Борисов: Препотвърждаваме партньорството си със САЩ

Повишаваме разходите за отбрана до 2% от БВП до 2024 г.
28 сеп 2018 22:40, Анисия Иванова
145
Борисов: Препотвърждаваме партньорството си със САЩ
Снимка: МС

Препотвърждаваме стратегическото партньорство между България и САЩ. Двете страни споделят общи ценности и интереси и имат ангажимент към опазването на мира и международния ред. Сътрудничеството със САЩ заема важно място във външната политика на страната ни както в двустранен, така и в многостранен план. Това заяви българският министър-председател Бойко Борисов по време на среща с държавния секретар на САЩ Майк Помпео в Ню Йорк, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Премиерът Борисов подчерта, че САЩ и България имат установени отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както в двустранен план, така и в рамките на НАТО. „България оценява постоянната подкрепа, която правителството на САЩ оказва за модернизирането на българските въоръжени сили и постигането на по-голяма оперативна съвместимост. Убеден съм, че засилените съвместни учения и тренировки, които се провеждат на територията на съвместните българо-американски съоръжения, допринасят изключително много за повишаване на оперативната съвместимост на българските въоръжени сили с тази на въоръжените сили на останалите страни-членки на НАТО“, каза още Бойко Борисов.

В тази връзка българският премиер оцени високо решителните действия, предприети от страна на САЩ чрез Инициативата за гарантиране на сигурността на европейските съюзници (ERI) и операцията „Атлантическа решителност“.

По време на разговора българският министър-председател посочи, че потвърждавайки поетите ангажименти в рамките на НАТО, в началото на година правителството одобри национален план за постепенно повишаване на разходите за отбрана до 2 % от БВП до 2024 г. „Подготвени са актуализирани проекти за инвестиционен разход за нови бойни бронирани машини за Сухопътни войски, нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и два многофункционални модулни патрулни кораба за Военноморските сили“, допълни още премиерът Борисов.

Министър-председателят Бойко Борисов и американският държавен секретар Майк Помпео бяха единодушни, че взаимодействието между българските и американските правоохранителни органи е последователно и практически ориентирано. В разговора беше отбелязано, че службите на двете страни си сътрудничат ефективно в борбата срещу организираната престъпност, тероризма, трафика на хора и наркотици, киберсигурността, корупцията и др.

По време на срещата беше изтъкнато и задълбоченото двустранно търговско-икономическо сътрудничество. Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че привличането на американски инвестиции е сред основните приоритети в усилията на българското правителство, като акцентира върху секторите информационни технологии, машиностроене, електротехника и електроника. В разговора българският премиер заяви, че поддържането на финансова дисциплина, благоприятен данъчен климат, квалифицираната работна ръка и прилагането на нужните законодателни мерки правят страната ни все по-желано място за бизнес и инвестиции.

В рамките на срещата българският министър-председател запозна американския държавен секретар с хода на изграждането на междусистемните газови връзки с Гърция, Сърбия и Турция, както и с модернизацията и разширението на съществуващата газопреносна мрежа у нас. Борисов подчерта и увеличаването на капацитета на газовото хранилище в Чирен, както и процесите по търсенето и проучването на природен газ в българската акватория на Черно море.

„България и САЩ имат възможности да разширят допълнително активното си партньорство в областта на енергетиката както на институционално, така и на фирмено ниво. Страната ни би оценила високо подкрепата на САЩ за реализацията на газовия разпределителен център на територията на България, който би разширил енергийната диверсификация на България и би помогнал за изграждането на конкурентен и либерализиран газов пазар в Европа”, посочи премиерът Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
21
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Този Свиленски беше твърде малък и жалък пред колоса титана на българската политическа мисъл, стратега на нашия просперитет г-н Цветан Цветанов...Панорама БНТ 1...
57
35
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Велик политик и ДЪРЖАВНИК от национална, европейска и световна величина...- достоен за номинация на Нобелова награда за мир...
56
1
 
18
 
! Отговори
Име преди 5 години
боре, като говориш в мн.ч. ще трябва да не забравяш, че с мути отдавна, отдавна не сте мнозинството!
55
5
 
31
 
! Отговори
Активист на БКП преди 5 години
Тия ли са ни партньор?!!Тия които пратиха ракета и разрушиха къща в софийския квартал ,, Горна баня,, ?!!!Тия ,които пускаха бомби с уран на метри от българските градове и села??? България не е свободна държава, България е Тиквената колония !
54
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потвърдихме си васалитета на новата жалка имитация на римска империя.
53
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
........... с наглосаксите и янките сме "най-добри приятелчета".................само дето ни прецакват, когато си искат..................хаха!!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
да
51
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За съжаление, българският народ е неграмотен и ***....особено някои групи....
50
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българското целуване на *** няма край.Чухте ли речта на Бойко днес пред посланик на Сащ хвали се че сме били хванали три ирански камиона с дрога, и сме подкрепяли сащ срещу новия им най-голям враг Иран.Не обичам особено Иран, но ще ми обясни ли някой какво е направил Иран на сащ.Две световни войни бяхме на страната на един тоталитарист, през студената на втори, май откъдето се зададе диктатор първо ние му целуваме ***, кой е наред Ердоган ли.Така спокойно и още едно робство ще отпорим.
49
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
57Обявите война на когото не трябва и ревет3 за последиците? Хаххахаха...
48
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Послушание , не партньорство !
47
4
 
39
 
! Отговори
пророка Олег преди 5 години
Какви общи ценности имаме с англосаксите бе тиквар простт. Най мразени сме били именно от тях, кой хвърли бомбите над София ?????????????Да *** и боклуцците ви предателски да *** Толкова не се наядохте и накрадохте мизерници
46
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тиквата е срам за България!
45
2
 
1
 
! Отговори
Орландо преди 5 години
До Анонимен 54Можех 2007 г. да остана след като ми изтече работната виза, но мислех, че ще искам да се върна пак законно през посолства и т.н. Имах си и работа даже мениджъра ме пита дали е се връщам следващата година 2008 година, но не би.
44
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисълта ми, е че хората си мислят, че като махнат визите можеш да отидеш в САщ и да си работиш бухухух. Така е според тиквата сигурно.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 51Питам понеже съм бил и знам,че с туристическа виза не можеш да работиш без сосоал секюрити номер да не говорим(ако ще е законо де).
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Папагал!
41
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В някои случаи републиката се проявява и като диктатура Гай Юлий Цезар е избран за консул на Рим, но сенатът го провъзгласява за диктатор. Републиката може да е и тоталитарен режим Хитлер е законно избран за канцлер на Германия, но държавата приема тоталитарен характер.
40
3
 
28
 
! Отговори
SS преди 5 години
Сега сме последни в Европа по здравеопзаване и жизнен стандарт, и първи по смъртност на глава от населението. Първи и по напускане на хора от страната. Ако разходите за безсмислено въоръжаване и военни бази станат 2 % от БВП, ще сме същото, само че в световен план.И тогава приказки за "енергийната диверсификация на България" и "конкурентен и либерализиран газов пазар" няма да имат абсолютно никакъв смисъл...
39
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Републиката предполага избор на лица, които извършват управлението на държавата. "Демокрация" Демокрацията, един пример за която е атинската демокрация, е директно участие на "Демос (страницата не съществува)" демоса в управлението. Идеята за "Демокрация"демокрация не се припокрива задължително с тази за република.Републиканската форма на управление може да включва ограничена форма на демокрация . При която пълните ѝ права се държат само от определена група хора.