Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз

Привикваме US посланика, нашият във Вашингтон иска срещи
Обновена: 12 апр 2018 13:35 | 12 апр 2018 13:15,
141
Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз
Снимка: архив "Булфото"

Българското външно министерство е предприело спешни действия около случая с поисканата от САЩ екстрадиция на Желяз Андреев. Това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Още по темата

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г., припомнят от МВнР.

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество.

От МВнР припомнят и че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Желяз бе пуснат срещу "подписка" от добричкия арест вчера. Младият мъж е обвинен, че е изнасял, въпреки ембаргото, авиочасти за Сирия като служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Желяз е категоричен, че не е знаел какво прави, той е бил на най-ниското ниво във фирмата и е изпълнявал задачи по списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
28
 
! Отговори
майорски преди 6 години
ми аз работя във фирма за софтуер правя дрейвери за ел машини... ...утре САЩ ще ме обвинят че съм създавал софтуер който въпреки ембаргото е продаван на Русия ...и какво ще ме екстрадират в САЩ и ще лежа 20 години в затворите им ..... ЕГАТИ ПРОСТОТИЯТА !
101
2
 
23
 
! Отговори
Колонията е факт преди 6 години
Не е само Желяз и колегите му,заплашените от екстрадиция в САЩ са много повече някой вече са в САЩ и ги съдят за по 100 години затвор за дребни неща!В САЩ се изпълнява и смъртно наказание но държавата България екстрадира най охотно всеки който пожелае САЩ!
100
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука има нещо мътно ! - продаваш си ти самолетни части по Интернет на Сирия която има наложено ембарго и не знаеш за това.А стига бе как така не знаеш ? - по тази логика може да продаваш и оръжие и кво ти пука къде отива.А пък самолетни части по Интернет е пълна смешка ! - тези части се поръчват със специални лицензирани доставчици от точка до точка. Това да не са маратонки.
99
1
 
14
 
! Отговори
ДЕМОКРАЦИЯ А? преди 6 години
Могат да те вкарат в ареста и да те пратят в САЩ там да те осъдят на 20 години само защото си теглил една майна на някой УСА сенатор. А за ТРЪМП могат и доживотна да дадат
98
3
 
14
 
! Отговори
КОЛОНИЯ НА САЩ СМЕ преди 6 години
и това е най-ОЧЕВИДНОТО доказателство
97
6
 
9
 
! Отговори
до 98 преди 6 години
Ако наистина са петима, тогава вече могат да ги съдят като Организарана Престъпна Група (ОПГ). Там присъдите почват от 64 години затвор.Защото това е САЩ, а не разградения двор България, където затворници излизат през парадния вход на затвора посред бял ден.
96
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с искането за арест / екстрадиция само на Желяз беше за да може герберастите да сондират обществените реакции......на "село" в Добрич, на 500 км. от София, около Великден ...... Целта беше да се провери дали ще мине тихо и без шум .... а и после и другите 4-*** набързо в САЩ, щото щеше да има прецедент.
95
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ е държава на корупцията и задкулисието.Факт.Тук закони не важат и тарикатите са на почит.
94
1
 
6
 
! Отговори
Гогата преди 6 години
Народният съд ще ви си види като леко пошляпване. Предупредени сте господа независими съдебни власт имеющи.Белене, Скравена и пр.курорти.
93
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това дали ще го задържат, както и другите четирима, не е важно. Важно е дали ще ги екстрадират.Вече за петима души говорим.
92
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали въпросния човек е нарушило законите или не.Но това трабва да се разлежда според българските закони и европейските.Ако бъде признат за виновен тогава вече може да бъде екстрадиран по международното право в щатите.Макар че престъплението е извършено на територията на България, а в щатите нямат идея какво е европейското законодателство.Т.е искането за екстрадиране трябва да мине за виновен пред нашия съд и само тогава е валидно.
91
6
 
2
 
! Отговори
sid преди 6 години
Ще излязат и много други търговци,сега информацията е много малко.Искрено се надявам да не е част от някаква държавна схема и тоя Желяз да обере "овациите".
90
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз."---Прочетох заглавието и се притесних: как така, "Държавата се задейства"? Как без санкция от Банкянския Тиквун ще се задействате, бе! Започнах да чета и се успокоих, като разбрах, че "Това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов." *** трЕба ред да има! :)
89
2
 
3
 
! Отговори
HELL преди 6 години
До sidТи не си от чичо ти САМ ти си на ЕРДОГАН - осамнанлия. Да османлия, а аз знамето не предавам с голи ръце ако трябва душманино! И не се съобразявам със световния терорист САЩ също.
88
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HELLПАК ТЕ ПИТАМ ВИДЯ ЛИ ГО ДА ПРОДАВА НАШИЯ ЖЕЛЯЗ ????________Аз не съм видял и Ескобар да продава наркотици, сигурен съм че и ти не си го видял, но това съвсем неозначава че не го е правил :)
87
14
 
1
 
! Отговори
sid преди 6 години
до HELL видяха го в Сирия децата и жените какво е продавал.И след като има такава спогодба между държавите редно е да се съобразим с това.
86
2
 
8
 
! Отговори
HELL преди 6 години
До sidМаминото ***** с робската психика. Как на нашата земя важат закони на друга държава.ПАК ТЕ ПИТАМ ВИДЯ ЛИ ГО ДА ПРОДАВА НАШИЯ ЖЕЛЯЗ ????
85
8
 
3
 
! Отговори
Алумин преди 6 години
Тоя само заради името требе да го пратат в затвора
84
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боко Тикеста е влиятелен геополитик.Ще ерътне един телефон на Доналд Тръмп ли беше, на Доналд Туск ли бешр там ие им нареди да пъднат Мишо Бирата, пардон Желязко от Плоедие или беше пт Добрич май
83
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До HELLпишеш глупости, ако беше като при комунизЪма въобще немаше да има искане за екстрадиция, съда да разглежда това искане и така нататък, при комунизЪма директно щеха да го хванат за ушите да го завлекат някъде из лагерите и никой никога повече немаше да го види, да не говорим какво щеше да се случи с протестърите :)в момента си тече една съвсен нормална процедура по искане за екстрадиране, дали ще се стигне до екстрадиция, ще се докаже ли вината е съвсем отделен въпрос