Предстоят оспорвани избори в САЩ, шансът Тръмп да спечели е голям

7 щата ще са с решаваща роля в предстоящия вот
2 яну 2024 18:00, Анисия Иванова
89
Предстоят оспорвани избори в САЩ, шансът Тръмп да спечели е голям
Снимка: БГНЕС

Президентските избори в САЩ са като мач между Байдън и Тръмп. Тръмп има своите правни проблеми, а проучванията за Байдън са доста слаби, особено през последните шест седмици. Все още мисля, че числата показват конкурентна надпревара. Ако през ноември изглеждат така, както днес, то тогава шансът Тръмп да победи е голям. Проучванията обаче невинаги предвиждат задължително ситуацията. Мисля, че сме в период на много оспорвани избори в САЩ, като и двете страни могат да победят. Това разкри Кайл Кондик, политически анализатор от Центъра за политики на Университета във Вирджиния в интервю на Росен Стойчев за предаването "В развитие" с водеща Вероника Денизова.

"Мисля, че проучванията хващат Байдън в неудобен момент. Има някои позитивни икономически новини. Публиката е доста песимистична за икономиката. Това обаче може да се промени. Някои неща, които проучванията показват, е, че доста млади избиратели подкрепят Тръмп, докато предния път подкрепяха Байдън. Може и това да е реалистично за следващата година. Проучванията може и да показват, че Байдън е в слаба позиция. Реалността може и да е друга, но ако числата са такива през 2024 г., той ще е в трудна позиция. Все още обаче не смятам, че има реален фаворит."

Кондик казва, че според много американци, особено сред демократите, ще е катастрофално Тръмп да се сдобие с втори мандат. "Притесняват се, че той ще получи власт, с която да разклати демокрацията. Ако вярваш в това и си демократ, ти би си мислил, че не е добре Тръмп да е кандидат на републиканците. Много републиканци сa на същото мнение, но не смятат, че е добре да се местят в собствената си надпревара", допълва гостът. Според Кондик за някои демократи и други представители в политическия спектър перспективата за мандат на Ники Хейли не е толкова страшна, колкото тази за ново управление на Тръмп.

Затова според госта много американци, които вероятно няма да гласуват за Хейли в същинските избори, я подкрепят в момента. По негови думи тя е един от основните съперници на Тръмп. По негови думи тя има шанс да спечели щат като Ню Хемпшир - втория по важност републикански щат. Гостът уточнява, че Хейли представлява най-малко консервативната част на републиканците, но дори и да извоюва Ню Хемпшир, ситуацията в другите щати е доста различна, тъй като те са значително по-консервативни. "Тези щати вероятно ще подкрепят Тръмп или Де Сантис. Хейли ще има трудности в тях. Тя може да се представи добре в Ню Хемпшир, но това не означава, че ще е фаворит в предварителния вот."

"Аризона, Джорджия, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган са щатите, които вероятно ще решат предстоящите избори. Тази група беше изключително решаваща и на последните два вота. Там вероятно ще отидат и повечето средства от кампанията. Има други щати, в които ще има конкуренция. Вероятно демократите ще опитат да играят за Флорида и Тексас. Два големи щати. Флорида беше конкурентна и спечелена от републиканците. Тексас е много републикански, но с времето стана конкурентен. Републиканците ще опитат да спечелят Минесота, Вирджиния и ли Ню Хемпшир. Тези седем щата обаче ще решат вота."

На въпроса какви промени могат да донесат през новата година резултатите от вота на САЩ, Кондик споделя, че има шанс отново да станем свидетели на разделено правителство, а в такъв случай няма големи изгледи за сериозна промяна.

"Ако има шанс за единно правителство, това вероятно ще направят републиканците. Те са фаворити за Сената и все още държат Камарата на представителите, въпреки че там са малки разлики. Вземат ли контрола, републиканците ще търсят определени неща. Обичайно търсят ниски данъци, социално консервативни политики. Ако Тръмп е президент, вероятно САЩ ще имат променено отношение към Европа. Реално Тръмп е доста по-скептичен към НАТО и американската подкрепа спрямо Украйна. Ще видим значителни разлики."

