В САЩ притеснени: Възможна ли е война с Китай през 2025 г.?

Генерал смята, че заради Тайван вероятността от конфликт е голяма
Обновена: 30 яну 2023 07:49 | 30 яну 2023 07:18, Александър Попов
162
В САЩ притеснени: Възможна ли е война с Китай през 2025 г.?
Майкъл Маккол. Снимка: БГНЕС/EPA

Високопоставен републиканец в Конгреса на САЩ заяви, че вероятността от конфликт с Китай заради Тайван "е много голяма". Това стана, след като американски генерал предизвика недоумение с меморандум, в който се предупреждава, че САЩ ще воюват с Китай в рамките на две години, предаде Ройтерс.

В меморандум с дата 1 февруари, но публикуван в петък, генерал Майк Минихан, който оглавява Командването за въздушна мобилност, пише до ръководството на това звено, състоящо се от около 110 000 души персонал: "Интуицията ми подсказва, че ще воюваме през 2025 г."

"Надявам се, че той греши... Мисля обаче, че е прав", заяви Майкъл Маккол, новият председател на Комисията по външни работи в Камарата на представителите на САЩ, пред Фокс Нюз днес.

Мнението на генерала не е позиция на Пентагона, но показва загриженост на най-високите нива на американската армия от евентуален опит на Китай да постави под контрол Тайван, за който Китай претендира, че е негова непокорна провинция.

През 2024 г. и в САЩ, и в Тайван ще се проведат президентски избори, което потенциално създава възможност за Китай да предприеме военни действия, пише Минихан.

Маккол заяви, че ако Китай не успее да поеме контрола над Тайван по безкръвен начин, тогава "по моя преценка те ще погледнат към военна инвазия. Трябва да бъдем подготвени за това."

Той обвини администрацията на президента Джо Байдън от Демократическата партия в демонстриране на слабост след неуспешното изтегляне от Афганистан, което може да направи войната с Китай по-вероятна.

"Вероятността да станем свидетели на конфликт с Китай и Тайван и в Индо-Тихоокеанския регион е много голяма", заяви Маккол./БТА, Пламен Йотински

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още по темата: КитайсащТайван
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
8
 
2
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Исляма т.е. кюрда и китай изпадат за дълго време:)))) следващите са линия:))))
15
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със САЩ или заради САШ всички войни са възможни.
14
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ само са войни мислят. Страната, разпалила най-много военни конфликти по света и това е факт!
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заявиха САЩ, продължавайки упорито да ръчкат кошера с осите.
12
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай се готви да нападне САЩ?!
11
3
 
17
 
! Отговори
Програмис богат умен преди 1 година
Свърши ми тоалетната хартия, а в бакалията отсреща не приемат криптовалута. Какво да правя?
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спокойно, Тръмп няма да предизвика война. Просто защото е по-умен от всички демократи взети заедно.
9
3
 
36
 
! Отговори
Dddd преди 1 година
бЕгайте да се правите отново на освободителники. Само да припомня, че Тайван все още е част от Китай и никой не я е признал като нещо отделно Така че аз лично не мога да разбера какво точно ще защитавате. А след последният ви доклад сте пълна дупка в тази част на света. По-скоро се съсредоточете в/у Мексико и вашата обща граница. Ако вземат, че се вдигнат с прашки ще стигнат до Канада
8
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чий го търси САЩ в Тайван -Тайван от векове е международно призната територия на Китай
7
6
 
25
 
! Отговори
за пари ктава дума преди 1 година
сащ са в банкрут по дълга си, те практически вече не могат да погасяват задълженията си пред кредиторите. Затова е и идеята за война с китай, защото Китай съвсем скоро може да поиска обяваване на дефолт на САЩ и тогава като се юрнат всички ще рухнат
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Жалко. Допуснаха да се правят пари от пари без да се произвежда нищо насреща и власт на корпорациите. Едва ли вече има средна класа която дърпаше Щатите. Има бедни и богати.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай се закачаше Тайван, защото купуваше съвременни чипове от САЩ и Тайван. Сега Китай е отрязан от тези чипове. Няма причина да пази повече Тайван.
4
2
 
25
 
! Отговори
Жалко преди 1 година
За умните и талантливи хора в САЩ. Деге-нератите-полетици и морално-модифицираните финансисти ще съсипят тази велика страна. Прекалено много разнообразие допуснаха.
3
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що си навирате гагата дет не ви е работа и после са притеснявате. Гледах неква военна как се изказва, че в Централна Америка имало залежи на литии и това вече било от значение за сигурността на Щатите. Демек си е техно.
2
8
 
20
 
! Отговори
Не е вярно преди 1 година
Войната ще избухне в края на тази година.
1
10
 
35
 
! Отговори
САЙГОНСКИЯ преди 1 година
Индианците са полудели пак... Китай ще ги мачка като мече у дирек