Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"

То ще има стратегическо въздействие
21 яну 2023 09:47, Александър Попов
374
Опасна стъпка във въоръжаването: Руското супероръжие "Посейдон"
Снимка: БГНЕС/EPA

Руски учение на Владимир Путин са завършили изграждането на опасно ново оръжие, което според експерти може да създаде "радиоактивно цунами", предупреди „Дейли експрес” в статията на колумниста Рохан Гупта.

Според него боеприпасите на ядрените суперторпеда "Посейдон" за атомната подводница "Белгород" "ще имат невероятно стратегическо въздействие". Отбелязва се, че оръжието има неограничен обхват и може да се движи със скорост над 200 км/ч.

Суперторпедото е специално проектирано да се движи незабелязано през океана. Трябва да експлодира веднага щом достигне целта, създавайки вълна цунами, способна да потопи крайбрежието на врага.

Още по темата
В статията си Гупта цитира изявление от Военноморския институт на САЩ от миналата година, че разработването на такова оръжие би било опасна стъпка в надпреварата в ядрените оръжия.

Понеже е ново, то не попада в обхвата на съществуващите международни споразумения за ядрени оръжия, а „най-страшното е, че тези ядрени оръжия имат потенциал за автономна работа“.

През 2018 г. руският президент Владимир Путин първи обяви новината за "Посейдон", като каза, че това е съвсем нов вид стратегическо ядрено оръжие, което се захранва от собствен ядрен източник на енергия. По време на същата реч Путин допълни, че торпедото има неограничен обсег и може да функционира на изключителни дълбочини със скорост няколко пъти над торпедата, изстрелвани от обикновени подводници и други плавателни съдове.

"Те са много тихи, доста маневрени и са на практика неразрушими за врага. Няма оръжие, което може да им нанесе ответен удар в днешно време", уточни Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


374
Още по темата: Посейдон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бой по джендърие!!!!!!
192
3
 
21
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
И защо БГ медиите не пишат за новото руско откритие публикувано в Nature https://nature/articles/s41557-022-01111-y Може би защото руснаците са лошите, дали мирния атом, първи извели човек в космоса и кацнали на друга планета. Изключителното също е че един човек само е работил по този проблем обикновено са група хора, а отскоро и chatGPT изплува като съавтор.
191
15
 
41
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Русия е разработила разрушителна машина за края на света, която може да унищожи големи градове на САЩ. Експлозията на руски ядрен подводен дрон може да предизвика радиоактивно цунами с височина на вълната около 90 метра, насочено към бреговата линия на САЩ, пише Daily Express.краварите треперят от страх ,когато една от подводниците се върна от плаване Америка е засякла че подводницата е по лека въпроса какъв ли е бил товара и къде е разтоварен
190
42
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бе.....тя и Курск беше " супер подводница "- убиец на подводници и тра ла.. ла....Нямаше аналог ,старшилище за врага ..непотопяема....който помни какво стана с ***....
189
37
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оръжие ясно - къде работи , къде по-малко,къде само за пропаганда , но новини за оръжие от Русия получаваме. Кога обаче ще видим новина за нещо съзидателно или нещо от полза за другите хора идващо от Русия?
188
14
 
36
 
! Отговори
СССР преди 1 година
Аз съм комунист и ще гласувам за БКП нещо против ?
187
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боже, колко мъка има на тоя свят, Боже!
186
40
 
23
 
! Отговори
Българка преди 1 година
Добре че дойде демокрацията да ни отърве от прогнилия лъжлив комунизъм.
185
33
 
24
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Най смешната и жалка крадлива армия на света.
184
42
 
28
 
! Отговори
КУРтев преди 1 година
Русия се крепи на пропагандата. За 1 година се видяха техните без аналогови оръжия в Украйна от втората световна война. Иначе фантастиката им работи заради водката.
183
27
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До:Щом една държава разкирва какво оръжие има, значи то отдавна не е заплаха за врага, за който е предназначено. Ако ги нямаше САЩ, този психопат щеше да е унищожил половината свят до сега и да е превзел останалата половина. Отговор: Такова оръжие се разкрива с цел за да предизвика съответна реакция в кратуните на противника за да не бъде никога използвано!!!
182
22
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, как при 200км/час под вода, незабелязано! Майтап с кисело зеле и приказки за ***.
181
3
 
21
 
! Отговори
Бивш преди 1 година
И колко много е прав Шукри.Когато преди време под секрет ни споделиха,че Руснаците са произвели много ефективно и специално оръжие,се наблягаше,че то ще спаси Русия от западния империализъм,в частност НАТО. Това означава ,че ще се използува далеч от собствената и територия. И нека простолюдието е на ясно,всякакъв ядрен арсенал използван в близост до собствената ТИ държава е самоубийство.
180
11
 
14
 
! Отговори
Климбо преди 1 година
Вие нормални ли сте,да вземате едната или другата страна? Благодарение на Рашън ни има като държава(и Съединението),но не защото ни любят са ни дали освобождение. За това,-благодарство,но не може и да се подържа един диктатор, милиардер(ах комунизъм гнил).Как се кефят някой извратеняци,че атомна ракета ще сложи край на едната Цивилизация,Ами плиткоумници,и нас ще засегне радиацията!
179
29
 
23
 
! Отговори
Шкупи преди 1 година
Путин да нареди и след това да се похвали че Русия е произвела най-мощното лекарство в света за борба с раковите заболявания у деца! Или да нареди да се произведе най-мощният диагностичен апарат в света за онкологични болести? Да даде господ да се разпадне тази империя на злото!
178
6
 
14
 
! Отговори
Teo преди 1 година
A аз да питам Александър Попов: - Александре, на колко ракии беше, батюата, като написа тая чудесия?!? Или гугъл преводача ти помогна?!?
177
15
 
19
 
! Отговори
До Освен Посейдон преди 1 година
Те на хартия всичко имат. Ама накрая купуваха тампони защото нямат турникети.
176
0
 
1
 
! Отговори
До само питам преди 1 година
Абе и аз да та питам колко гънки имаш у главата, че вярваш в пророци?
175
4
 
11
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама ако за Запада това е "опасна стъпка", то за останалия свят е НЕОБХОДИМА СТЪПКА
174
9
 
5
 
! Отговори
само питам преди 1 година
Много пророци предсказват, че през 2023 г. в средиземно море ще се случи ядрен инцидент! Дали този предстоящ инцидент е свързан с това торпедо?