След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките

Началото на пандемията било много тежко
228
След 15 юни властите с план по дни, при скок на болните връщат част от мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Информационната система просто откри грешка на старата система, даже развенчахме един мит, оказа се, че 12 сме изпуснали, че са умрели. Нито плашим, нито лъжем, просто цифрите се актуализираха. Това каза bTV директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб.

Още по темата

"След 15 юни имаме план по дни. Ако се увеличават случаите, ако имаме затруднения в ликвидиране на огнищата, някои от мерките може би ще се върнат, това е лично моето мнение", каза още той.

"Маските от плат по-лесно се приготвят, много лесно се дезинфекцират. Гладенето с ютия - абсолютна дезинфекция. Някои маски могат да се слагат в микровълнова с чаша вода. За маските какво ли не чухме - твърдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат. Моето мнение е, че маската пази. Вирусът не витае, винаги е в слюнка, затова маската помага. Не помага на 100%, с изключение на маските тип "респиратор", но маската намалява вероятността да се заразиш", добави проф. Кантарджиев.

"Ръкавици трябва да ползва само служител, който работи с пари. През кожата на ръцете вирусът не прониква, той за 10 минути умира. Важно е да не се събираме много хора на едно място, по-добре да има отстояние", каза още той.

"В началото беше много тежко. Щабът има 129 брифинга, множко е. Началото беше трудно за всички ни - трябваше да се приготвят болници, в лабораториите в началото беше ужасно, започнахме с 2 лаборатории, сега са 32. Почти всеки ден сме се виждали с премиера. С опитни политици спорът е труден.", каза Кантарджиев

"Страх ме беше да не се заразя, да не заразя майка ми, тя е на 87 години. Тя е истински герой. Само й даваме продукти, лекарства", каза още той.

"Гледам да си мия ръцете още по-често. Като влизаме вкъщи да слагаме бързо чехлите", призна проф. Кантарджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Швеция и Белорусия защо няма вирус?
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако има метал, както е при повечето качествени продукти, маската ще се запали в микровълновата.
57
8
 
18
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Ако искаш да знаеш, платнената маска е един паrцал, който повече инфектира особено сега в жегите, отколкото предпазва. Ако не се пере този паrцал всеки ден, става страшно. Ако стане 40 градуса, тежко и горко на тези дето носят този паrцал.
56
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той има предвид да вариш маската в чаша с вода в микровълновата. Не да ги трепеш с микровълнова радиация.
55
2
 
29
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Спрете да лъжете веднага! Ще се вдигнат всички и ще стане страшно.
54
1
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Елена (номер 43)Тия всичките работи ги разказвам не защото като българин се мисля за много умен, нито пък съм лекар.Завършил съм радиоелектроника случайно, та ги знам тия неща.Така както доктор Кантарджиев, Доналд Тръмп ни съветваше да ходим на солариум, та да трепем вируса. Е да, ама за щастие тези ултравиолетови лъчи, които могат "да трепят вируса" се спират от озоновия слой. Иначе щяха да ни утрепят нас самите!
53
1
 
8
 
! Отговори
хм преди 3 години
3 вида ПРИСЪСТВЕНО ОБУЧЕНИЕ искат от учителите: 1. Консултации2. Проекти - ЩОТО ОНИЯ ОТГОРЕ ЯКО ЛАПАТ3. ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБУЧЕНИЕА УЖ ОБУЧЕНИЕТО Е ДИСТАНЦИОННО!
52
4
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Елена (номер 43)Микровълновата фурна излъчва НЕЙОНИЗИРАЩА радиация, най-често с дължина на вълната близка до тази която използваме в WiFi рутери и друби безжични устройства в къщи.Разликата е в мощността. Електромагнитната вълна само раздвижва молекулите без да ги разрушава, следователно и коронавируса най-много да го накараме да "изиграе една ръченица", нищо повече.Йонизиращата радиация разрушава молекулите, това са рентгеновите лъчи и ултравиолетови във високия спектър.
51
5
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Още някои думички ме хвърлиха в недоумение на многоуважаемия доктор Кантарджиев.Та значи, той като доктор (аз ли да го уча?) много добре трябва да знае, че ефикасна дезинфекция в лабораторни условия може да стане единствено в автоклав, с какъвто ние в къщи не разполагаме. Тоест, камера с висока (над 121 градуса Целзий) температура и високо налягане.Микровълновата фурна не излъчва йонизираща радиация, а дезинфекция може да стане САМО с йонизираща радиация! Тоест от рентгенови лъчи нагоре.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Двойникът" е Тодор Колев само да уточня...
49
4
 
