Въпросът е: Дали Съединените щати все още са истинска демокрация?

Той застана пред американците по безпрецедентен начин
31 окт 2018 22:00, Елка Василева
261
Въпросът е: Дали Съединените щати все още са истинска демокрация?
Снимка: архив, Reuters

Гласоподавателите в развитите демокрации са свикнали да отиват до избирателните секции, за да избират между партии с различни визии, програми или идеологии. Хората, живеещи в страни с ограничени свободи обаче, гласуват не толкова за кандидати и по конкретни въпроси, а колкото да покажат, че има свободни и честни избори и че имат право на глас. Съединените щати в тази посока ли се движат?

Докато американците се готвят да направят избора си на изключително важните междинни избори за Конгрес на 6 ноември, значими теми като климатичните промени и имиграционната политика разделят двете основни партии, пише Ройтерс. На дневен ред преди изборите по начин, безпрецедентен за времето след борбата за граждански права на чернокожите, ясно застана самият въпрос за демокрацията.

В голям брой утвърдени демократични държави в Европа и Северна Америка демокрацията е свързана с избора на икономическа програма, определянето на външнополитическия курс на страната или с правенето на избор по пакет от въпроси на вътрешната политика като еднополовите бракове или начина на работа на правоохранителните органи.

В страни, които не са особено демократични обаче, дали защото демокрацията все още не се е утвърдила или защото ерозира, изборите са различни. В страните от бившия Съветски съюз, Азия, Близкия изток и други места изборите често изправят управляващите партии, опитващи се да ограничат свободата на словото и на събранията и да избегнат честни избори, срещу опозиционна партия или блок, имащи за своя предизборна програма именно демокрацията.

През 2018 г. американските избори започват притеснително да приличат на тези в не толкова демократичните страни. В надпреварата за губернатор на Джорджия например кандидатът от Републиканската партия Брайън Кент, натоварен в качеството си на щатски секретар с организацията на изборите в Джорджия, се опита да лиши от право на глас десетки хиляди избиратели, по-голямата част от които афроамериканци.

В Канзас кандидатът за губернатор на републиканците Крис Кобак придоби известност в цялата страна, когато президентът Доналд Тръмп го назначи за председател на комисия за разследване на изборни измами, които са доста рядко явление в САЩ. Кобак е човек, прекарал голяма част от кариерата си в призиви за ограничаване на правото на глас, което би създало трудности за много хора да гласуват - особено за тези, които не са бели. В няколко други щата като Айова, Мисури и Северна Каролина републиканците създадоха през последните две години законодателство, което направи гласуването по-трудно за хората.

Освен различните позиции на двете партии за правото на глас контролираните от републиканците щатски правителства в Оклахома и Луизиана приеха закони, предвиждащи по-тежки наказания за протестиращи или по-друг начин въвеждат ограничения за дейности, намиращи се под защитата на първата поправка на конституцията за свободата на събрания и на словото. Няколко други щати също подготвят подобно законодателство. Това се случва в контекста на направените от президента републиканец предложения за ограничаване на правото на протест и честите му твърдения, че медиите са "врагове на народа".

Причина за оптимизъм е фактът, че дебатът за демокрацията в САЩ е учудващо силен и става все по-публичен. Поддръжниците на по-голямата демокрация призовават за отмяната на закони, които създават препятствия за упражняването на правото на глас, и за по-либерално тълкуване на първата поправка. Други казват, че конституцията е създадена, за да ограничи демокрацията, че текстът на документа не цели да улесни гласуването и че Съединените щати са република, а не демокрация.

Дебатът стана по-нелицеприятен след избирането на Тръмп, който стана вторият (след Джордж Буш-младши) републиканец през този век, заел президентския пост, без да печели народния вот, и горчивината от факта, че Брет Кавано бе одобрен за върховен съдия от сенатори, представляващи малцинството от американците. Това демонстрира недемократичния характер на правилото всички щати да имат по двама сенатори въпреки големите разлики в броя на населението. Това не е добре за стабилността и легитимността на американското правителство, но може бавно да помогне на страната да стане по-демократична.

