та???? Мълчание а? Промити мозъци! Вече сте изградени Американофили! Усещате ли се? Едва ли! За съжаление сте!
25
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 23

Една ядрена централа всъщност е парна централа - ядрения реактор нагрява вода. При Чернобил се е повишила температурака катастрофално и "парния котел" е гръмнал. Не е ядрена експлозия както някои си мислят.
24
2
 
1
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
...do 4 ...asmiratsii za napisanoto !!! Inache zombiraneto si teche po plan !!!
23
1
 
9
 
! Отговори
Много ми е интересно преди 1 година
защо при толкова много официални доклади за причините за експлозията на ядрения реактор в Чернобил, и съветски и западни, нито една от свободните демократични медии като сиенен, дойче веле, ройтерс, бибиси, фокснюз не публикива нещо по въпроса да го направи известен на широката публика, HBO направиха филм и там нищо, нито докладите, нито доклада на Дятлев, абсолютно нищо, много ми е интересно що така...
22
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между другото, какво става с визите за САЩ, нали сега бъгларите сме със САЩ, нали сме партньори със САЩ, трябват ли още визи за да пътуваме при нашите парнтьори САЩ? Нашите парнтньори САЩ нали имат договор за безвизов режим с напите други партньори ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. Нашите партньори САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
=====
А ваз нормалните това какво ви интересува ?
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои нещя не са съвсем ясни, защото всичко е станало за секунди и се разчита показаниятя на оцелелите оператори. Но едно е ясно реакторът е имал фрапантен дефект. Който вече се е знаел на високо ниво, но не е бил споделен по центалите. Забавителните прътове всъщност са ускорили деленето на основния горивен елемент. Действията на операторите са били породени от това незнание.
20
8
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
А защо не се казва нищо какво е станало после с тия хористи които са пяли под ужаса на Чернобил, колко от тях са се разболяли от радиацията в Чернобил по времето на мракобесния социализъм когато е нямало тоалетна хартия и банани?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това на теб звездите ти го говорятИма десетки официални материали. Съветски доклади-два броя. Като в нито един не се говорят такива глупости. Има доклад на МААЕ. Дятлев е издал книга, в която е описал експеримента и най-вече дефектът на реактора довел до аварията. А за него би било най-лесно да се оневини твърдейки че някой го е взривил. Подобен случай, който се разминава на косъм е имало и в АЕЦ край Ленинград. След ттагедията тотално са променени процедурите за работи с този тип реактор
18
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е било авария, централата е взривена умишлено. За това говори и факта, че в района е нямало радиация, само отломките от графитените блокове на реактора които са били разрпръснати от взрива наоколо са били силно радиоактивни и затова е имало толкова много жертви от спасителните екипи, но не е имало радиоактивни облаци и други такива измишльотити, графитените блокове са тежки и не могат да летят.
17
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Теоретически и практически ядрен реактор да предизвика експлозия е невъзможно. Има други рискове, но експлозия е невъзможна. И досега никой не дава обяснение как е предизвикана експлозията, толкова се изписа и филми се правиха - нищо, само разни "експерти" по форумите под статиите обясняват какви са били причините.
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 9 . Стамат. Тия симптоми са от заразения гологлав дълъг чалгар. Той е закачил от облака още като малък.
15
13
 
8
 
! Отговори
Интересното е, преди 1 година
че в района е нямало никаква радиция, всичко е било потушено в първите часове на място от спасителните екипи и от тях са жертвите. Но Швеция изведнъж открива редиация и още преди да е изнесена каквато и да е било информация започва да тръби, че облакът дошъл от Чернобил, проследили облака моля ви се не е ясно как е възможно това, и как другите държави от Украйна до Швеция не са регистрирали никаква радиация.
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10. Ми то визи на САЩ за България няма и " неможе да се разминем от американци по морето. "