Борисов: Препотвърждаваме партньорството си със САЩ

Повишаваме разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.
28 сеп 2018 22:40, Анисия Иванова
145
Борисов: Препотвърждаваме партньорството си със САЩ
Снимка: МС

Препотвърждаваме стратегическото партньорство между България и САЩ. Двете страни споделят общи ценности и интереси и имат ангажимент към опазването на мира и международния ред. Сътрудничеството със САЩ заема важно място във външната политика на страната ни както в двустранен, така и в многостранен план. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът Борисов подчерта, че САЩ и България имат установени отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както в двустранен план, така и в рамките на НАТО. „България оценява постоянната подкрепа, която правителството на САЩ оказва за модернизирането на българските въоръжени сили и постигането на по-голяма оперативна съвместимост. Убеден съм, че засилените съвместни учения и тренировки, които се провеждат на територията на съвместните българо-американски съоръжения, допринасят изключително много за повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на въоръжените сили на останалите страни-членки на НАТО“, каза още Бойко Борисов.

В тази връзка българският премиер оцени високо решителните действия, предприети от страна на САЩ чрез Инициативата за гарантиране на сигурността на европейските съюзници (ERI) и операцията „Атлантическа решителност“.

По време на разговора българският министър-председател посочи, че потвърждавайки поетите ангажименти в рамките на НАТО, в началото на година правителството одобри национален план за постепенно повишаване на разходите за отбрана до 2 % от БВП до 2024 г. „Подготвени са актуализирани проекти за инвестиционен разход за нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски, нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили“, допълни още премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и американският държавен секретар Майк Помпео бяха единодушни, че взаимодействието между българските и американските правоохранителни органи е последователно и практически ориентирано. В разговора беше отбелязано, че службите на двете страни си сътрудничат ефективно в борбата срещу организираната престъпност, тероризма, трафика на хора и наркотици, киберсигурността, корупцията и др.

По време на срещата беше изтъкнато и задълбоченото двустранно търговско-икономическо сътрудничество. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че привличането на американски инвестиции е сред основните приоритети в усилията на българското правителство, като акцентира върху секторите информационни технологии, машиностроене, електротехника и електроника. В разговора българският премиер заяви, че поддържането на финансова дисциплина, благоприятен данъчен климат, квалифицираната работна ръка и прилагането на нужните законодателни мерки правят страната ни все по-желано място за бизнес и инвестиции.

В рамките на срещата българският министър-председател запозна американския държавен секретар с хода на изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция, Сърбия и Турция, както и с модернизацията и разширението на съществуващата газопреносна мрежа у нас. Борисов подчерта и увеличаването на капацитета на газовото хранилище в Чирен, както и процесите по търсенето и проучването на природен газ в българската акватория на Черно море.

„България и САЩ имат възможности да разширят допълнително активното си партньорство в областта на енергетиката както на институционално, така и на фирмено ниво. Страната ни би оценила високо подкрепата на САЩ за реализацията на газовия разпределителен център на територията на България, който би разширил енергийната диверсификация на България и би помогнал за изграждането на конкурентен и либерализиран газов пазар в Европа”, посочи премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
21
 
1
 
! Отговори
наивници преди 5 години
Няма Конституция, няма закони, има само Бойко! Той е велик. Той е България! Няма Бойко - няма България
37
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 5 години
До Анонимен 37 Тиквата е плод. Плод на собственото си невежество и на търпението на народа.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството на една република има определени от "Конституция" конституцията (висшият писан закон) и другите "Закон" закони на страната правомощия и задължения. Много от днес съществуващите държави са републики и имат именно такова управление. Всички граждани на една република са длъжни да спазват законите независимо от социалното си положение.
35
5
 
1
 
! Отговори
До Бате Гойко 41 преди 5 години
Тоест, Плевнелиев е искренен, обаче е *** с убеждения (не знам какви са те)?
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Република "Латински език" дело на народа, държавно дело, обществени дела) представлява форма на държавно управление "Страна", управлявана по този начин), при която върховната власт се осъществява посредством избрани от населението органи и начело не стои монарх. В републиката държавният глава, който се нарича президент се избира за определен мандат и няма елемент на унаследяване.
33
1
 
15
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
До До Бате ГойкоЗащото този е пpocт(о) подмазвач, без собствени убеждения, а онзи, освен ***(о) подмазвач, е и убеден "евроатлантик".
32
3
 
1
 
! Отговори
Dove преди 5 години
Защо коментарът от руснака (23) е най популярен?
31
2
 
21
 
! Отговори
ehaa преди 5 години
Колко ли пари профукаха за екскурзията си до ню йорк...влачат и журналисти...беновски и разни там......
30
1
 
12
 
! Отговори
ehaa преди 5 години
Руско е Рожен заптисал, не може пиле да фъркне, камо ли турчин да мине :)100 години след това, американците ви се подиграват, управници-продажници
29
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата знае ли що е Република?
28
1
 
14
 
! Отговори
ehaa преди 5 години
американски самолети над рожен, ДЕМОНстрация на силаа едно време се е пяла песента Руско е Рожен заптисал....кои са ви приятелите, българи :)
27
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повишаваме разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.Ало питал ли си народа нали е демокрация или само когато ни изнася?
26
1
 
12
 
! Отговори
До Бате Гойко преди 5 години
Бойко по-добре умее да подмазва отколкото Плевнелиев. Не го умаляй. Чудя се, защо так си мислиш
25
1
 
25
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Национален предател! ОСТАВКА!
24
1
 
28
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Ако Плевнелиев беше президент сега, щеше да прати него в Ню Йорк, само той би се подмазвал по-качествено от Борисов. Жалка картинка. Препотвърждавал...Последният абзац съм сигурен, че не го е измислил той, ама ми е интересно, колко време му е отнело да го назубри.
23
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой на гласува за този *** и пак на власт ?!ЕВах тия от ул.Козяк ₽&@&!!!
22
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боли ме за визите !Аз искам да живея в България мутро !
21
2
 
22
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 5 години
Дано до края на мандата да му се отдаде да се снима с марсианец. Нагаждачът си е нагаждач и сред марсианци.
20
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бългaраците си мислят че управлението на държавата е като да държиш некому Шланга та за това и избраха Тиквата за премиер.Е скоро ще започнат да плащат цената на глупостта си.
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой пребивавал ли е в САЩ и знае ли какви документи са нужни за да си там пълноценно? Да можеш да работиш и като се наложи даотидеш на лекар и как се осигуряваш?