Голяма е вероятността, когато демократите си върнат контрола над Конгреса, да въведат структурни промени с цел справяне с кризата на демократичната легитимност в САЩ. Някои от предложенията в тази насока включват увеличаването на броя на върховните съдии или предоставянето на щатски статут на столицата Вашингтон и Пуерто Рико. Това ще позволи на населението им с различен произход да избира собствени сенатори и така да бъде намалено расовото неравенство, което (поне до този момент заради броя на малките, населени предимно с бели щати) продължава да бъде характерно за американския Сенат.

Това са партийни позиции, но те отразяват нарастващите опасения на демократите, че дефицитът на демокрация в американските политически структури изглежда е в полза на републиканците. Много от тези проблеми няма да бъдат решени на междинните избори. Начинът, по който е конституиран Сенатът, процесът на утвърждаване на върховни съдии и избирането на президенти не е предмет на гласуването. Въпреки това хората, които искат истински демократична Америка, започват да осъзнават, че тези структури се нуждаят от промяна и че националният дебат за демокрацията става все по-неразделна част от американската политика.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още по темата: изборидемокрацияСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
0
 
1
 
! Отговори
Сит преди 5 години
Америка - ЦРУ демокрация. Всичко е демократично- решава се чрез диририжирано от ЦРУ гласуване. Който не иска е Комунист.
168
0
 
3
 
! Отговори
Политик преди 5 години
До АнонименТи сериозно ли написа тази глупост, че в САЩ имало 200 партии?!?!? Просто търсене в интернет и:Political parties in the United States are mostly dominated by a two-party system, including the Democrats and the Republicans though the United States Constitution has always been silent on the issue of political parties since at the time it was signed in 1787 there were no parties in the nation.Единствената друга партия, която някога е имала сенатор е Libertarian Party.
167
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Господа вие се радвате но нещо да ви напомня едно време в Германия така се почна първо расизъм и само белите имат право на глас после диктатура след това се оказа че сред белите едни германски бели са над всички други бели и последва доктрината за жизненото пространство тоест Германия би я задоволил само целия свят и то населен единствено и само с германци.А ако утре САЩ кажат това защото Тръмп натам отива знаете ли вие къде ще сте.Ще ви кажа на оня свят изпратени там с Круз атомна ракета.
166
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така това го пиша от почти личен опит майка ми живя три години в САЩ и от там го знам сега вече не сме там защото не харесвам тая държава но не сме и в шитхола България.Сащ не са това за което се представят там няма никаква демокрация чиста полицейска държава арестуват хора за това че пият бира на стълбите пред къщата си и то в двора.Търсиш работа и нарочно не те наемат и остават само едно място това в местния завод за мебели който е прикритие за нелегален трафик на оръжие.Чуден тоталитаризъм.
165
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пийте си домашните ментета с македонска наденица и не берете гайлето на сащ.не сте дорасли за това амие бете си грозните шебеци щото като си дойда в отпуска не мога да се отърва
164
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
каубоите още имат закони че трябва да стрелят на кръстовище за предупреждение, няма демокрация там, диващина, закон на джунглата, лaйна в лъскава опаковка са.
163
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Партия в Сащ се прави като на всякъде другаде с пари( имат към 200 но само 2 големи и 5 / 6 малки с някаква тежас тип маргинали като атака или да кажем бзнс някое си на Национално ниво влизат в съюз с Големите Републиканци и Демократи за това почти не се забелязват .Примерно тия на Бърни Сандърс и Мормоните Някакво конкретни въпроси да те просветля или ще караме тип радио точка на кремъл изборай
162
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дето няма съвети нито партия майка не погрешима .А ссср верно има нещо общо има там едно малцинство в него руснаци 33% от всичките а на власт е Сякакъв бъркоч най известен е един грузинец дето дори руски не научи като хората + задължитвлната диктатура всеки да мачка другите без разлика от пол , раса и религия
161
2
 
