Митове и легенди: Валял ли е радиационен дъжд след Чернобил?

Знаела ли е българската армия за аварията?
16 юни 2019 09:00, Боряна Павлова
263

28855 гледания   |  Още видео
След успехът на сериала "Чернобил" отново си припомняме за аварията, която остава една от най-мистериозните теми в българския фолклор.

Знаела ли е армията за Чернобил и колко е било скрито от обществото? В предаването "Операция история" темата коментира полоковника от резерва и преподавател по народопсихология Йордан Костадинов.

Още по темата

Той настоя, че развилата се "роза на ветровете" над електроцентралата е била насочена на Запад.

"Този огромен облак поема път към Северна Германия и Балтийско море и отива над Тихия океан", посочи професорът,

Проф. Костадинов поясни, че радиационният облак е поел по път към Северна Европа и Балтийско море, а 10 дни по-късно, след като е минал през Тихия океан, се е озовал над южните части на Италия.

Гледайте още в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR от 16:30 часа!


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
243
1
 
0
 
! Отговори
А се пиеше бира преди 11 месеца
До Бож.: И като ви удари такова странно главоболие сигурно ви се допи и бира, та отидохте до павилиона отсреща да ударите по една. Странни неща стават по белия свят.
А за сърбите, на които бомбардировките с обеднен уран им били малко: На чужд гръб и сто тояги са малко - хубава българска поговорка.
242
2
 
1
 
! Отговори
минувач преди 11 месеца
Според Европейския Съюз вече рибката от Фукушима си е ОК и може да се продава по територията. Да ви е сладко!
241
2
 
2
 
! Отговори
Бож. преди 11 месеца
А на хайдуците-братоубийци в "югославия" бомбардировките им бяха твърде малко - колко и тояги да удариш на тези крадливи титофашистки наглеци, винаги ще им бъде малко и винаги ще бъде късно!
240
1
 
3
 
! Отговори
Бож. преди 11 месеца
И да е знаела нещо Българската армия,тя бе филиал на съвецката- нима смятате че щеше да направи нещо,без да се допита до началството? Имам обаче лични спомени- след едно посещение на футболен мач в първите дни на май 1986 г. всички,които бяхме седяли на тревата край стадиона ни удари такова странно главоболие свързано с тежест в челото и замайване,каквото никой от нас никога дотогава не беше получавал!
239
1
 
9
 
! Отговори
uks преди 11 месеца
Баща ми почина от радиацията в този дъжд,рак на гърлото.
Да го тура на всички които мислят ,че не е валял радиоактивен дъжд в България.
238
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ПО-ТОЧНИЯТ ВЪПРОС Е,ВАЛЯЛ ЛИ Е РАДИОАКТИВЕН ДЪЖД СЛЕД БОМБАРДИРОВКИТЕ НА ФАШ-агските БАНДИТИ НАД ЮГОСЛАВИЯ С ОБЕДНЕН УРАН - не на хиляди километри от Територията,а до самата и граница!

Ама за това продажната джорнаГлистика няма да обели и дума!Макар,че точно тези бомбардировки са създали най-интензивно ядрено замърсяване на Овчоландия и особено,западната и част!!!

Ама се мълчи,та чак се "крещи" от мълчание,в слугински унес пред ФАШ-агските господари!
237
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
комунистите често се заплитат в собственните си лъжи.
236
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Проф. Костадинов поясни, че радиационният облак е поел по път към Северна Европа и Балтийско море, а 10 дни по-късно, след като е минал през Тихия океан, се е озовал над южните части на Италия."

Еми добре го е обяснил професора преподавател по народопсихология, народопсихолозите много ги разбират радиациите, тях канете да дават коментари за радиоактивни облаци, те по народопсихология само радиоактивни облаци изследват.
235
4
 
9
 
! Отговори
Интересно ми е... преди 11 месеца
Много ми е интересно, защо свободните деморкатични медии като дойче веле, сиенен, бибиси, фокснюз, ройтерс и т.н. и даже и този сайт който пусма хиляди статии за Чербобил, не дадат картата с измерената радиациа на 1 май на манифестацията много над допустимото, ами само прикзват, ами разни писачи във форумите само са я виждали картата с измерената радиация много над допустимото, много ми е интересно.
234
3
 
19
 
! Отговори
до автора преди 11 месеца
Знаеш ли къде е Тихият океан и къде е Италия ? На 1 - ви май валля радиоактивен дъжд .Виждал съм карта на България на която са отбелязани зоните с най-голямо замърсяване , лаборанти измервали радиацията казаха че стойностите са били много над допустимото .Този професор сигурно е завършил в Москва .
233
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Визи за САЩ има и трябва да има до тогава до когато такива като теб съществуват."

САЩ отказват визи на 25% от българите, нищо че си плащаш 100 или колко там долара и ти губят времето с интеревюта. А как САЩ разбират, че някои са "такива като теб" за да им отказват визи, САЩ следят ли българите в България?
232
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали има договор между ЕС и САЩ за безвизов режим, САЩ защо не го спазват? Българите нещо втора категория ли са, че с тях може великите САЩ да не спазват договорите?
231
0
 
0
 
! Отговори
ахой преди 11 месеца
До нда...
е та личи си че сте си наденали хомотите и драпате ли драпате
230
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 2321

Визи за САЩ има и трябва да има до тогава до когато такива като теб съществуват.
229
1
 
13
 
! Отговори
dodger преди 11 месеца
само аз ли знам къде се намира "Тихия океан" и къде южните части на Италия?
228
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Впрочем какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
227
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако не бяха руските туристи на много българи евроатлантици щеше да им се наложи да мият улиците или да просят в Германия.
226
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Смзаваща мизерия
Смазваща е мизерията при евроатлантизма и демокрацията

ми върви в Русия или КНДР бе каскет смачкан.
225
13
 
8
 
! Отговори
Странджа Сакар преди 11 месеца
И аз да разкаже, пак се включвам от Странджа Сакар със спомени от военното обучение през 1986, тук при нас в Страндца Сакар на военното обучение 1986 г, командирът нереди да донесат една водоноска с радиоактивна чернобилска вода и после всички пихме заразена радоактивна чернобилска вода и се раждахме със 6 пръста.
224
8
 
11
 
! Отговори
Нека ви разкажа преди 11 месеца
Командирът си взе уреда и отиде в щаба. Нищо не казаха, продължихме си занятията. На 1 май в проливен дъжд провеждахме стрелбата с автомати. Лежахме във онези локви от онзи "безопасен" дъжд... Следващата смяна на военното обучение беше отменена! Защо ли!!?