Официално: САЩ представи предложението за F-16

В съобщението не се коментират подробности от договора
17 юни 2019 15:42,
196
Официално: САЩ представи предложението за F-16
Снимка: Reuters

Посолството на Съединените американски щати в България съобщи, че днес Отделът за военно сътрудничество официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на София на осем самолета F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялосттна подготовка на пилоти и помощен персонал.

Още по темата

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили", се казва в официалното съобщение на мисията на САЩ.

Накрая, оттам допълват, че САЩ очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания.

Това е поредната стъпка от сключването на договора по закупуването на 8-те изтребителя между двете страни. На 4 юни американският конгрес одобри и официална финансова рамка на документа за 1,6 млрд. долара или около 2,9 млрд. лева. Тази сума обаче надвишава гласуваните от българският парламент 1,8 млрд. лева, които министерството на отбраната има право да ползва. След като редица български политици се обявиха против сумата предложена от американците, посолството излезе с нарочна декларация, в която обясни, че тази цена е "таван" и крайната стойност на самолетите ще зависи само и единствено от това, какво България иска включи в договора. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че страната ни ще се опита да "затвори" сделката за около 2 милиарда лева.

След официалното подаване на офертата на САЩ се очаква да започнат и преговорите по цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
3
 
2
 
! Отговори
Товна е преди 4 години
ЧАЛГАРИЯ - наг........зена КОЛОНИЯ НА САЩ
97
1
 
1
 
! Отговори
az преди 4 години
Tryabva da se kupuvat evropeiski samoleti i parite da se vurtyat v Evropa. Mainata im na nahalnite stati....
96
1
 
1
 
! Отговори
Kiorsufra преди 4 години
Fiktivno kasaha tova ,,kravarite",a o6te togava be6e iasno 4e pak sme si svalili ga6tite.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тука е котило на сополиви лаладжии и недорасли драскачи които най-вероятно дори и на бюджетна авиокомпания самолет не са се качвали! тъжни деца!
94
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
чеестито на ВВС, сигрен съм че нямат търпение ! между другото тука пилоти кометитират ли? пълно е с военни стратези и разбирачи, но колко въобще някога са пилотирали самолет?
93
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Десетки руски железа са свалили Ф-16 без нито една загуба. Това са фактите, му.р.зилки
92
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До дедоТе израелците им разбират на С 400. Сега усилено тренират с С-300, скоро пак избомбиха няколко в Сирия.
91
2
 
7
 
! Отговори
НРБ преди 4 години
Ти заеви *** не бяха абдали.Набтебе хартиика за някой Веф а на тях долари с които после си купиха апаетаменти из Лондон и Париж в "прогнилия" западь.Много го псуваха па там отидоха а другите си останаха с Вефа.
90
3
 
15
 
! Отговори
дедо преди 4 години
може да ги пробвате в Турция дали с 400 ги лови тия катараници па тогава ги купувайте
89
3
 
18
 
! Отговори
бай х преди 4 години
а къде е нашата оферта за наема на 4 те военни бази ???няма по големи мин ди ли от нашите политичари
88
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ще дадем пари за 30 годишни кошници, които руснаците ще използват за учебни мишени при обучението на новобранци пилоти ???
87
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе тъъпак какво знапии, какво ще спрем? Знаеш ли утре, какво ще стане. Самолета да може да атакува наземни цели, както и да влиза в стелт режим. Да 8 са само.. Ама някой и толкова нямат. Какво искаш да купим 200 ли? Вие оревахте света за 8 самолета.До вчера искахтее армия, щото нямало... Сега пак защо се купували. Като женитее сте бе... Хормони объркани. Може ли държава, без самолети?
86
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагам 10 щайги зимнина, две дамаджани с ракия... толкова останаха и един Правец Четворка за нов или употребяван Су-35. Ако Вова проявява интерес, моля да ме потърси!
85
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 90Тези 8 бр Ф-16 се справят с лекота с 50 бр. МиГ 29 без да поемат рискове.
84
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де съгласен съм че ф-16 е по-хубав от МиГ.Но искам да попитам с 8 самолета какво точно се очаква да направим или спрем.Ако е Русия кофти може самолетите и да са по-скапани но са много пъти повече и качеството не може да компенсира невероятната разлика в количеството.Ако е Турция тя също е с Ф-16, но много повече като брой тоест пак нулев шанс.Ако е САЩ, абе хора те ги пройзвждат направо е смешно.За мен тая история е несериозна.Пак някой краде и го скрива, де не разберем ние.
83
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ф-16 предизвиква моментално разстройство в руските пилоти.
82
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 80никой не ти е подарявал дърва ***.Сделката беше - отивате сечете - пари за сеченето няма да ви даваме, 10% от отсеченото си е за вас. демек плащат в натура с дърва.Изрязали сме 1000 кубика - 900 остават в СССР, 100 - такър-такър с влака идват в НРБ.Дали е било изгодно или не - признавам си, не знам.Ама беше един от малкото начини да си докараш 800лв на месец. 12 заплати - една лада.То и без туй парите там в коми няма за какво да ги харчиш.
81
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ай сиктирХартийката беше нещо, дето се казваше валутен лев и наистина беше по курс 0.76 за $.Ама важеше само в корекомите и шипшандърите.Докато доларът си е долар.
80
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Американците открито се подиграват със нас!
79
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъка, мъка, вече никой не дава самолети бартер за гнили домати и консерви с арпаджик...