5
 
! Отговори
BG преди 5 години
САЩ - Съветски Американски Щати
160
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
173 макетата са северо дорийски Еляни .тия в днешна гърция микс от Йонийски Еляни ,Ахейски Еляни и някаква зган подобна на тия на Кадафи наречена Пелазги от там и пелопонез ки полуостров Впрочем картагенците са им роднини За какво Рим им казват Пуни .А днешното грък ами най близо е до античан Елян ама далеч не е едно и също
159
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 81 бъкел понятие си нямаш от Сащ те са преди всичко съюз на равностойни Щати и няма никакъв начин за пряко избиране В се едно каквото изберат Германците понеже са най много това да става да кажем в румъния а с малко помощ да кажем Полша да диктуват на всички 20 и кусур члена В щатите баланса на силите е дълаг и труден процес и колкото и да не вярваш има Върховенство на закона .Не че няма мръсни номера но мача се играе по Писаните закони почти исцяло не на тъмно и по неясни правила
158
7
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 5 години
До Анонимен 166 Забелязвам с"+" от мен стават 7,срещу 14"".Ясно е защо сме последни в ЕС,и достигаме до дъното в световен мащаб.Ясно е и защо Б-я губи най-добрите от нацията-напускат Б-я,бягат като от проказа.Но да плюят по САЩ(от които нямат понятие за какво става дума) са много бързи.Последните 25г посещавах Б-я всяка год.Мисля,че тази (2018)ще е последната.Беше отврат отвсякъде.
157
3
 
25
 
! Отговори
НеСоросоид преди 5 години
Такаааа преди да продължите с троленето трябва да се запознаете с фактологията.САЩ не са демокрация!По конституция САЩ са РЕПУБЛИКА!Кой то не знае разликата да потърси в нета.Бидейки НЕ демократична държава в САЩ няма директно избиране на Президент и други овластени административни длъжности!По същество управлението в САЩ е частен случай на олигархия, уж подчинена на закона.Да се е запитал някой защо там няма други партии освен 2 ? Някой знае ли как се прави партия в САЩ?
156
1
 
12
 
! Отговори
seira преди 5 години
НЕ МОЖЕ ГРАЖДАНИТЕ С НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ (НЕЗАВИСИМО ОТ ТЯХНИЯ БРОЙ), ДА УЗАКОНЯВАТ, ЧРЕЗ ПРАВОТО СИ НА ГЛАС, РЕШЕНИЯ И ДЕЙСТВИЯ, ПРОТИВОРЕЧАЩИ НА ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД (СУВЕРЕНА), НА ЦЕЛОСТТА И БЪЛГАРСКИЯ ХАРАКТЕР (ОБЛИК) НА Р БЪЛГАРИЯ!ПОДОБНИ ДЕЙСТВИЯ СЕ ОПРЕДЕЛЯТ, КАТО "ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ"!
155
2
 
8
 
! Отговори
seira преди 5 години
СЪГЛАСНО НАШАТА КОНСТИТУЦИЯ СУВЕРЕН (СОБСТВЕНИК, ДЪРЖАТЕЛ) НА ВЛАСТТА Е БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!ВСЕКИ ГРАЖДАНИН НА БЪЛГАРИЯ, КОЙТО ИМА НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ (НЕ ОПРЕДЕЛЯ СЕБЕ СИ КАТО "БЪЛГАРИН") НЕ Е ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!ДЪРЖАВАТА "Р БЪЛГАРИЯ" Е СОБСТВЕНОСТ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!САМО БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД МОЖЕ ДА "ДЕЛЕГИРА" (ПРЕДОСТАВЯ) ПРАВА, ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА ВЛАСТТА ОТ НЕГОВО ИМЕ!ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ, КОИТО ИМАТ НЕБЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ, ИМАТ РАВНИ ИЗБИРАТЕЛНИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ С БЪЛГАРИТЕ!
154
0
 
5
 
! Отговори
seira преди 5 години
ДЕМОКРАЦИЯТА ПРЕДПОЛАГА:"ЛЕГИТИМНОСТТА НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ, ДА Е ОСИГУРЕННА ОТ НЕ ПО-МАЛКО ОТ 50+1 % ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС"!
153
2
 
8
 
! Отговори
seira преди 5 години
СЪВРЕМЕННОТО РАЗБИРАНЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ ВКЛЮЧВА:"УПРАЖНЯВАНЕТО НА ВЛАСТ НА МНОЗИНСТВОТО ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС"!
152
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Демокрац.на таркалета.Сащ воюват срещу човечеството,защото са сатанинска държава.Четете в гугъл Вашингтонската лудница
151
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕнгелсТакова нещо като държава Древна Гърция, никога не е имало, но пък очевидно това не пречи на червените ***, да вадят статистики каква е била структурата на населението в тази виртуална държава.
150
2
 
11
 
! Отговори
!!! преди 5 години
Демокрация = "47 500 лв. за очила и лещи на служителите в НС"!