SpaceX изстреля американски военен сателит

Компанията от години се опитва да изстреля сателити с военни цели
23 дек 2018 19:18,
106
SpaceX изстреля американски военен сателит

Американската частна компания Спейс Екс (SpaceX) изстреля днес ракета носител с американски военен сателит, предадоха световните агенции. Ройтерс отбелязва, че това е първата космическа мисия на Спейс Екс, свързана с националната сигурност.

Още по темата
4 дек 2018 10:37
39

Ракетата носител ще изведе на орбита най-мощния сателит за американската система за глобално позициониране Джи Пи Ес (GPS), пише БТА.

Ракетата носител Фолкън 9 (Falcon 9) бе изстреляна от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида, в 8.51 ч. (15.51 ч. българско време).

Сателитът, произведен от компанията Локхийд Мартин (Lockheed Martin), струва около половин милиард долара. От ново поколение, той е три пъти по-точен и осем пъти по-добре защитен срещу смущения в сравнение с предишни версии. Сателитът е наречен "Веспучи" по името на италианския мореплавател и картограф от 15-и век Америго Веспучи.

Изстрелването му бе отложено четири пъти тази седмица заради неблагоприятни метеорологични условия и технически проблеми.

Ройтерс определя днешния успешен старт като сериозен успех за Спейс Екс. Компанията на Илон Мъск от години се опитва да пробие на доходоносния пазар на изстрелванията на обекти в космоса за военни цели, който е доминиран от Локхийд Мартин и Боинг (Boeing).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
До 51: Не си в час изобщо. Space X е частна и не е листната на борсите. Ако беше щях да си купя със сигурност акции. Но ти си рептайл и какво знаеш... нали вярваш,че земята е плоска и гагарин никога не е летял, а още по малко някой е ходил на луната :)
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ракетен двигател кай, лед кай... Русофил кай... Путин кай... Пич, колко зле можеш да бъдеш? А едва ли си показал всичко от себе си ;)))-
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На калпавите ракети руснаците им пречат ;)))))
40
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лед от двигател, работещ 3 минути... Конуса на двигателя е червен от температурата. Значи, поне 1200 градуса целзий. А и то се вижда, че е чарк, а не лед. Поне да беше гледал видеото. Ако беше лед нямаше веднага да превключат камерата за да го скрият ;)- Съвсем я подкарахте по занзибаро - украински... Няма *** 3 дена и сте се разпищолили като турски башибозук след Батак...
39
1
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 5 години
Рапи, на ракетата има сигурно над 10 видеокамери. МОНТИРАНИ НА САМАТА РАКЕТА. А телепредаване на данни на 100 - 200 километра днешно време е детска игра. Поне за Мъск трябва да е. За тебе е ясно, че всичко ти е трудно...
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо в българското интернет пространство Реалистите винаги биват смятани за русофоби? А? Кажете бе, идиократчета! Защо така сте хем необразовани, хем индоктринирани с нещастна антибългарска идеология?
37
1
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 5 години
Много си неук. Как можеш да си мислиш, че е малък повод България да е част от рФ? Та това би било трагедия! Тогава ще започнеш да се кланяш на Путин, а това ще е на 100% противоположно на сегашното ти становище! Иначе, ако полета беше пилотиран и се видеше на камерите такъв дефект, можеш да си сигурен, че поне още 10 години никой нямаше да се качи на Спейс Хъ...
36
5
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
може и да греша,но "GPS" системата не се ли основаваше на ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ПОЗИЦИОНИРАНЕ ОТ ПОНЕ ТРИ спътника?..Как така САМО ЕДИН спътник,колкото и усъвършинстван да е той,"може" да върши цялата работа?!??!..Нещо май пак ни пързалят краварите..Или спътника НЕ е за споменатата система,а ..напр. "спътник-убиец",или...някаква щура щуротия са измислили "О.Бендер и компания"..
35
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Американски сателит , ама с руски двигател.
34
3
 
3
 
! Отговори
Инж преди 5 години
Вертикалното кацане и необходимо за Марс. Не просто да се пусне нещо с парашут, както сега са марсоходите, а контролирано кацане на точното място. И - придвижване на Марс чрез вертикално излитане и кацане. Това се отработва в момента с тази технология.
33
6
 
6
 
! Отговори
Reptile преди 5 години
Мъск привлякъл още 500 милиона от инвеститори. Чудна работа, има толкова заявки за полетите, всичко е супер печелившо, а той продължава да разпродава дялове яко...
32
3
 
4
 
! Отговори
маск-а преди 5 години
До АнонименДоста по-сложно е от 1кг = шепа долари (според което всеки кг не изстрелян = минус печалба). Ракетите рядко и по-точно никога изстрелват товари на върхът на възможностите си а още по-малко ги таксуват на кило като салам в магазина. Сателитите следват стандарти и често масата им а далеч под максимума на носителя. Избора на носител зависи от много неща - колко пари, кога, застраховки, политика, монтаж, предлагана орбита и много др. Но туй е ганьоланд къде всичко просто, лесно.
31
2
 
6
 
! Отговори
Austin Powers преди 5 години
Space X също се готвят за първото истрелване на техния космически кораб Дракон. Ракетата вече е на космодрума сглобена. Старта е планиран за началото на Януари 2019.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 47Тъй тъй :)))))) клоун русофилистичен :)
29
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е поне с 40 години напред в ракетните технология. Тая бензинова кофа на спейс х дето я показват по снимките е морално остаряла железария на която опитните ракетни инженери биха се присмели дори и през 70-те години на миналия век. Само двигателите са с 1/3 мощността на руските и наполовина КПД заради примитивния начин на горене. А колко от цялостното КПД пропада в рекламното "приземяване" само те си знаят. Шоу.
28
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 40Никаква подобна информация няма на официалния сайт на Роскосмос. Откъде го измисли?
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ги виждате тия детски длани от 106 км и защо смятате, че не е нещо нормално да изпада лед от двигателите? Големи инженери сте...
26
5
 
3
 
! Отговори
men преди 5 години
изстреляха го на лаптопеца на ефрейското ***.
25
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 106 - тия километър, на третата минута и 15 секунди се вижда ;)))))Как малкото паяче, с размерите на детска длан, започва да се разхожда по двигателя на втората степен на ракетата ;)))А качвай сега половин милярдни спътници с това чудо ;))) Голяма излагация ;)))
24
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изстреля го от петия път. А няма да коментирам, че на видеото след 80 - тия километър някъде някакъв чарк започна свободно движение. Направо ме побиха тръпки и предпллагам, не само мен. Спътник за половин милярд... Едва ли нчкой някога пак ще качва такъв спътник с тези ;))) Някаква опаковка или част от изолация. Отделно първата част няма да се рециклира, защото е еднократна, доколкото разбрах. От което се губят всички предимства на Мъск и проекта му.