13
 
! Отговори
Сат преди 3 години
Когато Кантарджиев и Мутафчийски се подхилваха от екрана и говореха, че това е обикновен грип, още никой не си купуваше маски. А защо хората да са ***? Защото се страхуват за здравето си, понеже им се каза, че е епидемия с невиждана ярост ли? Аз мисля, че *** са тези, които слушат щаба от ***, които пък се слагат на главния мало умник на Републиката.
48
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И да лужеш и да мажеш, никой не ви вярва вече и не ви бръсне за слива. И вас, и СЗО и всички институции политици и продажни медии .. ще върнете маска ама друг път.. нещастни наведени клоуни, да си плюеш на име и професия по такъв начин за обещани постове и пари .. жалки сте.. пфу ..
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите са изряден народ, защото за тях винаги 'друг е виновен'.Хем мразят държавата и законите, защото са крадци, мошеници на дребно и хладнокръвни мутри и убийци като всички източноевропейци, хем искат да живеят в нормална държава.НО ЗА ЩАСТИЕ ТОВА Е НЕВЪЗМОЖНО, защото българите са изряден, благороден народ!!!
46
2
 
10
 
! Отговори
Сата Н. преди 3 години
Как са станали професори тези люде, които не могат да свържат едно просто изречение ! -------Гледала ли си филма "Двойникът"?Там има един тьповат младеж с мустачки, който се бори за научна кариера. Ролята изпълнява Павел Попандов, а прототип е младият Кантарджиев.
45
1
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Да, така беше, защото мало.умни.ците скочиха да си купуват по 100 броя маски, а по цял свят нямаше за персонала в болниците.
44
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
върдение на СЗО, че маските не помагат. Нямаше в болниците и казаха, че не помагат-------Тоест, вие си лъжете както ви изнася.Утре ще кажеш за днешното си изявление "Казах го, защото еди какво си, но всъщност е точно обратното". Мисля, че се оплитате като умствено недоразвити дечица...
43
11
 
4
 
! Отговори
До Елена преди 3 години
Ленче днеска времето е топло, връщай се на околовръстното , че децата ляб искат ! Не бълвай акъл моля те !
42
2
 
29
 
! Отговори
Елена преди 3 години
Как са станали професори тези люде, които не могат да свържат едно просто изречение ! Преписвали са трудове, та са се скъсали.Дори се моткат в собствената си материя. Доживях да ме учат да гладя маска, а преди това да я пека в микровълновата....Вярно е, че българинът е ммного търпелив - отдавна трябваше да ви няма- ни на екран, ни в действителност. Едно верме майка ми ме учеше да глядя , а сега - професор !
41
19
 
3
 
! Отговори
до анонимен 22 преди 3 години
Кои сте вие, дето ви е писнало, и защо говорите от името и на другите? Всичките навои свикнахте да се произнасяте от името на народа, на хората и на всички. Като какви се изживявате? Слагайте маските и да не ви се виждат семплите физиоимии.
40
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДОЛУ МАСКИТЕЧлен на НОЩ твърди НИЕ НЕ ЛЪЖЕМ ! Как е възможно човек на този пост да има такъв речник.!И ако искате да е по-културно, ще ви открехна - вие никога не казвате истината. А тя би се появила само ако ни съобщите колко кинти гушнахте ! За какво са ви данни за болните от декември, от януари и т.н. Времето върви само напред и вие всичките от НОЩ ще бъдете изритани !