Целия коментар вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Докато Тръмп е кандидат към Републиканската партия, никой друг, повтарям Н И К О Й няма да има какъвто и да било шанс да спечели републиканската номинация. Кофти е че изборите се манипулират от една сатанистка либерастична третополова клика, която няма да позволи за втори път Тръмп да спечели.
78
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Предстоят избори в САЩ, шансът Тръмп да участва и спечели е нулев защото конституцията на САЩ трябва да се спазва. Вие може да си коментирате каквото си искате но върховният закон на САЩ е над всички (в Америка разбира се).
77
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да спечели Тръмп, ще сложат Кемала Харис, хем да се продължи про военната политика хем да се продължи подтискането на хетеросексуалния бял мъж. Това ще значи че в следващите 4 години няма да има сериозни ексцесии като Ковид или нови военни зони.
76
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дано да спечели, спре напълно финансирането и по този начин спре войните, че едвам се издържа вече. Когато финансирането спре, всички военнолюбци ще се изпокрият в миши дупки (понеже те работят за заплата, а няма ли пари няма и платена пропаганда от тяхна страна) и ние обикновенните хора ще си върнем нормалния живот.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А дано!!
74
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Успех на Тръмп!
73
1
 
0
 
! Отговори
пъпи преди 3 месеца
До Малко за политика - щатите имат проблем с емиграцията? май не си наясно как работи военновременната икономика и колко е обична в щатите..
72
0
 
2
 
! Отговори
мъпет преди 3 месеца
До Orange Man заюо не го направи през първите ччетири години? но си прав, всичко това трябва да стане, само бяла раса, ккк, украйна да се оправя сама, уаспите да грабят женорята за писутата, щатите вън от нато, никаква имиграция, джендърите - химически кастрирани, прав си, арийските американци трябва да господстват
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А ДАНО
70
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дано спечели , за да има мир .
69
2
 
19
 
! Отговори
Orange Man преди 3 месеца
Edit: Мачкай, Дони! Размажи всичкото (д)же(н)дър, ЛБГТ+, БЛМ, АДЛ, Антифа, и т.н., и т.н. Върни двата пола, обяви Critical Race Theory за незаконна расистка пропаганда, минирай южната граница бетер рашките фронта в Украйна, експулсирай всичкото незаконен навлек, не позволявай неамерикански граждани да гласуват, както се готви да го направи сенилния Педо Джо, и, ако не те ликвидират, дръпни тапата на сифона на блатото. По-добре президент (к)ур(в)ар, отколкото президент, който не знае кой е и къде е.
68
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
2024 дойде. Време
67
3
 
22
 
! Отговори
Orange Man преди 3 месеца
Мачкай, Дони! Размажи всичкото ***, ЛБГТ+, БЛМ, АДЛ, Антифа, и т.н., и т.н. Върни двата пола, обяви Critical Race Theory за незаконна расистка пропаганда, минирай южната граница бетер рашките фронта в Украйна, експулсирай всичкото незаконен навлек, не позволявай неамерикански граждани да гласуват, както се готви да го направи сенилния Педо Джо, и, ако не те ликвидират, дръпни тапата на сифона на блатото. По-добре президент ***, отколкото президент, който не знае кой е и къде е.
66
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Олеее хорааа ужас ... Точно имае норамлен човек, а на шут,като Слави Трифонов в белия дом и те ПАК! Тези луди хора НЕ СЕ ЛИ НАУЧИХА! То не бяха подигравки с жени, то не бяха ужасяващи туйтове, то не беше опит за сваляне, като нападнаха сградата, не беше, кгоато се питваше да подмени изборите чрез съда ... Олеелеел ... какво ще стане с този свят ...
65
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И все пак няма да спечели.
64
3
 
10
 
! Отговори
Ver allahim преди 3 месеца
Тръмп ага да стане!!!
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да ама вижте новина от флагман Джордж Сорос отмаря на Барбадос с афроамерикански антураж. Кой ли се е съмнявал в това че Сорос обича африкански.......
62
2
 
27
 
! Отговори
Смехурко преди 3 месеца
Световната джендерия терепери от страх :-D
61
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Не е ли ясно? - Дажи щатите, които го "баннват", да го банната, иситната е, че там нямаше да спечели.
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анализатор 58 - Само Зелески си го мисли това. Истината е, че лобиатта на големтие корпорации искат тази война, защото се очакват невиждани приходи от нея. Зеленски си вярва, че има "някаква позиция", но истаинта е, че ако решат, утре ще го застреля някои.