Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"

То ще има стратегическо въздействие
21 яну 2023 09:47, Александър Попов
374
Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"
Снимка: БГНЕС/EPA

Руски учение на Владимир Путин са завършили изграждането на опасно ново оръжие, което според експерти може да създаде "радиоактивно цунами", предупреди „Дейли експрес” в статията на колумниста Рохан Гупта.

Според него боеприпасите на ядрените суперторпеда "Посейдон" за атомната подводница "Белгород" "ще имат невероятно стратегическо въздействие". Отбелязва се, че оръжието има неограничен обхват и може да се движи със скорост над 200 км/ч.

Суперторпедото е специално проектирано да се движи незабелязано през океана. Трябва да експлодира веднага щом достигне целта, създавайки вълна цунами, способна да потопи крайбрежието на врага.

Още по темата
В статията си Гупта цитира изявление от Военноморския институт на САЩ от миналата година, че разработването на такова оръжие би било опасна стъпка в надпреварата в ядрените оръжия.

Понеже е ново, то не попада в обхвата на съществуващите международни споразумения за ядрени оръжия, а „най-страшното е, че тези ядрени оръжия имат потенциал за автономна работа“.

През 2018 г. руският президент Владимир Путин първи обяви новината за "Посейдон", като каза, че това е съвсем нов вид стратегическо ядрено оръжие, което се захранва от собствен ядрен източник на енергия. По време на същата реч Путин допълни, че торпедото има неограничен обсег и може да функционира на изключителни дълбочини със скорост няколко пъти над торпедата, изстрелвани от обикновени подводници и други плавателни съдове.

"Те са много тихи, доста маневрени и са на практика неразрушими за врага. Няма оръжие, което може да им нанесе ответен удар в днешно време", уточни Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още по темата: Посейдон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вижда се кой се готви за война и е военолюбец, този които разработва нови оръжия.
232
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това оръжие са го взели от вантастичните романи
231
17
 
11
 
! Отговори
Путин е преди 1 година
Антихристът в действие !
230
3
 
16
 
! Отговори
Servan преди 1 година
Супер👍и защо не покажеш на байдан с една демонстрация до сащ, а защо не и десетки.Дали няма да напълни гащите
229
5
 
10
 
! Отговори
Вътю Т.Панчев преди 1 година
А изпращането на разни котки на укропитеците е акт на милосърдие и човеколюбие ...
228
1
 
1
 
! Отговори
Kdnn преди 1 година
Може би предполагам и за п..🙄..та кой е казал че една държава трябвало да се срине с земята от там да се почне ,но п.🙄..та винаги ще намери от 9 дерета вода както се каза само и само да не е така
227
20
 
33
 
! Отговори
anonimen преди 1 година
СЛАВА НА БРАТСКА РУСИЯ !!!!!!! БЬЛГАРИЯ Е НА СТРАНАТА НА РУСИЯ !!!!
226
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На гол тумбак чифте пищови.
225
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние еврогеювете Пеосейдони не ни плашат , пращаме 20 танка Т72 и ги бием руснаците.
224
13
 
23
 
! Отговори
Исус от Назарет преди 1 година
Малко инфо за полово флуидните шороштаченца - въпросите около това торпедо са следните: дали височината на цунамито ще е 500 метра или ще се задържи в рамките на 300 и дали вълната ще навлезе на 500 километра в сушата или само на 300. Айде чешкайте дупетата сега и се опитайтеда мислите с *** израстъци над раменете.
223
18
 
49
 
! Отговори
opis преди 1 година
Хора! Русия си е такава каквато няма да я разберете докато не поживеете там! Направете няколко гуляй=запоя с приятели, усетете студът и водката,красивите девушки и просто и повярвайте на Русия! Тя НЯМА да се промени! Или я приемете такава каквато е или не и пречете. Няма да я победите или промените! Една огромна вездесъща мечка, тромава,наивна, мудна и не я дразнете, че ще ви запомни и ще дойде чак до вас да ви го върне!!!
222
8
 
38
 
! Отговори
Klaus преди 1 година
Моментът в който Китай влезе в играта , ще разберете за какво иде ред(ч) - Евро-Атлантически *** !
221
36
 
19
 
! Отговори
чуденка преди 1 година
Наистина каква е тази страна, която плаши цял свят със супер оръжията си, а един телефон за удобство на гражданите си не създаде? Изобщо с какво друго, освен с оръжия, може да се похвали "Могучая"? При изливане на такива богатства от петрол и газ, трябваше да е позлатила живота на населението си. Вижте малките Катар и др. по персийския залив. Строежи, пътища, превърнали пустинята в градини, а тия само оръжия дрънкат. Не, не мога да се сетя за нещо тяхно значимо, което да е в услуга на хората?
220
18
 
19
 
! Отговори
Митев преди 1 година
Вероятно е "създаденото супер оръжие" на етап анимация.
219
36
 
18
 
! Отговори
Виготура преди 1 година
Бахтая Русия бре. Стратегически оръжия могат да правят, ама един модерен телефон, или компютър не успяха да създадат.
218
17
 
35
 
! Отговори
Мдааааа преди 1 година
Не забравяйте, че противно на името си е от мъжки род.... Дядо Иван толкова як го е наточил, че ай е посегнала Краварията, ай е изгоряла барабар с добитъка си, и двукракия включително!
217
12
 
22
 
! Отговори
Посейдон преди 1 година
Разхлабващото на ЕСЕС и САЩ
216
2
 
17
 
! Отговори
До 277 читател преди 1 година
Ти си читател колкото един чукча.... Нямам как да знаем реално каква е технологията, но ядрено захранване на малки обекти съществува още от '70те години на миналия век с апаратите Вояджър. Енергията се произвежда не чрез ядрена реакция, а чрез топлината от разпада на определения изотоп.
215
34
 
10
 
! Отговори
читател преди 1 година
Нещо съм скептичен относно това оръжие. За да има неограничен радиус на действие и с такава скорост, означава че руснаците са овладели технология за автономни при това доста малки ядрени реактори. За бойната глава може да се предполага че е вярно. От една страна такъв реактор за еднократно истрелване прави торпедото неимоверно скъпо. Освен това, ако те имаха такава технология, щяха да печатат пари вместо да избиват комплекси в Украйна. Просто щяха да я купят. Нещо ми се струва фейк тази новина.
214
52
 
20
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Всяка новина за руско "супер оръжие" може да предизвика възторг само в заблудените ***. Нормалните хора се смеят с глас на тия глупости.