Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни

Очакваха се първите студенти към 1 май, сега ще заминат към 13-и
1 апр 2020 07:10,
170
Бригади към САЩ ще има, САЩ отлагат началото на програмата с 13 дни
Снимка: Pixabay

Студентски бригади в САЩ ще има въпреки изказването на ген. Мутафчийски, че нашите студенти не се готвят да пътуват никъде. Това казаха от Асоциацията на агенциите за международен културен обмен. Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и към настоящия момент не е спряна. Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутачийски няма, предава БНТ.

Студентите изпаднаха в смут незабавно след изказването на ген. Мутафчийски, въпреки че беше почивен ден започнаха да звънят по телефоните, да изпращат имейли с въпроси дали това, което каза ген. Мутафчийски е вярно, ние ги успокоихме. Вярно е, че би трябвало да бъде информирано населението, но нека това да става само за реални и актуални мерки, които са в действие, каза Светлан Данев, собственик на агенция.

Още по темата

Програмата се регулира от Държавния департамент на САЩ и наистина нейният старт е отложен с 13 дни. Сега тя ще започне на 13 май. Обикновено обаче повечето ни студенти пътуват през юни.

На този етап поне от тяхна гледна точка като държава, която би приела нашите студенти за лятото, те не са казвали нищо, което да отменя програмата и да ги спира да пътуват. Става дума за един период, който е след обявеното извънредно положение, което привършва поне към момента на 13 април, така че всички се надяваме и очакваме ситуацията не само в България, но и в целия свят да се нормализира след този период, коментира Станимир Найденов, мениджър по програмата.

Очаква се около 6 000 български студенти да участват в бригадите. Обикновено те се включват в сезонния бизнес- магазини, хотели, национални паркове, работят дори в Аляска. За жалост, по различни причини включително и коронавирус, има и такива, които вече са се отказали.

Поне към момента успяха да запазят спокойствие нашите клиенти... Засега преки откази вследствие от изказването на ген. Мутафчийски няма, добави той.

Хората, които се занимават с този бизнес казват още, че след края на бригадите в САЩ чрез спечелените пари студентите внасят 100 млн. лева в икономиката ни. Средства, които сега ще бъдат особено важни за малкия бизнес - кафенета, заведения за бързо хранене, фризьорски салони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
7
 
! Отговори
123456 преди 4 години
До .***, никой не коментира да не се ходи, просто не е точно това лято най-подходящото. И следващо ще има, като ви се ходи в чужбина да си поработите и да видите свят - направете го тогава, а не по време на пандемия...
75
1
 
8
 
! Отговори
българин преди 4 години
До: номер 73 и номер 82 (Irenaira 1)Госпожо, не вярвам да има тук някой който таи злоба и само заради нея да пише.Знам какво е да се грижиш за ученик с мъка да изкласи и да успее да се запише да продължи образованието си.Но и вие ако сте интелигентна и детето ви би трябвало да знае езици.Следя всеки ден новините по CNN, а те са страшни!Да пратите детето си там означава да го изпратите в Ада!Много съжалявам за ситуацията, но специалистите там прогнозират между 100 и 200 хиляди жертви!
74
3
 
5
 
! Отговори
До 82 преди 4 години
Ако беше толко умна дъщеря ти, нямаше да мие тоалетни, а да почне в ит сектора на 3000 лева стартова, чисто. Само че тя акъл НЯМА! И ТИ ГО ЗНАЕШ!Дъщеря ти е поредната нереализирала се млада пропадия, също като теб.Ще се върне нахъсана колко е велима и ще почне на трицифрена заплатка тук, отличен 6!!
73
9
 
3
 
! Отговори
. преди 4 години
Жалки сте да коментирате неща от сорта на да останат да поработят в България като толкова им се работи, само където в България не знам минималната ставка да е 10$ на час, както е на всички оферти за бригади. Студентите и тук работят, просто за минимални пари, затова заминават. И работите са главно като сервитьори и продавачибв съвенирни магазинчета, не вярвам вие тук да работите много по-престижна работа и то за тази ставка на час. Хайде стига сте коменирали без да знаете, *** само плюе.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Irenaira 73ИРЕНА, така май се казваш. Не ти завиждам. Аз лично съм недоволен от властите, които ще разрешат евентуално такова заминаване. Властта трябва да е умна за разлика от безумните. Когато детето ти "лепне" коронавируса друга песен ще запееш. Алчността е лош съветник. А Вие като сте толкова учено, интелегентно, материално обезпечено семейство, до там ли сте стигнали да тласкате детето си за няколко долара повече.
71
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Irenaira 1Куха жено, кажи как ще се реализира дъщеря ти като я пратиш в епицентъра на епидемията и след 2 седмици легне болна на 10000 км от родината и от майка си?
70
0
 
