Шефшауен – синият град на Мароко

Градът е популярна туристическа дестинация заради близостта си до Танжер
22 мар 2013 10:15,
4
Шефшауен – синият град на Мароко
Снимка: urbanpeek.com

Шефшауен е град в северозападната част на Мароко. Той е известен със своите сини къщи и сгради – традиция, която идва от еврейското население, което някога обитавало града.

Шефшауен е основан през 1471 година като малка крепост (тя съществува и до днес), с която трябвало да се предотвратят португалските нашествия в северната част на Мароко.

След падането на Гранада през 1942 година се появява вълна от мюсюлмански и еврейски бежанци, идващи в Мароко. Тази инвазия донася на Шефшауен особения андалуски архитектурен стил, включително керемидени покриви, висящи балкони и дворове. Калдъръмените улички на града представляват красив син лабиринт.

Шефшауен е затворен за всички чужденци, специално за християните, до началото на испанската окупация през 1920 година. Днес градът е популярна туристическа дестинация заради близостта си до Танжер. В него са ситуирани около 200 хотела, които посрещат летния наплив от европейски туристи.

Шефшауен също така е център за производство на хашиш. Посетителите трябва да бъдат внимателни, защото има така наречените фалшиви водачи, които предлагат продажба на хашиш или разходка до крайбрежната алея, където всъщност показват къде се отглежда опиатът. Макар много местни жители да пушат хашиш, туристите трябва да се въздържат, защото може да бъдат арестувани и дори съдени.

Шефшауен също така е популярна дестинация за пазаруване за много европейски туристи, тъй като градът предлага някои местни занаяти, които не се срещат никъде другаде в Мароко. Памучните одеяла и вълнените дрехи са сред основните занаяти, въпреки че други известни са произвеждането на кожени изделия и мебели от кедрово дърво.

Влезте в галерия на Tialoto.bg и се насладете на синята  перла на Мароко.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: градМарокосиньохашиш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
мароко ли? преди 11 години
хахаха, две познати ходиха до мароко по работа (едната си беше шаф*антия и танцьорка)..точно преди последния ферибот за испания, ги забавили на паспортна проверка и тази, отворената, им казала, че това е безобразие и им се нарушават човешките права.след 2 минути идва една арабка, слага си найлонови ръкавици, водят ги в една стая и ги събличат за проверка..няма да ви обяснявам какво са им правили, другото момиче ходи 6 месеца на психиатри после.'танцьорката' го преглътна по-леко:) мерси на мароко
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
e*asi mizeriqta 1 pyt sym hodil v maroko i pove4e kraka mi nqma da stypi tam s edna duma mizeriq
2
0
 
3
 
! Отговори
SS преди 11 години
Гранада пада в испански ръце през 1492г. бе умници!
1
1
 
12
 
! Отговори
Христо Михайлов преди 11 години
В него са ситуирани около 200 хотела, каква е тази чуждица - ситуиран