Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз

Привикваме US посланика, нашият във Вашингтон иска срещи
Обновена: 12 апр 2018 13:35 | 12 апр 2018 13:15,
141
Държавата се задейства: Спешни разговори със САЩ за Желяз
Снимка: архив "Булфото"

Българското външно министерство е предприело спешни действия около случая с поисканата от САЩ екстрадиция на Желяз Андреев. Това е станало по разпореждане на премиера Бойко Борисов.

По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

По настояване на Захариева и посланикът ни във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна.

Още по темата

Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г., припомнят от МВнР.

На основание чл. 20 т. 1 от Договора МВнР ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество.

От МВнР припомнят и че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.

Желяз бе пуснат срещу "подписка" от добричкия арест вчера. Младият мъж е обвинен, че е изнасял, въпреки ембаргото, авиочасти за Сирия като служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Желяз е категоричен, че не е знаел какво прави, той е бил на най-ниското ниво във фирмата и е изпълнявал задачи по списък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
2
 
! Отговори
sid преди 6 години
До HELL трябва да ти падне бомбата на главата ли за да я видиш?Да не си случайно от родата,че такава яростна защита на един "обикновен" търговец?
81
2
 
5
 
! Отговори
HELL преди 6 години
До sid и номер 78Питаме Вас където хвалите изр-о-ди през океана. Видяхте ли Желяз да продава. Не, не сте видели както и САЩ не е видяла, а използва неща от комунизъма. Като интерпретира и изфабрикува фалшиви доказателства. Казано при-***-ти такива ДЕМОКРАЦИЯТА(демоНкрацията) е 100 пъти по-страшна от КОМУНИЗЪМА.
80
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 81Ако е било така въобще е нямало да искат ектрадирането на този, доколкото разбирам по случая са прихванати и кореспонденция между тоя и централата в САЩ, вероятно съда в щатите е иззел цялата електронна кореспондениця, като знам как пипат там :) нищо чудно от нея да става ясно че въпросния Желяз съвсем не е обикновен бачкатор, сега номера с трудовия му договор може да мине в наш съд, ама в щатите едва ли
79
0
 
2
 
! Отговори
Тьотя преди 6 години
До Джедай Мастър Ако ми нареди другарят Борисов ! Тогава оставка ...
78
3
 
3
 
! Отговори
sid преди 6 години
За необучен може да се поспори,но факт е че такива фирми има в БГ и той е работил точно в такава фирма.Но когато работиш за пари или за много пари правиш компромис със себе си.Или си затваряш очите и продаваш всичко вкл. и оръжия или напускаш и не правиш компромис.В случая той сам е решил да работи там,насила никой не го е накарал,вярно е че избора е малък,но пък и съвестта е част от играта.
77
1
 
11
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Вчера Тетка каза, че нямало какво да се направи, думата имал съдът. Днес държавата се задействала, викат американския посланик, в ЮСА нашият посланик се среща с държ. секретар и т.н. Значи или Тетка е говорила глупости вчера от мързел и некомпетентност, или ако е била права - днес се разиграват циркове за пред народа, които ще са безрезултатни. И в двата случая - оставка!
76
4
 
2
 
! Отговори
примерно преди 6 години
Кандидатстваш за работа, заплата 5-6 бона, одобряват те; отиваш, тикат ти в ръцете договор, длъжностна, бланки разни, в които пише "запознат съм с ..дъра-бъра; задължавам се да спазвам еди кое си законодателство" и т.н. Сега, има две възможности - да подпишеш и "само да звъниш" или да си кажеш, "абе, дай да прочета, да видя какво точно ще правя" и ако не са чисти нещата да не сядаш на таралежа. Демек, трябва да се запитаме "Какво е правило доброто момиче в 3ч.през ноща в квартал с лоша репутация
75
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако във фирмата дилемата е била или правиш каквото ти казваме или напускаш, какво е виновен човека, и да е напуснал, следващият е щял да е жертва. Почтените хора днес ги мачкат навсякъде.
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата место да се задеиства да изгоно нарко аните и лудите даже и ги не знаят кои са от малки вървят.Гледам.едно уж не си отваря устата маика му се реве че няма пари снощи е заложило и изкарало пари нали няма да попитам
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sidЗащото не е бил обучен, което е задължително условие в "този бранш" и защото изобщо е било допуснато тази фирма да функционира по този начин на пазара и да работи с такива клиенти.
72
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България всички гоУеми тарикати се водят по документи я бачкатори, я социално слаби :) така че много, много на тоя не му вервам, и въобще подобни протестърски действия не ги харесвам, подобни неща трябва да се решават всъда на базата на доказателствата
71
9
 
1
 
! Отговори
sid преди 6 години
Защо трябва да имам такава подготовка и знания да преценя ,че момчето лъже?След като е знаел всичко това ,няма как да направи грешка,но в случая е сгрешил и са го хванали.Е,явно е изтеглил късата клечка хахахаха
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До sid Ти кога си работил изобщо в "този бранш" и знаеш ли какво означава длъжностна характеристика, регулации, нива на достъп до определен тип информация , особено във всичко, свързано с авиацията? Изказваш се много неподготвен и звучиш нелепо.
69
4
 
2
 
! Отговори
sid преди 6 години
До Румен Радев Въобще няма да те питат от Америка за Желяз ,направо ще си го вземат.Само не давай обещания.:|
68
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...Той е бачкатор, решенията се вземат от шефовете...Не е точно така. Човек висшист, със здрав разум и нормален интелект, би следвало да може да прави разлика какво може да прави, какво не бива; кога нарушава закон и кога не. На цял свят е известно, че Иран и Сирия са под тотално ембарго от години, особено за оръжия, технологии, авиация и т.н. малко вероятно е да не е знаел, че тая работа понамирисва. Ама пусти пари, после олеле.
67
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 64 Той е бачкатор, решенията се вземат от шефовете.Шефовете вече са осъдени. Въпросът е защо него го търсят._________________________________________________________________________________________Защото някой от властта иска да се маже на новата власт на САЩ ,затова. Някой май нещо не го харесват във Вашингтон ,а догодина идват избори и няма да има "подаръци" за тях .Републиканците не са дашни като демократите ..... мъка ,мъкааа.
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова светът е на ръба на ТСВ,защото янките искат пълен контрол над всички страни и хората в тях.Ако не слушаш и не работиш за американският интерес ти спретват една война и готово.От създаването си до сега САЩ не са имали година в която да не са участвали във военни конфликти по света.
65
10
 
2
 
! Отговори
sid преди 6 години
Тук се търгува с всичко.Но е глупаво,ако искаш да не се озовеш зад решетките, да не си "вързваш гащите".Проверката е висша форма на доверие.Той да бърза да прави поредната продажба изпуска най-важното да провери фирмите,с които търгува и това е грешка и на много други ,защото всички в тоя бранш работят на процент.А със сигурност не му е бил малък процента и не само за тази сделка ,може да изкочат и други .Тогава пак ли не е знаел.Всички се правят на хамави в тоя бранш ,а после хленчат.
64
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Желазко домати ли е продавал на пазарс в Доброч или части за бомбо, с които терористите избиваъ жени и деца в Сирия ?
63
3
 
5
 
! Отговори
Румен Радев преди 6 години
Ще ви отговоря в стил Бойко Борисов заявявайки че, ако се стигне до екстрадирането на въпросния младеж ще си подам оставката моментално ,като ясно осъзнавам че едно от правомощията ми като Президент на Република България е да помилвам и в частност спирам процеси по Екстрадиране,без значение решението на съда!Разбира се след аргументация от моя страна. Смятам казуса за приключен!