12
 
! Отговори
!: преди 4 години
Само за справка за децата 24 работни дни х 250 долара = 6000 долара на месец или 72 000 годишен доход. Това е всъщност средната заплата в Сан Франциско, най-скъпия град в държавата. Хора с образование и професия не достигат до 60000 долара на година. Сами си отговорете дали е възможно един нископрофилиран работник да получи подобна сума при наличието на здравна, а и задаваща се финансова криза. В САЩ, а и не само, безработицата ще е голяма.
69
26
 
1
 
! Отговори
Irenaira 1 преди 4 години
Пишете си каквото искате . Сигурна съм , че коментарите са от хора , нереализирани в обществото .Най-лесно е от позицията на анонимка да плюеш по цвета .Студентите са нашето бъдеще , а от толкова злоба ми се повръща .
68
3
 
5
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Аз предлагам да заменим бригадите в САЩ с бригади в братска Русия (Коми).Даже ще се снимат пред Кремъл.Бъдете патриоти!
67
1
 
11
 
! Отговори
До 73 преди 4 години
Отличниците в училище са неспособни да губят и се превръщат в двойкаджии в живота.Щом не си могла дс й осигуриш едни 4-5000 лева за бригадата, значи ти си срив, НЕосигурил собственото си дете.Като се върне момичето с печалба 2-3000 лева, шот там трябва да се бъхтиш ЯКО по 12-14 часа дневно, за да захлебиш петцифрена сума след разходите накрая, ще й вземеш ли парите, за да си купиш цигарки и пиячка?
66
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А с какво ще стигнат до щатите ? С подводница, параход или кораб, щото като не летят самолетите ще им е маааалко по-трудно :D
65
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпросните "бригади " са СРАМ за България и българите!
64
4
 
15
 
! Отговори
смях преди 4 години
До Irenaira 1Абе госпожо, вие сериозно ли не виждате проблем в заминаването на дъщеря ви в точно този момент? Новини не чете ли? По 20000 човека се заразяват дневно в САЩ, от които 1000 умират, препълнени морги, военни и извънредни положения? Сериозно ли си мислите, че до 13 май всичко ще е цветя и рози? Аман от безотговорни родители... Завист й се привидяло на госпожата. Какъв ви е проблемът да изчакате до догодина?
63
2
 
14
 
! Отговори
тото преди 4 години
До Irenaira 1 Моля да поясните за какво точно завиждат на дъщеря ви тези "жалки , завистливи и долни човечета", цитирам ви! Как си го представяте, за какво точно й завиждат? Ще ми бъде интересно да разбера. Благодаря!
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен могат да привлекат бг лекари и студенти по медицина които да помагат. Много биха се съгласили.
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни недомислици.Я да берат череши и да поразчистят малко *** из Бг, че много е мърляво. Ще ги пуснат в Щатите ама може би другото лято.
60
33
 
34
 
! Отговори
Irenaira 1 преди 4 години
Четейки изказванията не мога да повярвам колко жалки , завистливи и долни човечета има . Дъщеря ми е една от тези студенти заминаващи на бригада в САЩ . Въпреки че аз бях против , детето ми си събра пари работейки , успоредно с това че е пълна отличничка .Всички тези заминаващи студенти са страхотни деца , за които жалките душици леейки злоба , могат само да мечтаят . Сигурна съм че жалките коментари са от хора отгледали деца , които с мъка са избутали до 12 клас и цял живот ще са отпадъка .
59
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да ги оставят да заминат. Някои от тях няма и да се върнат. Други ще се върнат болни, та да разболеят семействата си. Глупостта се наказва. Може би това е СЪДБАТА. Не е чудно ако ДЯВОЛА седи на рамото и шепне - ОТИДИ, ОТИДИ, ОТИДИ. Ще заработиш долари. Американците или ще са умряли, или болни, или заразоносители и им е нужна работна ръка. ВЪРВЕТЕ!!!!!!
58
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дано да се оправи положението по света, че хората да могат да заминат.
57
0
 
28
 
! Отговори
ужас преди 4 години
Какви 100 милиона в икономиката, какви 5 лева, бе алчни душици? Сестра ми беше на бригада през 2007-8 в пика на кризата, която да припомня беше ФИНАНСОВА, не ЗДРАВНА и едва си изби парите, които вложи за да замине, при това работеше на 2 места. Защо лъжете децата, че ще има къде да отидат там? Хотели, заведения и паркове не работят, не се знае кога ще отворят. Масово са в извънредно положение с мерки като нашите. Санитари в болниците и гробари ли ще им пращате?